Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2023 18:15 - Функцията на парите
Автор: lamb Категория: Други   
Прочетен: 1329 Коментари: 3 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Какво общо имат парите с всичко това? Абсолютно нищо. Крузо не използва пари. Той просто прави мислени преценки за стойността на нещо според това, което очаква да произведе за него в бъдещето. Ако това, което даден предмет произведе за него, не би било ценно в бъдещето, то няма да е ценно и днес.

Той не си задава въпроса: "Чудя се колко пари е струвало всичко това преди да е било натоварено на кораба?” Той не би си задавал такъв въпрос, освен ако не очаква да бъде спасен много скоро, което би му дало възможност да продаде отново дадения предмет. Какво го е грижа цената на някой предмет в миналото? Всичко, което има значение, е какви действителни ползи (непарични приходи) ще произведе предметът за него в бъдещето.

Да предположим, че той наистина има малка надежда да бъде спасен. Корабът потъва. Салът му е почти под водата. Бурята идва. Той трябва бързо да отиде на брега. Тъкмо като слиза от кораба на сала си спомня, че е чувал слух, че капитанът на кораба притежава сандъче пълно със златни монети. Дали Крузо ще се върне в капитанската каюта, за да се опита да намери това сандъче? Дори да имаше достатъчно време и да знаеше точно къде се намира, би ли го довлачил до ръба на кораба и би ли се опитал да го натовари на сала? Ще изхвърли ли в океана инструментите за да направи място за сандъчето със златни монети? Очевидно не.

Но парите са богатство, нали? Златото е пари. Защо той няма да пожертва няколко евтини ножа и съдове за да увеличи богатството си (парите)? Отговорът е прост: в среда от само един човек парите не могат да съществуват. Те не служат за нищо. Крузо знае, че златото тежи. То измества инструментите. Натежава на сала. То не е само безполезно; то е пречка.

Стойността на парите се определя от очакването на тези, които я пресмятат, за ползите от това, което парите ще направят за тях в бъдещето. Сам човек на пустинен остров не може да има високо мнение за това, което парите ще направят за него в бъдещето. Ако остане сам до края на живота си, парите няма да му служат за нищо.

Така че в този случай стойността на парите е нула.




Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей приятелю!
06.06.2023 18:39
Да, за сам, изолиран от света човек парите, златото, нямат стойност Без стойност са били златото и среброто за индианците Даже, като разбрали за интереса на испанците към тези метали, носили им ги като подарък и се чудили на акъла им ? Даже , тези в Аржентина им изсипали цялото си налично сребро и така страната получила името си- сребърна!
А после се оказало, че тя почти няма сребро!

Хубава вечер!
цитирай
2. kvg55 - lamb,
06.06.2023 22:39
"Златото е пари" – Само при определени условия златото изпълнява функцията на пари.
цитирай
3. lamb - Ако харесвате съдържанието на б...
28.09.2023 17:24
Ако харесвате съдържанието на блога може да го подкрепите с тази молитва.
Отче наш, моля да даваш сили, знания и умения на автора на християнския блог lamb, който да представя Бог и неговото слово по най-правилния начин. Не само да служи на своите потребители, но да докосне душите на хората и да създава Христови ученици. В Името на Исус Амин. Матей 18:20 Защото, където двама или трима са събрани в Мое Име, там съм и Аз посред тях.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lamb
Категория: Други
Прочетен: 1021453
Постинги: 1042
Коментари: 1083
Гласове: 15421
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031