Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2021 08:22 - ...моля, Комунисти...изповядайте се..
Автор: notfun Категория: История   
Прочетен: 1220 Коментари: 6 Гласове:
9

Последна промяна: 25.08.2021 08:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 



...Пожара в Партийният Дом../ 1990г
 Един добре отработен сценарий....

През лятото на 1990 г. Народното събрание взема решение да бъдат демонтирани символите на комунистическата власт от публични места. Висшият съвет на БСП се съгласява да се махне огромната рубинена петолъчка от върха на Партийния дом, но умишлено протака свалянето й. През това време на площад „Батенберг” е разположен „Градът на истината”, създаден от гневни граждани, които не приемат манипулираните резултати от изборите за Велико народно събрание.

Пламен Станчев, активист на движение “Инициатива за гражданско недоволство”, и вечният бунтар отец Димитър Амбарев обявяват, че ще се самозапалят, ако съветският символ не бъдат свален до 20.30 ч. на 26 август. Протестът им провокира хиляди столичани, които се събират на площада. В 20.40 ч. лидерът на „Подкрепа” д-р Константин Тренчев говори пред събралите се и заплашва властта, че хората ще атакуват омразната сградата, символ на комунизма. В 21.15 ч. в ефира на БНТ Радой Ралин и земеделският поет Йосиф Петров отправят призив към президента  петолъчката да бъде демонтирана, за да не се стига до крайности.

Минути по-късно разярени от комунистическата наглост граждани атакуват сградата и нахлуват в нея, а малко  по-късно Партийният дом вече е обхванат от пламъци. Радио София излъчва призив на президента Желев за въздържане от насилие. Огнената стихия е погасена малко след 3 часа през нощта. Изгарят 40 помещения, унищожено и разграбено е имуществото в 94 стаи. На сутринта полицията използва инцидента с пожара и помита Града на истината, а Главна прокуратура образува Наказателно дело № 53.


Още същия ден тръгват и 

различни версии за зловещия инцидент

БСП обвиняват за пожара лумпенизираната тълпа, но се чуват и първи съмнения, че палежът е умишлен. Планиран е от бивши комунистически фактори, за да се унищожат документи и да се прикрият следите на тоталитарния режим.

През 1991-ва следствието излиза със становище, че пожарът е дело на “екзалтирани екстремисти”. Официално обвиняеми са 38 души, сред тях са Пламен Станчев и Константин Тренчев. Съдът връща делото в прокуратурата четири пъти, докато – на 23 август 1996 г. – следствието е официално прекратено.

Пет години по-късно в следствения арест СЛУЧАЙНО попада лице, обявено за издирване заради пожара. Заподозреният е бил сред живеещите в Града на истината,  а в палатката му полицаите открили “плячка” от опожарената сграда. Експертизата обаче заключава, че задържаният е невменяем, и обвиненията са свалени и от него.

Това е последното известно правно действие по пожара в Партийния дом...
Двадесет години след палежа все още няма яснота изгоряла ли е истината за българския преход в приземните етажи на бившия Партиен дом, над който сега се вее националният трибагреник,
а сградата се ползва от НС?


Светлина в мрака хвърли документален филм на режисьорката Малина Петрова. Според нея досиетата не са били там, а по-скоро целта на палежа са били документи за връзките, с които е бил обвързан режимът от 1946 до 1989 г. – комуникации, финанси, износ и внос на капитали и пр. Авторката е убедена, че не „лумпените” са запалили Партийния дом, а  всичко е протекло 
по добре отработен сценарий

Главни действащи лица са били “дебеловрати момчета с бухалки”. При работата си над филма тя се натъква на безспорни доказателства, че някои от участниците в бурните събития скоро след тях се оказват притежатели на скъпи имоти в центъра на София, сядат в луксозни коли. 

Две от ключовите фигури на ранния етап на прехода и до днес са по върховете. Следователят по делото Румен Андреев доскоро е бил зам.-министър в МВР, а Румен Сербезов, министър по времето на Живков, през 1990 г. – депутат и секретар на ВС на БСП, е управител на болница “Токуда” и дирижира едноименната банка.

В техен противовес  са съдбите на набедените за подпалвачи. Човекът факла Пламен Станчев, Евгения Саман, Анна Зографова са разпитвани и тормозени из следствените арести, трудно си намират работа, живеят в недоимък.

Президентът на КТ “Подкрепа” д-р Тренчев прехвърля вината на покойния Луканов, като го сочи за провокатор на запалването на Българския Райхстаг.

https://faktor.bg/bg/articles/komunistite-podpalvat-partiyniya-dom-v-sofiya-goryat-cherveniya-gryah-2

Комунистите подпалват партийния дом в София, горят червения грях

image


 

 



Гласувай:
9


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. marana69 - преминавам..най съзнателно в с История...
25.08.2021 08:31
моля, подпомагайте Честното Слово..Ние сме Българи, нали..
няма значение , къде сме..ЕФИРА, е ЕДИН!)
Бог, тоже..)
цитирай
2. marana69 - ...къде е ..Интригата? къде е перверзията? както, обичам, да казвам ,винаги..
25.08.2021 09:01
ще ви отговоря, с две 2 думи,драги съфорумци..

...БИЕ на Очи, макар, че са АНОНИМНИ, Червените вандали, и Юде..

как така, ТЕ били..заможни, умни ,банкери, имали ВРЪЗКИ..генерали, лампази
Учили, са в Ленинград, редом с Вова,ПУТЯ? и т н...

а, виж ти..НИЕ, бедните, и Честни., бяхме принудени ,да се скитаме по Света???

....ето, това ми е Гл.Тема,на Дневен Ред..

пиша в ИСТОРИЯ..защото.е задръстенаа / НАРОЧНО!!!/
от СПАМа, на ЕДНА росскоя, Буля..

цитирай
3. getmans1 - Има да чакаш от „герои„ покаяние. . . ...
25.08.2021 09:53
Има да чакаш от „герои„ покаяние ... не само си го запалиха но и обвиниха като подстрекатели ораторите ... нещо да ти напомня на миналата година, а ... ДА, ПРАВИЛНО, САМО, ЧЕ ПОДСТРЕКАТЕЛИТЕ СА ДЕПУТАТИ А НЯКОИ ОТ ТЯХ УПРАВЛЯВАТ С ... ЛЪЖИ.
цитирай
4. notfun - ....Важно е да се казва ИСТИНАта, гете.../ благодаря , че разбра..
25.08.2021 11:11
getmans1 написа:
Има да чакаш от „герои„ покаяние ... не само си го запалиха но и обвиниха като подстрекатели ораторите ... нещо да ти напомня на миналата година, а ... ДА, ПРАВИЛНО, САМО, ЧЕ ПОДСТРЕКАТЕЛИТЕ СА ДЕПУТАТИ А НЯКОИ ОТ ТЯХ УПРАВЛЯВАТ С ... ЛЪЖИ.

цитирай
5. dobrodan - Дори един жив комунист да остане,
25.08.2021 13:16
планетата е в опасност.
И капитализмът им същия на другарчетата. Ялов. Крадат се един другия, после държавата им виновна. И най-вече Иван Костов.
цитирай
6. getmans1 - А-а, и ГЕТЬО, и ЮЛКА а като ти чета коментарите скоро ще ни правиш компания ...
25.08.2021 14:07
dobrodan написа:
планетата е в опасност.
И капитализмът им същия на другарчетата. Ялов. Крадат се един другия, после държавата им виновна. И най-вече Иван Костов.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: notfun
Категория: Тя и той
Прочетен: 1914323
Постинги: 1437
Коментари: 8951
Гласове: 1597
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031