Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2021 19:17 - Името Македония трябва да живее вечно
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 4535 Коментари: 41 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Името Македония трябва да живее вечно. Това име не принадлежи на българите. Това име не принадлежи дори на македонците. То принадлежи на целия свят.

   Това е най-известното име на Балканите. Имената България, Гърция, Елада, Турция, Сърбия, Влахия, Румъния, Румелия, Османска империя, Византия, Илирия, Хърватия, Мизия, Тракия са на втори план, а най-ярката звезда, която свети вече от три хиляди години в центъра на Балканите е Македония. Магично име, земя вечна. Не случайно това е и логото на днешна република Северна Македония.

   Опитът на България да подчини името на Македония е безумен исторически и посткомунистически рефлекс. Подобно на македонския национализъм, на който ние днес се подиграваме, този опит издава нашата българска изкривена представа за историята, която също е не по-малко смешна.

   Македонците официално защитават древността на своя род, приемствеността на народната реч и непрекъсваемостта на традициите, т.е. на културата, във времето, или поне през последните две хиляди и петстотин – три хиляди години. Българите все още на официално ниво защитават някакви безнадеждни митове за преселения на прабългари, за поселения на славяни, за романизиране на траки, за завоюване на чужди земи и консолидиране на нови държави. На което пак да повторя македонците имат право да се смеят не по-малко отколкото ние на тях.

   Македония и България са като две сестри. Еднакви, отгледани от едни и същи родители, възпитавани по един и същи начин и все пак различни. Неприемливо е тези две сестри да се дърпат за косите, както за тях самите, така и за околните. Приемливо е да се разбират помежду си и да живеят в добри роднински отношения.

   Ние българите трябва да разберем, че няма как да искаме обезличаване на историята, свеждането и до формулата „Хиляда и триста години България”. Няма как да искаме обезличаване на древното македонско царство, на империята, простряла се от Балканите чак до Индия, преди две хиляди и триста години. Няма как да пренебрегваме имената Филип и Александър Македонски, в пъти по-известни от имената на най-известните български владетели.

   Балканите носят много история. Нека всеки пази своя дял от историята и възможно по най-чистия и правилен начин. В този смисъл името Македония трябва да живее вечно.




Гласувай:
7



1. milenavarbanova9 - Чакай, Андрей!
21.09.2021 19:51
Така ли мислиш наистина?
Тогава това, което мислиш, противоречи на мисленето на българите в Македония, които по време на Берлинския конгрес са били 92 процента от населението й. Те са се смятали за БЪЛГАРИ, а не за македонци. "Македонската" нация е измислица на Коминтерна и в БНР аз съм слушала разкаяните поплаци на един от нейните реализатори - Венко Марковски.
П.П. Не аз съм ти сложила минуса, но още не вярвам, че си написал тия редове.
цитирай
2. andorey - Привет, Милена. Наясно ми е че с тази ...
21.09.2021 20:04
Привет, Милена. Наясно ми е че с тази статия ще си взема белята, но нарочно я написах. Искам да провокирам еднопосочното мислене по темата Македония, което се налага в България. В смисъл на " Македония е наша". Готов съм да понеса упреците, като писах възможно най-дипломатично, смятам. Знам че не си ти за минуса.
цитирай
3. milenavarbanova9 - И още: за какви са се смятали най-великите
21.09.2021 20:11
просветители и борци, родени в Македония?
Не за "македонци" в смисъл на етническо и политическо понятие, а за българи, родени в Македония.
Аз съм българка, а не трибалка ( това е името на тракийския народ, живял на територията на Врачанския регион).
Откакто е била създадена, българската държава е наследникът на тракийските царства от дълбоката древност. Българската култура е станала новото въплъщение на тракийската цивилизованост. Не "Македония", която е останала просто географска област, а държавата България и българската нация в нейното географско единство са олицетворение на тракийската независимост срещу "гръцкия свят". Българското име се припокрива с тракийските достижения, а не македонското.
В голяма грешка залиташ.
цитирай
4. andorey - Темата с Македония е по-сложна от ...
21.09.2021 20:25
Темата с Македония е по-сложна от простото определяне - аз съм българин, аз съм македонец. Там трябва да се действа много внимателно. Македонците знаят че сме едно и също. Същевременно повечето от тях не биха се записали българи. Голяма грешка е да търсим българско малцинство е Македония, много голяма. Направо ще е фатална. Това трябва да се претотврати.
цитирай
5. milenavarbanova9 - Извинявай, писах втория си коментар,
21.09.2021 20:26
без да забележа, че вече си ми отговорил. Но боготворейки тракийската древност, човек може да отиде твърде далече.
цитирай
6. nedovolen - Уважавам и двама ви, и ви чета, за ...
21.09.2021 20:27
Уважавам и двама ви, и ви чета, за жалост понякога.
Не съм историк и аналитик.
Ще кажа един прост виц. Събрали се великите нации да разделят Луната. Македонецът се обадил. Ех, Луно, Луно, земльо македонска, и тебе ке разделят.
Македония като географско понятие да, като друго не. Македонците и други наоколо в различни посоки, сме Българи.
Дълга тема, не е за сегашните професори.
:)))
цитирай
7. milenavarbanova9 - От гледна точка на близкото минало
21.09.2021 20:41
и съвременността нещата са различни. Имаш право, че е нужна деликатност.
Но тоя разрив между България и българите в Македония е обясним с новите трагедии след Балканската война, създаването на Сръбското кралство (съкращавам дългото му име) , на Югославия и Коминтерна. Братята ни бяха клани и заравяни живи от сърбите само при споменаването, че са българи.При пълното безхаберие на българската държава след Първата световна война, да не говорим за социалистическа България. И ето я най- накрая " самостоятелна" сърбоманска държава, орязана отвсякъде, инвалиден организъм на изкуствено дишане, с огромно албанско население и комични домогвания, характерни за джуджетата, искащи да изглеждат великани в собствените си очи.Обидата към България е голяма, останалото е свършила сръбската пропаганда, а което не е могла с думи, го е направила с дивашко насилие.
цитирай
8. andorey - Властта на тракийските царства ...
21.09.2021 20:46
Властта на тракийските царства никога не се е разпростирала над същинска Македония. За това ще има отделен постинг. Одриското царство най-голямото от Византион до Белгад някъде, не е имало власт над същинска Македония.
цитирай
9. milenavarbanova9 - Македонците също са тракийци.
21.09.2021 20:51
Не казвам повече по точно този въпрос ( тракийци или не), не излагай гледището си по него и ти. Чакам постинга ти
цитирай
10. kirk - Съгласен
21.09.2021 21:43
Съгласен съм по всички линии, освен че името Македония не принадлежало дори на македонците. Тук вече преминаваш в ирационалното: ако не е на македонците, тогава сигурно е на елините, сиреч - гърците, сещаш ли се?! Бъркаш!!! Пък и там все са се запазили някакви гени на населението още от времето на Алексицата, пък и на баща му, които са хвърляли семето си чак у Филибето, че и по на изток! Най-добре е да не им се бъркате след като сами ги натирихте натамка, а?!
цитирай
11. andorey - Е, Киркоре, ти нов човек си станал. ...
21.09.2021 22:53
Е, Киркоре,
ти нов човек си станал. Съгласен съм и аз.
цитирай
12. leonleonovpom2 - Поздрави , Андрей!
21.09.2021 23:05
Интересни сведения, преди два века, дават за Македония французите Ами Буе и Ламартин, Сейже-също
На въпроса към местните в Македония-какви са- те отговарят Българи?! А,например, кой е строил Охридската крепост- Александър!?
Мостът между македонския цар Александър и Бъларското са го прокарали още тогава!
Подобно на тях ,един етнос, живеещ в Афганистан, коренно розличен от местните, преобладащи сред тях русокоси и синеоки, на калашите, твърди ,че е дошъл с Александър там и,че са....Българи!!?
Да, чувал съм го и от човек бил в контакт с един от тях, даден им за преводач Русокос, синеок! Мислели, че е руснак Един денн го заговарят на тази тема и той казва ,че е от местните Българи, не е руснак Там саво е учил!...

Е другаде съм го писал ,ще го дам и при тебе Малко математика ,съчетана с логика:
Мак -едони? Момент, има едони, Тракийско племе в съседство с мак-едоните Какво ли означава мак? В имената го имат шотландците- син на еди кой си!
Да заместим мак в мак-едони Синове на едони-тракийското племе Следователно и те са траки! Да се разходим до Шотландия Те пък имат кал-едони и гайди като..нашите! Има ги и в Галисия ,като гайта!
Кал-едони Какво ли означава кал? Твърди се ,че кал на старобългарски е червен? Възможно е! Калинката и плодът калина с цвета си го потвърждават! Следователно кал-едони са червени едони
А, червенокосите шотландци не са рядкот, сър Фергюсън например!

Така ,че с присмиването над македонците, коментилралият преди мен е прав, навредили сме на себе си и сме помогнали на хрантутниците гърци!

Изводи

Без да се задълбочаваме нещо веднага се набива на очи
Лютата битка срещу местния произход на Българите е загубена на местно ниво Македоните са траки/ а не гърци/ и с отиването си до Афганистан са довели и Българи там! Оттам, с великото преселение, по обратния път са се върнали, може би гърци и македонци? Не, има сведения само за.....Българи! И са останали няколко десетки хиляди Българи там- калашите!

Лека нощ!
цитирай
13. leonleonovpom2 - Допълнение
21.09.2021 23:18
От изложените факти/ няма нищо измислено в това, което се тълкува, един добросъвестен и надявам се -добър историк, може да изгради една схема, която да е правдоподобна! И трудно оборима!
цитирай
14. panazea - Едно е географското понятие Македония ,
22.09.2021 00:09
друго е етническата принадлежност на населението там.
Хората там много добре знаят , че от двете страни на границата сме ЕДНО.
Те го казват.
Като се абстрахираме от други народности там : Аромъни , албанци, евреи, гърци, сърби, цигани,турци, цинцари и тям подобни , другото са Българи и са мнозинство , въпреки терора .
Пан
цитирай
15. dobrodan - Андрея, прекаляваш, тракалъм.......
22.09.2021 08:08
Време е да напомним и нещо от Теофилакт Охридски :).
18.09 12:27
1. Когато тоя народ (аварите) се изтегли, дойде друг, още по-беззаконен и свиреп, така наречените българи, от скитските предели; той като премина през реката, наречена Истър (Дунав), дойде като тежък бич, изпратен от Бога върху западните краища (на империята). Те не познаваха името на Христа и със скитското си невежество служеха на Слънцето, Месечината и други звезди. Имаше и такива, които принасяха жертва (на) кучета. Дотолкова се беше помрачило тяхното безумно сърце, че почитаха тварите, вместо техния творец. И понеже покриха цялата илирска страна, старата Македония, дори до града Солун и част от старата Тракия, именно около Боруй (Стара Загора), казвам и Филипопол (Пловдив), както и планинските до тях местности, те се настаниха като същински жители на тая страна..."

Някой нещо за траки да видя? Аз - не.

2. Според същата хроника, пленникът Кинамон, се обърнал към Омуртаг с думите:

И ако ми изтъкваш слънцето и луната и ме принуждаваш да се чудя на великолепието им, слушай – и аз им се чудя, но ги считам за творения и слуги, подвластни не само на бога, но и на нас, човеците. Защото Създателят ги е произвел от нищо в нещо, за да сужат нам и ръководен от хубостта им, се издигам до оногова, който ги е създал….. няма да се поклоня на тях, …. а на оногова, който ги е сътворил, който е Христос….. А тия разни, които вие почитате за богове, признавам за истински демони… на което Омуртаг отговаря:

…Не унижавай боговете ни. Тяхната сила е голяма и доказателство за това е, че ние, които им се кланяме, покорихме цялата ромейска земя…

Кан Омуртаг е имал силно изострено чувство за патриотизъм като на подмятанията че Българите са нелегитимни владетели на земята си, той заявява, че е „владетел в земята в която се е родил” – като по този начин, точно както и в този цитат, той заявява, че правото е винаги на страната на силния.

С източници мога да те зарина до Пловдив.

Днешните македонци колко общо имат с някогашните, че така си се загрижил някой да не им накърни името?

Да, Македония е завоювана страна. И какво?
Приели са да се нарекат българи. Преди повече от 1300 години (официално).

От снощи сме македонци?
Не бе, бате, аз не съм циганин, те само майка ми и баща ми такива (дочут разговор на пазара).......

цитирай
16. leonleonovpom2 - Красимире, кой е Теофилакт Охридски!
22.09.2021 09:26
Грък, приближен на императорския двор !При смяната на императорите, новият го недолюбва и го интернира в тема България-, в Охридската архиескопия! Поне като такова приема иизпращането си! Да, от обкръжението на Висшето общество, попада сред...простаци!Там , за да запълни времето си, пише " История на България" От любов към Българите ли? Не, на гръцки, както се водят проповедите му Целта му е една- погърчване на Българите Най- лесно става с езика и с изграждането и на образ, от който да се срамуват!
Аз не бих ползвал негово писание за доказателство, освен за някакво допълнително сведение Или ,чрез филтруване, да се извлече истината от него, доколкото я има
Камо ли да го развявам като официален документ?
За да пишеш история, трябва да си обективен и добронамерен!
Той не е такъв, определено!
Македонците приели да станат Българи ?Но сега вече не приемат?усетила се Мара, да се побара!?
Защо германцит не приемат да станат Българи? Или англичаните?

Българите не са диви азиатци Може да са пребивавали там, но не са встъпвали в смесени бракове, масово Има там едни калаши, които се определят за Българи, дошли с Александър Останали в Афганистан! Европейци! Не встъпващи в смесени бракове с местните!
Азиатският ни ген е една или две десети от процента! Българският ни е над 60 процента, имаме италиански и френски по над 10 процента Тюркският ни е колкото азиатскиягт Давам данните само за ориентация!

Хубав ден!
цитирай
17. andorey - Извинявай, Иване, ама като са ги ...
22.09.2021 10:27
Извинявай, Иване, ама като са ги питали преди два века местните какви са и са отговаряли - Християни! Това е бил обичайния отговор, а не българи, гърци, македонци и т.н.
цитирай
18. fun1001 - !! а стига Митове и легенди. с тезз Тракородобни . изв. клавиатурата ми е ноова )
22.09.2021 10:34
...това звучи като секта на макетаа )

9. milenavarbanova9 - Македонците също са тракийци.
21.09 20:51
Не казвам повече по точно този въпрос ( тракийци или не), не излагай гледището си по него и ти. Чакам постинга ти
цитирай
19. fun1001 - удачен отговор макар и йезуитски!!!! 6 минус )
22.09.2021 10:37


17. andorey - Извинявай, Иване, ама като са ги ...
10:27
Извинявай, Иване, ама като са ги питали преди два века местните какви са и са отговаряли - Християни! Това е бил обичайния отговор, а не българи, траки, македонци и т.н.
цитирай
20. leonleonovpom2 - Не се извинявай, Андрей!
22.09.2021 11:54
17. andorey - Извинявай, Иване, ама като са ги ...
10:27
Извинявай, Иване, ама като са ги питали преди два века местните какви са и са отговаряли - Християни! Това е бил обичайния отговор, а не българи, траки, македонци и т.н.
цитирай

Това ,което пиша, е от " Френски пътеписи за Балканите"Четвърти том!! Прегледай го, ако не вярваш!
От Ами Буе и Ламартин е извадката за Българи!! Това са имена в науката и в политиката! Ами Буе е и географ и е направил карта на България, припокриваща се с тази на Санстефанската По- точно обратното е, защото я предхожда!
Те даже виждат, подчертавам, три Български държави! Ами Буе им очертава и граници! Тракия, Мизия и Македония!
Та въпросът, който е задаван в Охрид е: Вие какви сте?-Отговорът е не, християни а -БЪЛГАРИ!
Следващият въпрос- Кой е строил крепостта?/ Самуиловата / ? Отговорък е- Александър!
Ами Буе и Ламартин не са случайни хора, на тях ако не се вярва, няма на кого друг!

Явно си влязъл в орбитата на Фънки, щом ти се явява като рецензент! Да, тя е стойностен рецензент!

П.П.- С християни в тези пътеписи обикновено се означават гърците!
цитирай
21. milady - хайде леекоо Ванкаата !)))
22.09.2021 13:18



2021-09-22


бае Иване аз съм най силният и смел критик- и
Визионер в блога)!!))

И не слугувам на никакви авторитети)

Така че не ставай смешен с теэи селски хуморески)
цитирай
22. panazea - Андрейчо , не ставай смешен !
22.09.2021 13:39
Аз питах дядо си , родом от София 1895г , с баща от Охрид и майка от Прилеп .
-Дядо , ние какви сме ? През 1965г.
И той ми отговори :
-Ние , чедо , сме Българи от Македония.
Баба ми е родена 1901г. в Охрид и не е македонка , а българка.
Дядо ми Ангел е участвал във битката за Добруджа , за България 1916г от Първа Софийска конна дружина ! Знаел е за какво се бие !
Да кажеш , че не били българи е смешно.
За 70 години Коминтерна им смени народността и на живите и на мъртвите !
Анатема !
цитирай
23. vled - Да беше македонец нямаше да го напишеш толкова вдъхновено и художествено!
22.09.2021 13:55
Само че не е вярно.
Според историците ахеите, а по-късно и дорийците, част от които са и племената Едони и Македони са късни пришълци на Балканите, които са заварили местното коренно население Траките – най-многобройния народ в древността, преди индийците да наблегнат на размножаването.
Още от появяването си та и до днес Македонците са останали в историята с агресивността и войнолюбието си и посредственост в културно отношение. "Великият" Филип II е завладял най-древния тракийски град Пулпудеева и е направил най-важното – нарекъл го е на себе си. Владял го е само 6 години след което се е споминал. Българските историци, които по наследство са гъркомани обаче смятат, че той е основал града, а ролята на македонците за развитието му е едва ли не огромна?!? Отгоре на всичко днешните потомци на траките в Пловдив са издигнали в града си паметник на завоевателя Филип?!? …
За сведение - около 1 век по-рано най-мощният тракийски владетел Ситалк завладява голяма част от Македония, подчинява я на властта си и я владее през цялото време на царуването си. Да сте чули или видели днес някъде в Гърция да има паметник на Ситалк!?
Ахеите от гръцките полиси обаче са си отмъстили по гръцки на агресора и завоевателя си – великия Александър и от див македонец са го превърнали в БЛАГОРОДЕН ЕЛИН, разбира се за собствена изгода. Така вървят нещата и до днес. В България също.

Според друго сведение царят на тракийското племе гети - Дромихѐт, успял по време на една военна кампания да плени Лизимах (гръко-македонски владетел, преди това висш военачалник на Александър Македонски) с цялата му армия, но после го освободил - и него и армията му!…
Пак по сведения на гръцки хронисти, но около 1300 години по-късно гръцкият император Василий ІІ МАКЕДОНЕЦ???направил същото – освободил около 14 000 пленени български войници, но преди това „цивилизовано” им извадил очите, като оставил на всеки 100 слепи по един с едно око да ги води...

Както бихме казали днес - разлика в цивилизационния модел...


цитирай
24. leonleonovpom2 - Не си в ред, байна Джулайна!
22.09.2021 14:06
21. milady - хайде леекоо Ванкаата !)))
13:18



2021-09-22


бае Иване аз съм най силният и смел критик- и
Визионер в блога)!!))

И не слугувам на никакви авторитети)

Така че не ставай смешен с теэи селски хуморески)
цитирай

"Явно си влязъл в орбитата на Фънки, щом ти се явява като рецензент! Да, тя е стойностен рецензент!"
Какво не одобряваш тук? Че си стойностен рецензент ли? Ами, ако наистина не си, какво дириш тук тогава?
Баба ми и дядо ми са от Гръцка Македония! Не съм чул да казват ,че са други, освен Българи!Бяха набожни, виждаше се това и също никога не съм чул да казват, като ги питат , какви са, че са християни! Българи само!

Ти, байне не слугуваш на Български авторитети, видно е!
По добре е, неща ,с които видимо не си наясно, но не ти е ясно това, да не раздаваш акъл за тях, дори и безплатен, за получателите му!

Няма да загубиш, ако ме послушаш!
цитирай
25. panazea - Има огромна разлика между етническия състав на Македония
22.09.2021 14:23
от 333г. преди Христа и 1900 година , когато Васил Кънчовъ обикаля и описва Македония.
http://macedonia.kroraina/vk/index.html
Хората на Балканите и Мала Азия са мигрирали и местели непрекъснато , за да се спасят. Княжески родове от Търново са се преселили около Пазарджик , други родове , избягали по Балкана , са се заселили в равнините. Родовете на Иван Вазов и Райна Княгиня са именно от област Македония.
Ние сме някаква рода и с Григор Пърличев , родом от Охрид.
Родът на Христо Измирлиев е от Смирна, Измир. После се заселват в Кукуш и накрая бягат в България , София. За едно поколение сменят три географски области. Христо е учил с дядо ми и имам разкази от първо лице за него .
Така че , не се примирявам с македонисти и сърбомани.
Пан
цитирай
26. andorey - Да разбира се че са се определяли ...
22.09.2021 14:23
Да разбира се че са се определяли като българи и като християни. А най-вече гърците са се определяли като християни. Така е. В по горния коментар, вместо гърци, бях писал траки, сега го поправих. Приемам забележката че гърците са отговаряли че са християни, а българите са отговаряли че са българи...
цитирай
27. andorey - Е разкажи нещо за Христо Смирнен...
22.09.2021 14:35
Е разкажи нещо за Христо Смирненски, което е разказвал дядо ти, ще бъде интересно.
Не искам да правя никой насила българин или македонец. Просто не одобрявам нашата официална позиция спрямо Македония в момента. Това е.
цитирай
28. andorey - Точно за този поход на Ситалк пиша в ...
22.09.2021 14:36
Точно за този поход на Ситалк пиша в момента, бате Тошо. До довечера ще пусна новия постинг по темата, и той ще ви изненада, няма начин...
За вдъхновението си прав. Винаги по темата Македония - с много вдъхновение :)
цитирай
29. panazea - Здравей !
22.09.2021 17:21
Христо Смирненски е бил кротко и впечатлително дете ! Докато другите деца са се биели в градината , той седял на една пейка и пишел стихове.
Моят дядо е загубил на 14 години майка си и е работил в пекарната на татко си .
Христо е расъл без баща и затова не е оцелял горкия.
Бил е анархист , а не комунист , както го пишат по книгите.
цитирай
30. panazea - Здравей !
22.09.2021 17:32
Аз също не одобрявам политиката на управляващите по отношение на Македония.
Нашите и Заеков са от един дол дренки и се надлъгват , като създават раздори .
Постоянно някакви изцепки , за да не се нормализират отношенията ни.
Срещу Македонските управници имаше атентати , ако си спомняш , защото искаха да подобрят отношенията си с България.
Пан
цитирай
31. marana69 - ... а вие за кое се СРъдите !?
22.09.2021 17:49
То е ясноо кой подклажда начионал. Мегаломански настроения нали ?

Ние нямаме претенции към периода след 1944 г. Никакви. Нито за идентичността, нито за езика. Но за периода преди това - обективно гледано исторически - претенцията и наглото посегателство е към нас. И общите ни предци. За българите е болка да видим брата ни - да ни мрази свирепо. И да, раната кърви. Но добрината ни не е равнозначна на наивност и слабост. И с това компромис няма. Над 200 хиляди българи са загинали във войните за освобождение на Македония, напоявайки с кръвта си великосръбския шовинизъм и амбициите му. Днес във вените на 1/3 от българите тече македонска кръв. Не знам дали го разбират на Запад и на Изток, но е хубаво да се опитат. По-горе казахме, че “битката вероятно е загубена”. Не е загубена обаче войната за идеите. И за истина, която трябва да победи.






цитирай
32. marana69 - е И? како ке биде като победи ИСТИНАта ???
22.09.2021 17:52


Днес във вените на 1/3 от българите тече македонска кръв. Не знам дали го разбират на Запад и на Изток, но е хубаво да се опитат. По-горе казахме, че “битката вероятно е загубена”. Не е загубена обаче войната за идеите. И за истина, която трябва да победи.
цитирай
33. panazea - Здравей !
22.09.2021 18:34
Някога нямаше интернет и фейсбук и дядовците говореха с внуците си .
Аз говорех с моите деди , татко и майка са говорили с техните деди и после са ми разказвали. Така знам за моите прадядовци. За цялата рода .
Вие говорите ли със своите дядовци или четете само по интернет?
Пан
цитирай
34. andorey - Каква битка е изгубена? Двете ст...
22.09.2021 21:03
Каква битка е изгубена? Двете страни България и Македония ще се обединят като станат част от ЕС! А ние им пречим, вместо да им помогнем...
цитирай
35. panazea - Здравей !
22.09.2021 21:37
Македонците ни посрещнаха много хубаво!
Навсякъде се усещаше спокойствие и старина . Всяка улица , всяка църква беше история. И реката , която течеше , и тя беше като история. Къщите са като нашите , хората са като нас. Искат да им върви търговията . Купуваме в български левове и после от България си взимат друга стока.
Между хората неразбирателство няма.
Политици и журналисти подклаждат напрежение , за да трупат тиражи и имидж.
Македонците ми го казаха :
- От двете страни на границата сме едно.
Аз бях решила да мълча , за да не ги засегна някак си .
Те за нищо не са виновни !
Това са ОЦЕЛЕЛИТЕ , въпреки репресиите.
Сърбите са провели жестока асимилация .
За да не се пишат сърби , местните се пишат македонци.
За името българи - бой и глад.
100 години асимилация от сърбите, как ти се струва?
Коста Църнушанов ги е описал всичките
"Македонизмът и съпротивата на Македония срещу него ...
https://strumski/biblioteka/?id=227
цитирай
36. milenavarbanova9 - Извинявай, Андрей,
22.09.2021 22:02
Но ми се струва, че си твърде доверчив и лековерен по отношение на ЕС. Ще се обединим с Македония чрез ЕС?!
Нима не ти ясно какви мрачни сили управляват и ЕС, и САЩ, и целия свят? Та тъкмо те подстрекават разединението ни, а правителствата на България и Македония са техен обслужващ персонал, който пет пари не дава за народа ни. Казвам "народа ни" в единствено число, защото става дума за един народ. Какво е ЕС? Пръкнаха го същите, които създадоха и Коминтерна - за злото на народите.Същите, които изтипосаха СХС кралство, а после Югославия и поддържаха сръбския терор в Македония. Защото унищожението на българщината там не е само дело на сърбите, а и на техните европейски покровители.

цитирай
37. andorey - Да, Македония, земя вечна, всеки ...
22.09.2021 22:40
Да, Македония, земя вечна, всеки иска да я притежава... За сърбите съм съгласен. Македонците много са страдали, трябва много внимателно да се действа, спрямо тях, без всякакъв натиск и насилие...
цитирай
38. leonleonovpom2 - А ние малко ли сме страдали, Андрей?
22.09.2021 23:05
Моите прадеди от добро ли са бягали в майка България! която ги е посрещнала като майка!След отнемането ни на Македония, остава само това късче, днешна България да ни вземат? За името, да, Българска област е, да живее! Но такава държава, след превземането и от Рим, до преди две хиляди и двеста години -просто няма До Ньой е Била само България, заселена предимно с Българи Какви метаморфози относно население е претърпяла, наеменования- също, френскит пътешственици преди два века точно са описали какво е населението с няколко думи-Българи, свързващи страната за това , което ги питат/ Самуиловата крепост в Охрид/ с Александър!
Писал съм ти за калашите в Афганистан, щракни на калаши и ще прочетеш какво казват те за себе си!
Не бъди повече наивен! Плащаш жестока цена за това, знаеш за какво ти говоря!
Първи признахме Македония! Необмислено! Оня ,червен агент го направи! Селският тарикат! И в момента нямаме по- голям враг от тях! Считай ,ако им легнем, какво ще стане!
Ще си ближем раните, нищо друго!
Да си кажат ясно, били сме Българи, вече не сме такива и не искаме да сме! Но,, признаваме че до 1918 година сме част от Българската история!И нямаме претенции върху нея, защото е тяхна, на Българит!е А ние, ние не сме вече такива!
Така го виждам аз!


Ето заключението ми на база това, което ми изпрати- също!

14. leonleonovpom2 - ОТНОСНО ИМЕТО НА фИЛИПОПОЛ!
22:43
Въпреки, че по всяка вероятност на монетата е изобразен Херакъл или Херкулес, мнението ми е, че името на града Пулпудева е съчетание от Пулпитум и ДЕВА!-Пулпитум това е амвонът, постаментът на който се появява Девата, раждаща сама боговете и всичко живо-Кибела И този пулпитум е ... тепето Бунарджик!
Едно доказателство ,че създателите на Рим в лицето на фригиецът Еней и траките са имали близък език!
цитирай
Редактирай | Изтрий

Дори изявеният педераст Василий Втори, не е посмял да коригира истината! Църквата ни е понижена в Българска архиескопия, със седалище в Охрид- стана дума по горе, България става тема, област в ИРи със столица Охрид! и земите на Македония Името на темата е България!!!!!!!!!!! Мария, жената на Иван Владислав става придворна дама-Първа на Василий, но не съпруга! Заради авторитета на Българския цар! По тази линия Пресиян става един от престонаследниците! И вероятно е щял да стане император, ако не е прибързал!
Василий Втори, Българоубиецът не посмява да извърши кощунство спряма Българска Македония!
Направи си извода! Какво евентуално щенаправим ние!
цитирай
39. andorey - Учудвам се на оценката ти за през...
22.09.2021 23:18
Учудвам се на оценката ти за президента Желев. Аз много го уважавам. Имам няколко негови книги, а автобиографичната му книга даже съм я подарявал на различни хора през годините...
цитирай
40. leonleonovpom2 - Наивен си , приятелю!
23.09.2021 00:00
39. andorey - Учудвам се на оценката ти за през...
23:18
Учудвам се на оценката ти за президента Желев. Аз много го уважавам. Имам няколко негови книги, а автобиографичната му книга даже съм я подарявал на различни хора през годините...
цитирай


Понасял съм упреци заради него! От рода- Не можем да повярваме, ти, да смяташ ,че такъв човек ще те води?
В лудата нощ на изборите бях в София На другия ден пътувах за чужбина Жена ми застана на вратата и не ме пускаше Плачеше! Че ще ме убият Имала е предчувствие някакво Една стъклена бутилка, метната от горен етаж, като се прибирах в хотела, се разби в краката ми От блок на червени генерали, показа разследването!

За този човек нещата ми се изясниха на президентските избори Първо ми направи впечатление странното му поведение по време на избора на Дертлиев !Гледаше го едва ли не с укор, защо не се откаже?
Но стана напълно ясен с предложението за Атанас Семерджиев за вицепрезидент Беше вече ясно ,че участва в сговор, но говори друго!
Ти си от този край, знаеш ли кой е Атанас Семерджиев Знаеш откъде е Знаеш ли ,че той не е стъпвал 45 години в родния си град И пак в него не беше избран за народен представител А знаеш ли, защо?
И този предложи точно него, защото това е било цената да го гласуват!
А ние се борихме срещу тях? Ха-ха-ха!
Тази книга не е писана от него! Тя му е приписана Тай нямаше приказка ,нямаше дар слово Мънкаше С бавна мисъл, като вода от капещ чучур Чувал съм го, лице в лице! Удобен е!
Майка ми, за фалшиво обвинение е изселена завинаги и й е забранено да упражнява професията си!? И то ,защото цяло село, на чието училище е директорка скача в нейна защита, включително и черните забрадки- майки и жени на партизани! Селото е Козарско!
А този ,оставен да пише ,под зоркото око на тъста си!?
Неприятен ми е, заради това ,че съм се оставил да ме измами И за Македония също! За тракторчетата , с които ще работим върнатите ни земи- също!
Селски човек, той и от това не разбираше, че такъв селски модел , като неговия, в света няма!
Да му е лека пръстта ,изигра ни

П.П.- Ти си бил на 15-16 години тогава, нямаш директен спомен, извинен си!
цитирай
41. panazea - Темата за Желев , Костов , Софиянски , Филип Димитров , Меди Доган , мадам Yes и прочее демократи
23.09.2021 10:59
марионетки , назначени да ни манипулират и затрият , ще разглеждаме в друг постинг.

Пан
цитирай
42. kirk - На ЛеонКавалло2 не му увира
23.09.2021 15:27
На ЛеонКавалло2 не му увира мозъчето, защото е като грахово зърно. 300 пъти му казах, че архиеп. Теофилакт Български е арменец, ама плазмодият не разбира и не разбира! Автор е на първата история на българския етнос!!! Кавалчо2, тия бабини спомени - по-дълги от статията, не може ли другаде да ги пласираш, 80 % лъжи, измислици и бълнуване на болен мозък.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2141512
Постинги: 353
Коментари: 2326
Гласове: 5588
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031