Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2022 13:21 - Руси
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 1586 Коментари: 4 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Руси (на старобългарски: роусь; на гръцки: Ῥῶς) е етноса, на чието име е била кръстена Киевска Рус. Кои точно са били русите е доста спорен исторически въпрос. Повечето учени приемат руси за името на скандинавското племе, основало Киевската държава. Наричани са варяги и викинги. От това племе произхожда династията Рюрик (830 – 879). Смята се, че Киевска Рус е основана в 862. Нейното име на латински е Ruthenia. Руски учени обаче настояват, че русите са славянско племе по името на украинската река Рос. Така или иначе обаче Киевска Рус е била държава на източните славяни антите, населяващи днешните земи на Украйна и Беларус. Тя просъществува до 1240, когато била завладяна от Златната орда. През това време руси били наричани жителите на Киевска Рус. По-късно, след прогонването на Златната орда тези земи били част от Полско – литовската държава Жечпосполита. Те вече били обитавани от свободните казаци, за които съм писал в блога си. В 1649 казаците от Запорожката сеч сключили договор с Жечпосполита, който ги признавал за независима държава. Но през 1667 е подписан Андрусовския договор, поделил територията на Украйна между Полша и Московия. На 22 октомври 1721 цар Петър I се обявил за император и от тази дата нататък той настоявал всички в Европа да наричат държавата му Московия с новото име Русия или Руска империя. Така той откраднал името Русь от Киевска Рус, а с това и нейната история. В края на XVIII век казашките държавици окончателно станали част от Руската империя. Истинските руси от Украйна били наречени малоруси, а по-късно украинци. За да се отличават от малоруси и беларуси жителите на Русия се нарекли великоруси. Всъщност те не били славяни, защото в Московия никога не са живели славянски племена. По произход тези руси били угро-фински племена: мокша, чуди, мери, веси, муроми, черемиси, корси, мордви, пери, печера, литва, зимигола, норома, либ, ям, удмурти. По това време те говорели на московитски език, който представлявал смес от угро-фински диалекти и думи от езика на Златната орда, неправилно наричан татарски. Всъщност това е кипчакски език. Кипчаците са известни и като половци или кумани от българската история. Била поставена задачата московитският език да стане славянски. За целта за основа бил взет старобългарския език, на който се извършвали богослуженията в църквата, тъй като нямало местен славянски език. Така изкуствено бил създаден днешния руски език, в който 55% от лексиката и 70% от граматиката са старобългарски, а останалата част са угро-фински и ордински. По този начин се получило така, че днешните руси (руснаци) са хора без ясна етническа идентичност. Те не знаят своя истински произход, нито история, а са присвоили историята на Киевска Рус, с която те нямат нищо общо. Те са изкуствено създадена нация, която говори на изкуствено създаден език на основата на старобългарския език и се чудят защо истинските славяни като украинци, беларуси, поляци, чехи, словаци не ги разбират. Но истината рано или късно излиза наяве.

image



Гласувай:
16


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. dobrodan - Още по-лошо е, Лавал :).
06.12.2022 13:49
Етносът АР-УС е засвидетелстван неведнъж от арабски автори.
Обитавали са Сааремаа (това е едната група руси, скандинавската).
Може би не за всички тях, но основно собствените имена като Рюрик, Асколд и други, както и титлата КАГАН, издават тюркоезичност. Езикът на тюрките е бил твърде добре познат в Скандинавия :).
Най-сетне, да не забравяме и ординеца УРУС-хан! Славянин, ама славянин - един път!
Такова преиначаване на историята никой никъде никога не е виждал!
цитирай
2. laval - Русите
07.12.2022 09:58
нямат абсолютно нищо общо със славяните, ама наистина нищичко! Те са си угро-фини по произход.
цитирай
3. shtaparov - Московитите на Петър "Вел...
11.12.2022 09:39
Московитите на Петър "Велики" са угро-фини наистина а за русите от Киев съм склонен да приема,че са били тюрки. Аргумент е не само "тяхната" титла КАГАН,а и техния най-древен етноним: УРУСИ несъмнено е форма на думата ЮРУСИ (ЮРУЦИ),което на свой ред означава ТУРУСИ (Туруци, Турци). Аз съм на мнение че през 7-ми век,когато Българите спрели турското нашествие срещу Европа,те успели да завладеят две тюркски или вторично потурчени племена,а именно сърбите и русите,след което ги принудили да говорят на Български. Те опростили името на първите и от ЮРУЦИ-УРУСИ го превърнали в РУСИ,което на Български означава РУСОЛЯВИ (Хора със светли коси).

Така дедите ни създават този народец,който от начало е бил доста малък но при отслабването на България,с присъщата си агресивност присъединил много източноевропейски Български племена,след което едни от тях ги прекръстил на "руси" а други- на "славяни". Затова реката РОС е кръстена на тях,а не са кръстени те по нейното име. Явно България след тяхното завладяване ги е сложила да живеят там а реката сменила името си така,както го сменила река ШУРТА (ШУРТЯЩА) и приела името МОРАВА,когато бягащи от унгарското заробване Моравци (Моравски Българи) дошли да живеят край нейните брегове.
цитирай
4. laval - Здравей
12.12.2022 16:08
Щапаров! С всичко друго съм съгласен, само не и с това, че т.н. руси са били тюрки. По това време в тези земи на Стара Велика България са живели доста племена: българи, хазари, сармати, славянски племена /анти/. Тюрките - печенеги и кумани /половци, кипчаци/ идват доста по-късно. Но това е моето мнение. Над това смесено население отначало властва скандинавското племе руси /варяги, викинги - династията Рюрик, което дава името и на Киевска Рус. Това е тяхната история.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099406
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21960