Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2010 12:41 - Произход на името на град Пергамон
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 8929 Коментари: 7 Гласове:
30

Последна промяна: 20.11.2010 00:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Предлага се изцяло нова теория за тракийския произход на град Пергамон, разположен в малоазийска Мизия в близост до съседна Троада. Името на древния град е образувано от сливането на двата корена перк-скален, каменен и aimon -връх  (оттук и името на тракийската планина Αίμος(Aimon)). В превод името означава "каменен град на върха" и това забележително подхожда на тракийския град Перперикон. Αίμος води началото си от обезвучаването на древногръцката дума ακμή (акме) - връх с предполагаем пеласгийски произход. Едно кипърско възвишение, описано от Клавдий Птоломей, има сходното име Akamas (Ακάμας).
Близък, но не идентичен е произхода на старобългарското хлъмъ (старогерм. *hulma, старосакс., англосакс. holm „височина, хълм“).
Древният град Bergomum в Транспаданска Галия (Цизалпийска Галия) и представян често като келтско селище, поставя на разглеждане двe основни обсъждания. Едното съображение е, че между индоевропейския корен "берг" за планина и тракийския корен перк за скала има тясна, почти аналогична семантична и лингвистична връзка. Второто съображение е, че най-крайното разпространение на автохтонния тракийски етнос е могла да бъде долината на река По в племенен съююз с етруските.
Етимологичните традиции пренесени от Балканите към Средна Европа, могат да изяснят семантичната база на градовете от типа бургуси, като "бург" се превежда чрез индоевропейската езикова база като "каменен градеж", "каменен град", израз на непоколебимата воля за защита на социума. Автор: Д. Георгиев-Даков

----------
Официална теза:
Пергамон е име на древен град в Мала Азия. Неговият адаптиран вид  Бергама е използван днес в турския език, наследство от древното име Πέργαμος.
Името Бергама, както и древните си предшественик Пергамон, се смята, че са свързани с още по-древния лувийски език с прилагателното "parrai" (  хетски еквивалент; "parku"), което означава "висок"). След империята на Александър Велики, Пергамон се превръща в средищен град. Неговите царе от династията Аталиди получили силно влияние над области в Мала Азия, заради военната подкрепа, оказана при свалянето на Селевк. Така Аталидите се превърнали във владетели на обширното Пергамското царство.image

imageimage

 Бергамо от 1450 година
image









Тагове:   град,


Гласувай:
30



1. анонимен - Интересна статия! А какво би с...
21.09.2010 00:25
Интересна статия!
А какво би следвало да означава името на италианския град Бергамо според вас и има ли връзка наименованието с това, което сте написали за Бергама?
цитирай
2. apollon - нямам готов отговор на този сложен ...
21.09.2010 00:33
нямам готов отговор на този сложен въпрос, но ще се опитам да отговоря по-късно на него- във всички случаи културните различия са драстични, за да се разпростре влиянието на въпросната тракийска култура върху тази на Рим - културния антагонизъм, често е пречка за осъществяване на такава фузия, освен ако дадена територия не е била обект на трайно поселение от конкретен етнос
цитирай
3. apollon - Въпросът е наистина уникален и м...
21.09.2010 00:40
Въпросът е наистина уникален и макар да е зададен случайно, предизвика истинското ми възхищение.

Ето ви и точен, отговор, който задоволява интереса към италианския град Бергамо.

Като келтско селище името на град Бергамо е перфектно съотносим с етимологическата ми теория за град Бергуле, отколкото за Пергамон. Тази категоричност, макар и общия етимологичен корен при Бергамо, Бергуле и Пергамон е заради спазването на културната приемственост между отделните етнически общности.
Всъщност със този въпрос вие ми помогнахте да развия една цялостна концепция за цели три града, с което показвате, че прекалено задълбочено сте ме прочели и дори е забавно, че сте задали въпроса си именно при постинга за Пергамон, вместо при Бергуле.
цитирай
4. apollon - Без съмнение това е най-съдържа...
21.09.2010 01:00
Без съмнение това е най-съдържателния въпрос, който съм получавал от началото на присъствието си в Блог-бг - казвам го съвсем откровено, тъй като с него излиза няве произхода на още един древен италиански град и това ме кара да коментирам и него, но в постинга за Бергуле
цитирай
5. анонимен - Мисля, че в процеса на търсене на ...
21.09.2010 16:09
Мисля, че в процеса на търсене на произхода на град Бергамо би следвало да се обърне внимание, че той се намира в северната част на Италия, в областта Ломбардия, която преди да се присъедини към Кралство Италия е била Кралство Ломбардия. Мисля, че трябва да се забележи, че произхода на думата най-вероятно е доста далече от културата на Рим, както вие сте упоменали по-горе. По-скоро трябва да погледнем на север от Бергамо, тъй като името не се е променило особено от древността, когато градът се е наричал Бергомум. Всичко, което изказах са само предположения, нямам никакви претенции това да е така, както и да се съобразявате с мнението ми.
цитирай
6. анонимен - Всъщност току-що прочетох стат...
21.09.2010 16:13
Всъщност току-що прочетох статията за Бергуле и там вие давате отговор. Точно това имах предвид :)
цитирай
7. анонимен - Щапаров Младши:
27.09.2010 16:52
Приятелю Аполон,Ангеловият анализ сочи,че думата Хемус/Хемон,Емон,Имеон/
означава Камъш/Камен,Камик,Камьен,Камян,Камък/,т.е.-Каменен.Това го давам за Ваше улеснение-ако потрябва,да Ви послужи някъде в тълкуванията,които виждам
че обичате така,както и аз ги обичам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14464971
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031