Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2021 21:54 - НАЦИОНАЛНО ДОСТОЙНСТВО И ИНТЕРЕСИ ИЛИ СЪЮЗНИЧЕСКА ИБРИК-„СОЛИДАРНОСТ” ?
Автор: ogniangarkov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1425 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 16.06.2021 21:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Не разбирам пораженческите позиции на иначе опитни бивши и отговорни колеги относно готовността им да угодим на „доказаните, развитите демокрации” в НАТО, ЕС, света и околностите му едва ли не за промяна на българската позиция по започване на преговори на Повардарието за членство в Европейския съюз. Съществувал натиск в полза на Скопие и от страна на САЩ, за Евросъюза споменах вече, от Западните Балкани, дори от Албания. Били сме в пълна изолация ? Дори Гърция и Франция, Чехия и Словакия подкрепяли Вардарска Македония ? Кършат ръце, че при разпуснат парламент и служебно правителство не можело да се вземе коригиращо решение? Възспирали сме разширяването на ЕС ? А някои туземни политкоректници са склонни дори с безотговорна сервилност да прехвърлят „предефиниране” на позицията ни (?) спрямо държавата със столица Скопие на самита Байдън – Путин !?

 Няма да повтарям добре известните 3 разумни и достатъчно дипломатични условия пред Скопие на последните две български правителства, около които в страната явно съществува съкрушителен консенсус. Въпреки че правителството на Борисов и патриоти носят пълна вина за прибързаното, натегаческо подписване на с нищо не задължаващия Вардарска Македония договор. А пропуските да разяснят системно и убедително българската кауза по Македония и вардарската й частична творба на Сърбия, удбите й, Москва, Коминтерна, САЩ носят всички български правителства от ѕ век насам! Не разбирам: за ново потупване по рамото ли от Големия и по-малко Големите Братя се „борят” тези безкритично на бърза ръка „маке-ЕС-интегратори”? Да се откажем от миналото, от националното си достойнство, от хиляди пожертвани български животи в името на нереализирани фикции на брюксело-отвъдокеански бюрократ-михлюзи? При това с мощни опоненти като Китай и вечните „на всяка манджа мерудии” и с двойни стандарти САЩ и Русия?

 Не разбрах какво ни донесе безмисленото навеждане да признаем Косово, непризнато второ десетилетие от 5 други държави-членки на ЕС ? Нито пък – исторически безпрецедентното - да се подлагаме с гратис предоставяне на чужди военни бази на българска територия, вместо да подкрепим инициативата за превръщане на Черно море в зона на мира ? Без да градим безплатно на „Газпром” и Русия газопроводи през наша територия! Или пък предварителното с години финансиране на мощната щатска икономика с български бюджетни милиарди за самолети на чертеж, докато наш опитен пилот гине в излишни учения в Зоната на мира Черно море при неизяснени обстоятелства ?

 При изработване на политико-дипломатическа позиция обикновено се търси баланс далеч от крайностите. Ако едната крайност е безпрекословна и безусловна подкрепа на мерака на Скопие към брюкселските еврофондове в името на васално подчинение пред Вашингтонско-Брюкселския „Коминтерн”, а другата е националното достойнство и самоуважение, сегашната позиция на МВнР буди адмирации у мен. А между респектиране на националната памет и достойнство и ибрикчийството - пред дори ЕС и НАТО и членството в тях - изборът на мнозинството българи, освен на работещите и прехранващи се с  и в двете структури,  би бил лесно предсказуем и еднозначен, може би?


ИЛИ НЕ МИСЛИТЕ ТАКА ?

16 юни 2021 г.                                             д-р Огнян Гърков 



Гласувай:
1



1. morskipesni - Подкрепям написаното с недежда да прогледнат повече българи.
16.06.2021 22:46
Боко тиквата и почти всичко надробено от неговите кучи ортаци и колониални мекерета е позор за хилядолетна Бълария
Д-р Асан Асенов, Бавария
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ogniangarkov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 385647
Постинги: 238
Коментари: 89
Гласове: 283
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031