Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2022 07:19 - Години преди да падне Берлинската стена, империята на лъжата беше спечелила Студената война като надлъгване. Втората смърт на Чапаев.
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 11877 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 04.12.2023 05:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За неосведомените да припомним, че Чапаев е герой от Гражданската Война в Русия, който с храброст и талант на командир се издига от  редник до командващ дивизия, непобедима до фаталната нощ, когато е изненадана и унищожена. Така остава легендарен и е възпят в песни и... безброй вицове.

Това лято останах за седмици без интернет и ТВ в стара къща на село. Библиотеката ми беше опакована в чували, та потърсих стари, забравени книги. Намерих "Чапаев" на издателството на комсомола "Народна младеж"  от 1986г. Автор се оказа легендарният комисар на чапаевата дивизия Фурманов. Изненада ме съвременното звучене и ОБЕКТИВНОСТТА на книгата, голата истина за гражданската война през 1919г,

Но повече ме изненадаха... илюстрациите на книгата, многобройни, но рисувани като че от смъртен враг на Революцията и Русия. Издържани в черно дотолкова, че човек би взел героите за африканци, и то особено отблъскващи африканци. Само една илюстрация не беше в черно. Тя показваше уж как Чапаев играе народен танц но така, че приличаше на грозно кривене на луд човек. В черно художникът не би могъл да покаже толкова неестествена и отблъскваща поза.

Невероятно. През 1986г, три лета преди "промените", издателството на Комсомола допуска злобна карикатура на Революцията и на един от най-легендарните й герой. Българин най-вероятно, от земите на Волжка България, по-точно Чувашия, тогава Казанска губерния,. Името на Чувашия произхожда от "чувен", старобългарското название за желязо (майка ми наричаше железнкте съдове "чувенени"), а пък името Чапаев произхожда от "чапа", вид желязна мотика. Нещата се връзват - предците на героя са потомци на железарите-ковачи на Старата Велика България.

Тук е мястото на стар виц от хилядите за Чапаев и ординареца му Петка.

Нощ в прерията. До огъня пушат Винету, Чапаев и Петка. Изведнъж -  шум в мрака. Скача  Винету, отива натам, чуваува се "туп" и вождът на апахите се връща с пукната устна. Сяда и мълчи. Пак шум. Скача Петка, пак "туп" и той се връща с пукната устна и мълчи. Трети път шум. Скача сам Чапаев, чува се "туп туп", връща се героят с две пукнтини на устата, сяда и мълчи. Най-после Петка не издържа
- Чапай, как можа два пъти да настъпиш мотиката!
(Новите поколения може да не знаят, че мотиката има чудно свойство - ако се подпре дръжката й изправена до стена, дърво, камък и кво да е, а острието сочи навън и малко нагоре, което често се случва, то при настъпване на острието дръжкъта БЕЗПОГРЕШНО удря по устата. Така съм удрян два пъти) 

Народът награждава своите герои с вицове, но тук думата е за друго.

Студената война е спечелена преди "промените", и то в сърцето на комсомола, "Комунистическият съюз на младежта", в неговото издателство. И се проявява тая победа типично - със злобна лъжа и карикатура. Станали верую на поколението подскачало по сините митинги.

ЗЛОБНАТА ЛЪЖА И КАРИКАТУРА, станали верую на поколението подскачало по сините митинги и уви, оставило млади наследници на лъжата и карикатурата до днес.

Падна ни се да живеем с ПОБЕДАТА на империята на лъжата, победа спечелена като надлъгване. Май хич не са къси на лъжата краката. Де да видим.

Но ако ИСТИНАТА е на страната на една империя, защо тя ще харчи милиарди за да изгради индустрия на лъжата?

ПП: Отдавна изтрих коментар на един от дежурните психо-десни русофоби в блог.бг. Той пишеше, че Крум (аз) плаче за Чапаев, който за НОРМАЛНИТЕ хора е еталон за ненормалност и дивотия. Явно психото не знае НИЩИЧКО за историческата личност и съди по някои вицове Уви, това е равнището на нашите "десни" - продукт на ЧУЖДА пропаганда. И това не е от вчера.
През 1880г, родоначалникът на "психо-дясното" и русофобията у нас, Стефан Стамболов, изгонва от Второто Народно Събрание един  ИСТИНСКИ ДЕСЕН българин - най-големият БЛАГОДЕТЕЛ на България, ЕВЛОГИ ГЕОРГИЕВ, чиято бронзова фигура днес стои пред главния ход на Софийски Университет. Изгонва го затова, че имал руско гражданство преди Освобождението, когато българите имат ТУРСКО гражданство, и Стефчо в т. ч. 

НЕКА И ТОВА НИ НАПОМНЯ БРОНЗОВА Фигура на Евлоги - дивотията на психо-дясната русофобия.



Гласувай:
6



1. krumbelosvet - Още по-рано победи империята на лъжата
23.10.2022 21:33
В началото на 80-те години на миналия век, един бивш партизанин ми каза за секретен доклад на ЦК на БКП, че множество деца на комунисти от съпротивата срещу фашизма, не искат да стават членове на Партията.
Явно, "Гласът на Америка", Холивуд, рокът и туистът, както и по-високото благосъстояния на Запада и качеството на западните стоки, бяха ПОБЕДИЛИ ИСТИНАТА, че социализмът успешно съкращаваше НАСЛЕДЕНОТО ИЗОСТАВАНЕ на Изтока от Запада.
И ето.
Падна социализмът, и Западът продължи да увеличава преднината си, меко казано. Не. Западът НИ ЗАБИ В ЗЕМЯТА.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1945212
Постинги: 1153
Коментари: 3371
Гласове: 3564
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031