Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2021 21:18 - бат'Венци, и аз се разплаках...
Автор: notfun Категория: Музика   
Прочетен: 479 Коментари: 4 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

image

Алексей Навални бе преместен отново на неизвестно място, съобщи адвокатът му, след като не го откри в килията му. Но няколко дни по-късно самият той разкри къде е. Оказа се, че той все още е в концлагерът на 100 километра от Москва.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Навални отново е преместен на неизвестно засега място
Навални е изпратен в наказателна колония №2 в град Покров
"Три неща не спират да ме изумяват. Звездното небе над нас, категоричният императив вътре нас и удивителното усещане, когато прекараш дланта си по прясно обръснатата си глава. Поздрави на всички от "Сектор за засилен контрол А", написа Навални в профила си в Instagram, публикувайки своя снимка с гола глава. "Принуден съм да призная, че руската затворническа система успя да ме удиви. Не съм си и представял, че на 100 км от Москва може да се устрои истински концлагер. Никакво насилие, дори и намек за такова не съм видял засега,  макар че по напрегнатите пози на затворниците, стоящи "мирно", страхувайки се да си обърнат главата, с лекота вярвам на многобройните истории, че тук, в ИК-2 "Покров", до неотдавна хора са били пребивани почти до смърт с дървени чукове. Сега методите са се променили и, честно казано, дори не си спомням за друго място, където всички да говорят така учтиво и по някакъв начин, приветливо. Така наричам новия си дом - "нашият приятелски концентрационен лагер", пише още Навални.

На ръждясалите порти на Наказателна колония № 2 мрачните служители на затвора във военни облекла отблъскват нежеланите посетители. Свирепо изглеждащо куче с къса каишка лае предупредително, докато охраната проверява  паспортите на журналистите на CNN, преди да ги пусне в прословутия лагер, където главният опозиционен лидер на Русия Алексей Навални ще прекара следващите две години и половина.

Животът вътре е скрит от погледа на обикновените хора, зад високи метални огради и бодлива тел, заобикалящи това порутено на вид съоръжение.

В поста си Навални разказа и за първите си впечатления от "новия си дом":

"Режим, устав, разпределен ден. Буквално изпълняване на безкрайните правила. 
Псувните и жаргона са забранени. И тази забрана строго се спазва. Представяте ли си затвор, където няма ругатни? Просто страшно.


Видеокамерите са навсякъде, всички са следени и при най-малкото нарушение се прави рапорт. Струва ми се, че някой горе е прочел "1984" на Оруел и е казал: "Да, страхотно. Да го направим". Възпитание чрез обезчовечване.

Но ако се отнасяте към всичко с хумор, тогава можете да живеете. Така че като цяло всичко ми е наред.

Има дори и цветни моменти в черно-белите делници. Например, на гърдите ми има табелка с името и снимката, подчертана с красива червена лента. Нали съм склонен към бягство, помните ли?

През нощта през час се събуждам, до кревата ми стои мъж в куртка. Снима ме и казва:"Два часа и трийсет минути, осъденият Навални. Отбелязан в профилактическия отчет като склонен към бягство. Налице."

И аз отново спокойно заспивам с мисълта за това, че има хора, които бдят за мен и никога няма да ме загубят. Яко, нали?"


Животът в затвора в град Покров за Навални може да стане още по-банален, стресиращ и евентуално опасен според един бивш затворник.

Константин Котов изтърпя две нещастни присъди - първата за четири месеца, втората за шест месеца - в Наказателна колония № 2 за нарушаване на руските антипротестни закони. За последно той е освободен през декември и се притеснява, че може да върне отново там, но все пак се съгласява да говори пред CNN и да се разходи из колонията, за да обясни как работи тя отвътре.

"Още през първите минути, щом стъпите тук, изпитвате психически и морален натиск", казва той. "Принудени сте да правите неща, които никога не бихте правили в нормалния живот. Забранено ви е да говорите с други осъдени. Принуждават да научите списъка с имената на служителите. Цял ден сте на крака, от 6 сутринта до 22:00 Нямате право да седнете. Не ви позволяват да четете, не ви позволяват да напишете писмо. Това може да продължи две седмици, може да продължи три седмици."

Навални бе изпратен в затвора, след като московският съд замени условната му присъда с присъда в затвора поради нарушения на пробацията.  Той беше арестуван, когато се върна в Москва от Германия, където се лекуваше от отравяне с "Новичок".

Опозиционерът обвинява руските служби за сигурност, че са го отровили с "Новичок", поставен в бельото му. САЩ и Европейският съюз до голяма степен са съгласни и са санкционирали група руски служители за тяхното участие.

Първоначално руските власти не искаха да кажат къде точно се намира Навални, отказвайки да кажат дори на адвокатите му и на членовете на семейството му.

"Изтезания чрез телевизия"

Котов обяснява, че затворниците спят в стаи, като от казарма, пълни с железни двуетажни легла. Около 50 до 60 мъже спят в една стая и всеки разполага със съвсем малко жилищна площ.

"Ставате в 6 сутринта, излизате на двора и слушате националния химн на Русия - всеки ден химна на Руската федерация", разказва той. "Не можете да пишете, не можете да четете. Аз гледах телевизия почти цял ден - само руски федерални канали. Това е изтезание чрез телевизия."

Това, което той нарича "ежедневна безсмислена дейност", задава тон, но след това има постоянни корекции за всяко възприемано неправомерно действие. "Бях порицан, че не поздравих служител и че най-горното ми копче бе разкопчано", каза Котов. Най-малкото нарушение може да прати даден затворник в изолация в продължение на месеци.

Редът се поддържа както от пазачите на затвора, така и от затворниците, известни като "санитари", които си сътрудничат с администрацията на затвора. Въпреки че санитарите също са осъждани, казва Костов, те докладват за всеки, който не спазва правилата. "Те са като шпиони, които следват всяка ваша стъпка и ги докладват на администрацията", обяснява бившият затворник.

Александър Калашников от федералната пенитенциарна служба (ФСИН) заяви, че с Навални се работи като с всеки друг затворник. "Всичко се прави в рамките на закона и действащото законодателство," заяви той пред журналисти в края на февруари.

"Империя на страха"

Насилието може да бъде често срещано в руските затвори. Тревожно видео, публикувано от руския разследващ вестник "Новая газета", показва затворници, бити от охраната в колония в Ярославъл, района до лагера на Навални. Руски съд осъди няколко души за побоя, но бивши затворници твърдят, че това не е изолиран случай.

Котов казва, че е виждал затворници, бити от санитари в Наказателна колония № 2. Най-често те отвивали крак на стол и удряли хора по петите - болезнено и незабележимо - споделя той пред CNN.

В публикацията си в Instagram Навални заяви, че все още не е станал свидетел на насилие, но "лесно вярва на многобройните истории" за жестокост в колонията поради страха, на който е станал свидетел сред останалите затворници.

Котов казва, че се страхува за психическото състояние на Навални, а не за физическото му здраве, тъй като заради популярността му служителите няма да искат физическото му нараняване. "Те искат да го лишат от гласа му", на мнение е бившият затворник. "Това е тяхната цел."

Експертът по правата на затворниците Петър Курянов от Фондацията за защита на затворниците заяви, че ситуацията е "много опасна" в затворническия лагер, който той нарича "империя на страха".

"Трудно е да останеш там и да се държиш хладнокръвно, и да не реагираш на провокации", казва той пред CNN. "Психологически е изключително трудно. Възможно най-малкото нарушение може да доведе до сериозни физически щети на осъден."

Вътре в лагера затворниците може да бъде накарени да почистват пода с четки за зъби и други унизителни и безсмислени задачи, предназначени да скършват достойнството ти, каза Курянов.

"Не изключвам, че Алексей може да стане жертва на нервен срив", добавя той.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/rusia/2021/03/17/imperiiata-na-straha-koloniiata-v-koiato-e-nastanen-navalni.483414

Прочети още на: https://www.dnes.bg/rusia/2021/03/17/imperiiata-na-straha-koloniiata-v-koiato-e-nastanen-navalni.483414
 



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. planinitenabulgaria - Бать Венци, с големио таквоз, да е жив и здрав!
23.03.2021 21:41
За него Навални е крадец и мястото му е в затвора.
цитирай
2. eva666 - ...и ние имаме СЪРЦА!!!
24.03.2021 11:13


а, не само ПАРТИЙНИ, полови ..отличия ))
каквото и да кажа, за това невежество/ Идиотизъм/ или ЛиССемерие, с две СС..
би било..недостатъчно,за да изрази моят гняв, и отчаяния..от толкозз Профанизъм!

нищо лично ))))
цитирай
3. fun1001 - https://youtu.be/5qrocyU0DpM
24.03.2021 14:34


амии, ще сложа и още едно кино...)

Фашисты Путина [Обнимашки с диктаторами]
цитирай
4. fun1001 - https://youtu.be/XDNqeQ8U958
24.03.2021 14:38

бате Венцоо, що не смотриш, прямо на канале ,в Ютубе..?


TV Rain
2.38M subscribers

Команда Алексея Навального объявила о запуске «большой политической кампании» по его освобождению. Как сообщается на сайте штаба Навального одна из задач кампании - проведение большого митинга весной. Точная дата будет определена, когда число ожидаемых участников достигнет не менее полумиллиона человек.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: notfun
Категория: Тя и той
Прочетен: 1920623
Постинги: 1437
Коментари: 8951
Гласове: 1597
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031