Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2021 18:45 - Бракья, само с Хляб, не се живее...
Автор: notfun Категория: Музика   
Прочетен: 267 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 


Vesi Zlatareva 02 април в 11:19 ч.  

· 
Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, изниква един огромен въпрос. КОЕ Е ТОВА НЕЩО В ИТАЛИЯ, което трябва ДА СЕ УНИЖОЩИ, за да се СЛОМИ ДУХЪТ НА ХОРАТА, съпротивляващи се на кафявата чума с всички сили? Един офицер от СС, дипломирал се по история на изкуствата именно в Италия, казва: „Ла Скала. ТРЯБВА ДА РАЗРУШИМ ЛА СКАЛА. Така ще разрушим духа на тази страна. Ще я ударим ПРАВО В СЪРЦЕТО.“ И точно така правят. Масирани, жестоки, адски бомбардировки над Милано с една цел – Ла Скала. СРИВАТ Я. Италия става поредното парче от фашисткия пъзел. Когато войната свършва – при РАЗРУХА, ГЛАД, НЕДОИМЪК, МИЗЕРИЯ – първото нещо, което ИТАЛИАНЦИТЕ ПРАВЯТ, е да ВЪЗСТАНОВЯТ ТЕАТЪРА. Виждал съм това в документален филм. ДЕЦА. СТАРЦИ. Хора С ПО ЕДНА РЪКА. Жени. Всички. С голи ръце РАЗЧИСТВАТ РУИНИТЕ. Някога, когато учех в Италия, дядото на мой колега ми каза нещо, което винаги ще помня. Каза ми: „КОГАТО ЛА СКАЛА ОТНОВО ОТВОРИ ВРАТИ, НИЕ НАЙ-СЕТНЕ ПОВЯРВАХМЕ, ЧЕ ВОЙНАТА Е СВЪРШИЛА. Нашето сърце биеше отново.“ Не става дума изобщо за глад, недоимък и оцеляване. Става дума за това, че КОГАТО СИ “ВТОРАЧЕН В КОРЕМА СИ”, НИЩО ДОБРО НЕ ТЕ ЧАКА. Видял съм две и двеста в тоя живот. Кой знае още какво има да видя. Правил съм какво ли не, за да си СПЕСТЯ ПАРИТЕ ЗА НАЙ-ЕВТИНИЯ БИЛЕТ ЗА ОПЕРА. ДА СИ КУПЯ КНИГА.

Няма начин да повярвам, че видите ли, НЯМАНЕТО НИ ОТДАЛЕЧАВА ОТ КУЛТУРАТА. Не. СЪЗНАТЕЛНОТО СЪСИПВАНЕ на образованието, съзнателното промиване на мозъци с ЧАЛГА, брадъри и гнусотии, съзнателната липса на грижа за културата – това прави нещата толкова трагични в България.
Питал съм около пет милиона пъти, пак питам: ЗАЩО ИМА 20% ДДС за КНИГИ, КОНЦЕРТИ, ОПЕРНИ СПЕКТАКЛИ? Защо? Мисля, че всички знаем защо.
И разберете: една страна, една нация не е магистрали, политици и риалити програми.
А именно култура! Пак ще се върна на любимата си опера и на нещо, което също много често разказвам.

В ЦЕНТРАЛНОТО ФОАЙЕ НА ЛА СКАЛА, по стените водещи към залата, има ДЕСЕТ ОГРОМНИ МАСЛЕНИ ПОРТРЕТИ. Изключително красиви, въздействащи портрети.

На ДЕСЕТ ОПЕРНИ ПЕВЦИ, които в Ла Скала са преценили, че са ключови, определящи за историята и възхода на това изкуство, за неговата стойност и красота. ДЕСЕТ ПОРТРЕТА. Знаете ли колко от тези портрети са на БЪЛГАРСКИ ПЕВЦИ?

Не предполагайте, ще ви кажа веднага – СЕДЕМ*. Седем от десет.
В РОДИНАТА НА ОПЕРАТА. В светая светих на това изкуство.
Та, НЕ СТАВА ДУМА само за ОЦЕЛЯВАНЕ. Защото така се ОСКОТЯВА.
И защото дори в Библията е казано: с единия хляб не се живее. Нация без културни потребности и натрупвания е обречена. На много неща. Включително на глад. *

Портретите са на: Борис Христов, Николай Гуяров, Гена Димитрова, Никола Гюзелев, Елена Николай, Райна Кабаиванска Надя Ковачева.
Другите три портрета са на: Пласидо Доминго, Мария Калас Марио дел Монако.

~ Petko Stefanov!









Гласувай:
6



1. fun1001 - ....все пак, исках и да ви поздравя..
06.04.2021 20:38
имаме Велики Личности,Творци.Икони, и на междунар Сцена..
.....

Слави, е "спешен Пост- Призив,Молба..вопъл, ярост, и гняв!!
събудете се, хораа..спрете ракията, и чалгата...
..може би има..още Надежда!?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: notfun
Категория: Тя и той
Прочетен: 1920719
Постинги: 1437
Коментари: 8951
Гласове: 1597
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031