Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2021 09:19 - когато си сам срещу света, ставаш важен...
Автор: notfun Категория: Музика   
Прочетен: 2994 Коментари: 5 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Преименуването на 24 май: когато си сам срещу света, ставаш важен

Преименуваме 24 май, защото езикът си е само наш. Остава сега да махнем Кирил и Методий, защото никога не са стъпвали в България, пише проф. Ивайло Дичев.

Комунистите се прочуха с преименуването - от улици и градове до цял един етнос. Тази традиция продължават днес управляващите националисти. Бяха стигнали до там да искат да се преведе името на връх Мусала, което породи забавни идеи за преименуване и на господата Контрера, Сиди и Джамбазки.

Новото двайсет, с което се опитват да отвлекат вниманието ни от кризата, в която властта е изпаднала, и катастрофалния спад на подкрепата за техните формации, е преименуването на любимия на всеки българин 24 май. Обезумели от всестранните атаки, на които са подложени, ГЕРБ явно пропуснаха това предложение през първо четене, уж за да имало широко обсъждане. Ами добре, да обсъдим.

Утре може да поискаме авторско право от руснаци и монголци

Причина за нелепото решение е друга една отчаяна битка, която етно-националистите водят с македонския език – ако празникът бил посветен на славянската писменост, значи признаваме, че е и на други славянски народи, ерго – признаваме съществуването на македонски език. Обаче езикът си е само наш, ще пускаме в него само който си решим. Дето се вика, утре можем и от руснаците и монголците да поискаме авторско право, по определен брой копейки на употребена кирилска буква.

 

По научната несъстоятелност на подобна национализация вече взеха позиции сериозни учени от БАН, например от Института за български език или Кирило-Методиевския център. Според тях нашата азбука, макар и адаптация на гръцкото писмо към тукашния говор, е историческо продължение на глаголицата, създадена от светите (византийски) братя за моравските славяни, а тия братя, горките, дори не са стъпвали в България. Остава сега да махнем Кирил и Методий от 24 май, защото твърде глобални ни идват!

Да припомним и това, че азбуката идва не за да шашнем света и да влезем в книгата на Гинес, а за да се християнизират езическите населения по нашите земи като се преведат свещените книги. А противно на това, което пишат в учебниците по история за пети клас, християнството не е имало за цел да опази българщината, а обратно, да възпитава в универсално-човешкото. Както казал Онзи „Ако иска някой да дойде след Мене, нека се отрече от себе си, нека дигне кръста си, и нека Мепоследва". (Мат 16:24).

Основната цел е поляризация

И понеже целта на вносителите е отново да разделят нацията и да насъскат едни групи срещу други, не е пропуснат мъчителният въпрос за това славяни ли сме или не – въпрос, който при всяка промяна на геополитическата констелация излиза на дневен ред.

Славянството ни за този вид идеолози е резултат единствено от руска имперска политика; езикът ни си е (старо)български, а руснаците по някаква причина са го възприели за църковна употреба. Най-фантастични теории можете да чуете по темата; основният патос на дигиталното опълчение е, че прабългари и траки са всъщност едно и техният общ език се е разпространил чрез кирилската азбука на север и запад. После, едва през 19-ти век, сме почнали да възприемаме някои славянски русизми и сърбизми. И който го отрича е комунист, точка.

Така или иначе, напуснали сме отдавна научните селения. Въпросът, който стои пред националиста, е коя от двете сладости му е по-мила. На едната страна е мисълта, че тук се е развила една славянска книжовност, която после е възприета от много други народи и е станала световен феномен. На другата - че ние сме си уникално-башка, автохтонни, неподражаеми и, понеже така и не ни признават, ще можем вечно да тропаме с крак и да се сърдим. А когато си сам срещу света, ставаш важен, нали така?

Не знам дали средновековният език следва да се нарича черковнославянски или старобългарски, но знам, че тия неща се решават по научни форуми, не от поместни политици. С новия дебат обаче навлязохме в нов етап. С удивление слушам медийни мислители да разсъждават дали кирилицата да не почне да се казва например „българска писменост". За компенсация, че пощадихме Мусала вероятно. 

Когато невежи хора заемат отговорни постове

Впрочем ако върнем времето назад, „нашата теза" най-добре можеше да се защити, ако бяхме нарекли този език и писменост „Преславски" по името на школата, където са практикувани. Само дето някои, въоръжени с други изследвания, ще викат „Охридски" - и ето ни пак в изходното положение, което цели някак да прецакаме братята македонци.
 

Показателно е, че абсурдната тема избликва в момент, в който Европейският парламент обсипва България не само с критики, но и с презрение. Към корупцията се добавиха и лъжите около Истанбулската конвенция, хомофобията, отношението към малцинствата и какво ли не. Знак, че тази страна все повече се възприема като чужда на ЕС. Защо ли? При толкова изхарчени пари всяка година за реклама на България - за лога ту с розички, ту с плажни чадърчета? Ами защото позволяваме на невежи хора да клатят устоите на живота ни и да разиграват публично детинщини, достойни за забавачката – мое си е камиончето, мама ми го е купила!

И после се чудим, че проф. Иван Илчев, член на многострадалната българо-македонска комисия, се оплака, че „Европа не ни разбира". Ами и аз не ви разбирам.

image

професор Ивайло Дичев

 

 

 

 




Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. notfun - хубава Тема, днес...да ни 'олекне,нали панацейке)
24.05.2021 09:54
"Защо ние ще казваме на македонците как да си наричат езика?"
"Това е балкански манталитет, бабаитство на база "аз съм по-древен"."
/авторът

....ще допълвам..Се в този Дух..
и откъде ли идва този..."борбен"..Виртуален..плам...)
цитирай
2. notfun - DW.COM
24.05.2021 09:56

Проф. Брунбауер: "България провокира глупав конфликт заради измислени проблеми"

"България провокира глупав конфликт заради измислени проблеми. Все едно Германия да каже на австрийците, че всъщност са германци." Австрийският историк Улф Брунбауер коментира българския меморандум за Северна Македония:
цитирай
3. notfun - ...Патриотичната пушилка...като евъргрийн (на балк.Чалгария)
24.05.2021 10:04

Патриотична пушилка от София. За да прикрият нещо по-важно.
Какво правят нашите управници, когато са натясно? Подхващат темата за Македония. Все тая историческа пушилка, с която искат да отклонят вниманието ни от некомпетентността на управниците и край Искъра, и край Вардара.

Какво правят нашите управници, когато се озоват на тясно? Събарят някоя ромска колиба. Обявяват свещена война на джендърите, които сами са си измислили. Политизират световни кризи, като тази с корона-вируса. И разбира се – подхващат исторически възстановки на войните за Македония. Не знам как не омръзна този евъргрийн на патриотичния избирател, във всеки случай харчи се още и сигурно ще отклони за малко вниманието на медиите от нестихващите протести на българския Мегдан.

https://www.dw/bg/%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%83%D1%88%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%BE-%D0%BF%D0%BE-%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%BE/a-54976040
цитирай
4. notfun - ...вижте и линка, слагам го..за да опитам,да "успокоя" "страстите".. а не обратното))
24.05.2021 10:10


В меморандума си, пратен до работната група по разширяване на ЕС, българското правителство открива в югозападната ни съседка коварна „антибългарска идеология“. Основното обвинение е в това, че Северна Македония изобщо съществува – и ако тази нова нация упорито отказва да се саморазпусне, това нашите смятат за акт на агресия. Как възникват нациите е, разбира се, сложен въпрос и никой не може да каже колко ще бъде трайна македонската, нито впрочем белгийската, испанската, беларуската.

Като кажа на някого, че българската държава е владяла тези територии всичко на всичко два века и нещо, отговарят ми, че населението обаче е етнически близко (без едната трета албанци, разбира се). Като дадем възможност на това население да идва в България – то взима паспорта и тича в Германия. Ама ние ги обичаме, мрели сме за тях, пеем песните им...

От чисто логическа гледна точка изглежда абсурдно България да подписва договори с партньор, чието съществуване отрича; хитростта навремето беше да ги откъснем от сръбските империалисти, ама волно или не ги признахме. Също толкова абсурдни са дежурните обвинения за езика, който у нас смятат за диалект на българския.

Как България се самозалъгва..
цитирай
5. saankii - Ние сме във все по голяма изоолация..нямаме, ни един приятел в ЕС...
24.05.2021 21:53
Ивайло Дичев,за Дойче Велле
Дата 02.04.2021

Важна роля в Европа можехме да играем като мотор в интеграцията на Западните Балкани – беше си я избрал г-н Борисов и му се възхищаваха както у нас, така и навън. Подходящи за тази роля ни правеше не само централното ни положение на полуострова, но и надеждата, че му познаваме бакиите и отвътре ще можем да намерим сили да ги изметем. И какво стана? Уплашен, че ще падне от власт и че ще го разследват за злоупотреби, премиерът заряза Балканите и се вкопчи в креслото си. И под натиска на патериците си блокира не само Северна Македония, но и Албания, и региона, за чието приемане тъкмо се бяха кандърдисали западните ни партньори. България потъна в черната дупка на собствения си егоизъм, прости се - може би завинаги - с ролята си на балкански лидер. Защото да си лидер, означава да си щедър, да разбираш другите, да даваш, не само да взимаш. С една дума изчезнахме и от тази карта.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: notfun
Категория: Тя и той
Прочетен: 1919132
Постинги: 1437
Коментари: 8951
Гласове: 1597
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031