Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2021 14:11 - ThE BIG Дуал Гейм..
Автор: notfun Категория: Тя и той   
Прочетен: 1471 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 03.04.2021 14:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


Beyond the Red Pill and the Blue Pill image

Andrew Sweeny

Feb 10, 2018·6 min read

   
https://andrewpgsweeny.medium.com/beyond-the-red-pill-and-the-blue-pill-9ef953d6e133

Изглежда светът е разделен на две. Имаме две мозъчни полукълба, два пола, две очи. Това важи за нашия собствен интериорен монолог: ние винаги говорим със себе си. „Вечният противник [1]“ живее вътре в нас и без него няма да има разговор, нито динамичен аспект на реалността. Едната страна от нас винаги преговаря с другата: лявата ръка с дясната ръка, Бог с дявола, мъжът с жена, нашият разум и чувствата ни и т.н. Карл Юнг пише за това как, духовно казано, има мъжка душа във всяка жена и женска душа във всеки мъж: анима и анимус. Тези, често противоречиви, полярности живеят дълбоко в нас, в състояние на относителен мир или война.

Една от най-старите ни приказки „Историята на Каин и Авел“ [2] не е задължително за двама отделни хора, а за враждуващите страни на нашата личност: има саможертвения „добър човек“ и ненавиждащия себе си „лош човек“ във всички нас. С изключение на най-чистия архетип на добро или зло, всички ние сме комбинация от Каин и Авел - почти никой не е морално чист или напълно зъл. Това, което усложнява нещата, е, че човекът не винаги съвпада с персона: моделът гражданин или „мил“ човек може да има неразпозната тъмна страна; по подобен начин „чудовището“ или изродът може да има голям потенциал за героизми - именно защото знае как да води битка в света на сенките ефективно. Ключът е интеграцията, а не разделянето.

Наскоро прочетох статия на Джордан Грийнхол, която описва сегашния ни геополитически пейзаж като разделен на две воюващи племена: има „синята църква“ и „червената религия“. Мисля, че това е проницателно разделение. Грийнхол говори за това от гледна точка на медиите:
има „лъжещи“ традиционни медии, от една страна, а хаотичното безумие на алтернативните медии, от друга. Това е войната между контрола и свободата, между официалната история и неразказаната история. „Църквата“ на масовите медии (има много видове църкви, както светски, така и религиозни) непрекъснато се опитва да дискредитира революционерите, а революционерите винаги се опитват да съборят вратаря. Когато нещата отидат твърде далеч в очевидната „свобода“, тогава синята църква се срива трудно със своите доктрини; обратно, когато нещата станат твърде догматични и доктринални, се пробужда определен революционен дух.

Обикновено се озоваваме от едната или другата страна на тази привидна бездна. Има тенденция към сляпо православие и тесен трибализъм, който ни държи в идеологически лагери. По-добрият начин, както твърди Йохантън Хайд, е по-прагматичното „хетеродокси“ [3]: тази дума предполага диалог между реални индивиди, а не обичайните токсични онлайн войни между идеологически племена. Във времена на хаос православието ще се възстанови; във времена на екстремна ортодоксалност „червената религия“ ще започне да руши нещата - човек се надява, че революциите могат да бъдат без действително насилие.

Но революциите са опасни. Те са кървавочервена символика, а червеното носи огън и промяна, идва с известен романтизъм. Синьото, от друга страна, охлажда прегрялата система: „синята църква“ осигурява подслон от бурята, неподвижно и непроменено „безопасно пространство“. Синьото е готино и очевидно рационално, но опасността е в определен стерилитет. Хетеродоксия, от друга страна, е разговор между двата, привидно непримирими лагера. Предотвратява както насилието, така и тъпотата и ни държи на тънката граница между хаоса и реда.

Когато „новият световен ред“ стане упадъчен, ново „завъртане на колелото на революцията“ ще възникне спонтанно. И има моменти да се борим със синята църква със сигурност. Хаосът е неизбежен в система, която е станала твърде преименувана, твърде сигурна в себе си, твърде авторитарна. Добре е обаче да запомните, че колкото по-насилствен е „червеният“ хаос, толкова по-строг ще бъде „синият“ нов ред на „сутринта след“ главоломната революция. Ново чудовище винаги ще изплува от развалините; нов набор от чудовищно поведение винаги е резултат от революционното насилие.

Днес сме в странна ситуация, когато левите - традиционно червените - са станали „сини“ или реакционни. Те не представляват свободното отношение на „живейте и оставете да живеят“. Контракултурата вече е основната култура и може да бъде странно консервативна и нетърпима в своите ценности на „социална справедливост“; докато дясната - традиционно „синята църква“ - е изпълнена с революционен плам и желание за промяна, което е малко обезпокоително за някой (като мен), който се навежда наляво. Очевидно живеем във време на инверсии, в обърнат свят. Трудно е да се предвиди такова капризно бъдеще, когато едната страна постоянно се срива в другата.

Световните системи пламват като феникс и се появяват отново в някаква нова комбинация - никой не може да предскаже дали синята църква или червената религия ще се възнесе. Самсара, санскритски свят за „колело на раждане и смърт“ (което очевидно означава и „замайване“ на тибетски) се върти непрекъснато [4]. Просто колелото продължава да се върти все по-бързо, а старите традиционни дуалности продължават да се обръщат.

Как да балансирам това колело в нещо като равновесие? Как да седнете зад волана и да имате по-панорамна гледка? Това са някои от големите въпроси. Този аргумент между „синята църква“ и „червената религия“ може да се наблюдава на микро ниво, на ниво личност и его. Искаме нещата да се променят и въпреки това сме привързани към старите модели. Ние сме противоречиви същества, имаме тази „двойна обвързаност“ в себе си, шизоиден аспект, вграден в нашата изцяло човешка природа. Ето защо ние действаме толкова ирационално и против собствените си интереси; защо изграждаме нещата едновременно с разрушаването им; защо ставаме толкова сляпо обладани от различните ни утвърдени идеологии.

Идеологиите могат да ни направят умни и борбени, но волята никога няма да ни направи интелигентни или дълбоки. Дълбочината изисква да се види отвъд дуалностите, отвъд известното червено хапче или синьото хапче във филма Матрица. Нека започнем от себе си, от това, което е наблизо, преди да пием някакво хапче, преди да продадем душата си на синята църква или червената религия. Но как да намерим мъдрост в враждуващия, разделен мозък, камо ли във външния свят?

Бих казал това: намерете позицията, която е най-дълбока и широка и която предизвиква вашата природа - избягвайте да бъдете рупор на идеологията. Отговорът е винаги в вниманието и медитацията, в по-добрия, но в същото време по-строг поглед върху реалността. Трябва да видим как работят тези две страни, трябва да имаме панорамен „по-висок“ изглед. Вече не е нужно да бъдем „дясно крило“ или „ляво крило“ - можем да се откажем от тази стара двойственост - дори докато наблюдаваме както червеното, така и синьото в себе си. Зрял и свободен човек може да вижда над собствената си ограда, може да възприема добродетелта в множество перспективи - не е необходимо да бъде лоялен към идеологическа кауза, само към истината. Червеното е яростно, живо и е изключително иновативно - синьото е благородно и дълбоко и държи чудовищата встрани. Нито една от страните не си отива, вечният противник продължава да възкръсва. И отново: Тук не говоря за политически позиции, а за екзистенциални.

Въпросът е: трябва да излезем отвъд „или....?




image




Гласувай:
8



1. notfun - The Bible: Jesus Meets Satan
03.04.2021 14:23

Вечната Борба ,е вечната ИДЕЯ, а не..някаква ЛИЧНОСТ!!)
нали..
цитирай
2. eva666 - ...и за теб, го пиша бабоМамаЛейдее..
03.04.2021 14:41
изпаднала си в тотално опасна Спирала на Индуциран преход..
или, безкрайно "свободно падане"...
където, вече,не успяваш да различиш - кое, какво е?!!

АЗ НИКОГА,не се крия..като теб, без име! айде,не опитвай тролене!!
нямаш толкова..акъл..
luky...е мъж, доколкото видях..


Ти и Джуфка ли сте ,,обществената съвест"??
Приличате ми на Санчо Панса и Дулсинеа Тобозка....
..................:))))
13:35 - luky
12:56 - dobrodan
цитирай
3. notfun - охх,кумодело, мислиш ли..че,твоята реакция ,е долу горе..нормална!?
03.04.2021 14:52
14:39 - sever

...и 1001 минус, да ми сложат..АЗ ИМАМ МЪДРОСТ,да ВИЖДАМ!!
стана ли ясно..
не съм пУтеса, и не съм ти конкуренция,жено,бабкезомбирана!
...спри да лъжеш, и да мърсуваш,с помпата @
пак, ще те критикувам. Аз,защитавам Идеал)

..аре, бягай вече при попа...)
цитирай
4. анонимен - От тая и аз имам минус. Не знам кой й ...
03.04.2021 16:04
От тая и аз имам минус.
Не знам кой й блъска минуси, но е голям пич.
Постингите й са като бабешки гащи с 40 минуса.
цитирай
5. notfun - немаа..отърване.,Бабеса, е като Фрактална Холограма..@
03.04.2021 17:27
....умирам от смяххх, и жалост, като я гледам, как пълзи по корем..
и се ЧУди вече на кого, да се мазни.))
само..тъ весъ, и 2-3 дядовци, като нея над 75,още и обръщат внимание..
и седнала да реве на един "анонимен блогов кърлеж"!!!!
.....
може ли, чак такъв провал, и самотиЯ,и простотия
хората дундуркат по 3 унучета..
срамна картинка/тази баба. беше омоталаБлога,от 13 г..
но, нема да и дам мира, не може така..долно е,грозно,срамно..
един гледа сватба, друг..брадва..

...да не е ..тазз, хубостница / eто и другaта..inel679.)
08.03 18:05

РАЗГОВОР С CKARLET
цитирай
6. dobrodan - Тая госпожа ако е 46-ти набор......
03.04.2021 22:27
къде е ръгнала из кукуруза.....
Нещо друго има в цялата работа. На тия години никой не е в състояние ката ден да пуща небивалици из блога си, че и да се гордее с тях.
Ще разберем.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: notfun
Категория: Тя и той
Прочетен: 1919982
Постинги: 1437
Коментари: 8951
Гласове: 1597
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031