Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2021 09:19 - за един "мъртъв ъгъл" в културната памет на европейците,
Автор: notfun Категория: Тя и той   
Прочетен: 871 Коментари: 12 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

image

Лутер превежда Библията

Някак спонтанно/и логично/ реших да добавя, и този материал..

Финикийците и културната памет

Българите са взели материала за своята азбука от гърците, а гърците - също не са основоположниците на азбучната писменост. В следващите минути Херберт Нир дешифрира тази следа в историческата памет на човечеството.В книгата си "Културната памет" хайделбергският египтолог Ян Асман осветли в началото на 90-те години феномените писменост, спомен и политическа идентичност в ранните високи култури. Той показа взаимодействието между тези три величини по отношение на египетската, израилската и гръцката култура, изтъквайки основополагащото значение на писмеността. Всеки знае, че египтяните са създателите на йероглифното писмо. Откъде са взели своето писмо Израил и Гърция, в споменатата книга научаваме само с няколко реда. Явно това се смята за така добре известно, че е излишно човек да се задълбочава.

Този подход е симптоматичен за един "мъртъв ъгъл" в културната памет на европейците, където на финикийците и на Ливан се пада една малка, или направо никаква роля.

В популярната литература постоянно ни напомнят, че финикийците били измислили писмото. Това твърдение е напълно погрешно, първо, защото по начало няма такова нещо като писмо-то изобщо, и второ, защото по-стари писмени системи, като клиновидното писмо в Месопотамия, което шумерите използват още от края на 4 хилядолетие пр. Хр., и египетското йероглифно писмо,

нямат нищо общо с финикийците. От решаващо значение обаче е изобретяването на принципа на азбучното писмо, а това е станало в Египет в началото на 2 хилядолетие пр. Хр., и препредаването на това постижение на царските градове в Сирия-Палестина.

image

Значението на финикийците за по-нататъшната история на азбучното писмо се състои в това, че те свеждат азбуката до система от 22 знака, фиксират посоката на писане от дясно на ляво и придават форма на знаците, които биват възприети навсякъде в Левант и Анадола. Въпреки това - и именно туй е particula veri на твърдението, че финикийците били измислили писмеността - финикийците имат решаващ принос за развитието на писмото, най-вече в Израил и Гърция, а чрез посредничеството на гърците и за латинската азбука.

Всички знаят мита за отвличането на принцеса Европа от Ливан от преобразилия се на бик бог Зевс. На първо място в този мит е показателно, че името на тази Европа се извежда от семитската дума за "залез", "Запад" или "вечер" (aeraeb) и следователно олицетворява западния свят. По-малко са обаче онези, които знаят, че Европа е имала и брат. Неговото име, Кадмос, произлиза от семитската дума за "изток" (qaedaem). Така че Кадмос е човекът от Изтока или левантинецът. Херодот ни информира, че търсейки сестра си, Кадмос заедно с други финикийци пристигнали в Гърция, където занесли и своята азбука. Това писмо, донесено на Запад от левантинеца Кадмос, Херодот логично нарича phoinikeia grammata. На остров Крит се е използвал дори глаголът poinikazein, който означава просто "пиша".

Науката отдавна е потвърдила основното изявление в разказите за Кадмос, а именно, че левантинците са запознали гърците с азбуката. Главна роля в този процес се пада на финикийските търговски колонии в Анадола. Именно там през 8 в. пр. Хр. гърците опознават лесното за боравене финикийско азбучно писмо, което те пригаждат към своя език, усвоявайки и зададените вече от финикийците зачатъци на изписване на гласните. Разпространението на финикийското писмо на Запад не спира в Гърция. Благодарение на гръцките колонии в Италия и с посредничеството на етруските, през 7 в. пр. Хр. западногръцката азбука тръгва от Кумея в Кампания, прониквайки във все повече италиански градове.

Кадмос и сестра му Европа произхождат от южна Финикия, тоест от Сидон или Тир. Но също и северен Ливан, в лицето на своя древен царски и търговски град Библос, има принос за нашата тема. В хода на регресивната асимилация на съгласните и грецизирането, засвидетелстваното още в египетската кореспонденция от Амарна през късната Бронзова епоха име на селището Губла се трансформира в Библос. Именно през пристанището на Библос гърците внасят папирус за писане от Египет и затова наричат папируса byblos. От гръцкото умалително biblion по-късно изкристализира латинската дума biblia, която всъщност е в множествено число.

От казаното дотук се налагат две заключения. Първо: който пише и чете, използвайки латинската азбука, а това днес е по-голямата част от човечеството, той се движи по следите, оставени от финикийската култура. И второ: който отвори Библията или спомене Библията, той съживява частица от древен Ливан.

image

image

image

image






Гласувай:
8


Вълнообразно


1. dobrodan - Европа. Ев-ер-оба. Домът на рода на мъжете.
03.04.2021 09:56
Кадмос. Кадем-ос. Не се нуждае от превод, но все пак - носещият късмет.
Poinikazein - Боянът/Пеонът отсъди (казьi).
Библия - Бай-Бал, или "великата "сладост".
Phoenikia - Бай-ньik-ия. Великата силна, здрава земя.
Сидон - Ес-иди-он-ия. Родът на истинските собственици на територията.
Ливан - Ольi-бан. Почтеният господар. Сравни "алувиална почва", "лувийски език".
Същите са и думата за олио и маслина.
Не знаят къде да гледат, клетите историчници :).
Кой би нарекъл дъщеря си Запад :):):)?
цитирай
2. notfun - :-) краси, мой друг, ти ме запали .с тази.."игра на думи"..
03.04.2021 10:29
..когато бях малкаа, и.аз си падах многоо по Митове и легенди..
за Всемогъщите Богове и Красиви Богини..
...кой не е бил запленен от тези митове и..Чудеса))...
ноо, от много, глава не боли..
да дадем още, и разни Интроспекции..Светът е гооолям..

/ защото, ръшко Славянската Печатница, не мога да я стигна и с пУтенска Ракета...
цитирай
3. notfun - ще дам скоро пак Теорията за Семантичните полета на д-р Крис Харди/за Шумер,Вавилония,Урук,също
03.04.2021 10:34
да повторя , Ядрената война на "боговете' Ануннаки, от Космоса, е последвана от Потопа, който започва в Междуречието /Месопотамия, Ирак..
и завършва 'насам'..в Черно море..а не обратно
в подножието на Арарат, Арменско. където "кацва" и Ной, българина)))

/Така че Кадмос е човекът от Изтока или левантинецът. Херодот ни информира, че търсейки сестра си, Кадмос заедно с други финикийци пристигнали в Гърция, където занесли и своята азбука. Това писмо, донесено на Запад от левантинеца Кадмос, Херодот логично нарича phoinikeia grammata. На остров Крит се е използвал дори глаголът poinikazein, който означава просто "пиша".

Науката отдавна е потвърдила основното изявление в разказите за Кадмос, а именно, че левантинците са запознали гърците с азбуката. Главна роля в този процес се пада на финикийските търговски колонии в Анадола. Именно там през 8 в. пр. Хр. гърците опознават лесното за боравене финикийско азбучно писмо, което те пригаждат към своя език, усвоявайки и зададените вече от финикийците зачатъци на изписване на гласните. Разпространението на финикийското писмо на Запад не спира в Гърция. Благодарение на гръцките колонии в Италия и с посредничеството на етруските, през 7 в. пр. Хр. западногръцката азбука тръгва от Кумея в Кампания, прониквайки във все повече италиански градове.
цитирай
4. fun1001 - https://fun1001.blog.bg/tq-i-toi/2020/12/14/koi-syzdava-mitove-i-legendi-za-v-bolgarii.1739856?reply=5380043
03.04.2021 10:47


ето, в този блог, имам още няколко Поста, по темата...който, е любознателен..


цитирай
5. dobrodan - Много ми се искаше да е само игра, случайни съвпадения и нищо повече :).
03.04.2021 11:47
Убедих се, че не е.
Срещу ръжен не се рита :).
Европата, казваш :)?
Анунак.... Твърде възможно е......Майката на Белия Род. Или от рода на Бялата Майка, зависи.
цитирай
6. dobrodan - Гледай, гледай :).
03.04.2021 17:36
13:00 - Ще изчакам седем дни.
Ако нищо от това не се случи, ще бъдете дадена под съд. Този на Вашата собствена (ако изобщо се намира такава) и нашата обществена съвест.
Поздрави.
Постинг: АКО ИСКАТЕ ВЯРВАЙТЕ...
Автор на постинга: mileidi46

Редактирай | Изтрий



Душица-мушица :). Здравей, Дулсинея! :):):)
Поздрави от Санчо :):):).
Не звучи дотам зле. Може пък да се смиля и да не я качвам на върбите ката ден?
Седмица. После ще стане весело.
цитирай
7. fun1001 - бабами,лейде на 75, и Сервантес, не е чела, не само Библията, и Дейвид айк..))
03.04.2021 18:28


Душица-мушица :). Здравей, Дулсинея! :):):)
Поздрави от Санчо :):):).
Не звучи дотам зле. Може пък да се смиля и да не я качвам на върбите ката ден?
Седмица. После ще стане весело.
цитирай
8. fun1001 - Анунак.... Твърде възможно е...
03.04.2021 18:38
...краси, писала съм/и съм чела ) доста по темата..
Това са расата,Ануннаки,Елохим в Библията
която 'посява" техният ГЕН(ом) въведен в ХомоЕректус/маЙмун))
и го имплантират в тяхна "богиня", която го...ражда след 9мес, чрез Секцио..
това става ,точноо там, в Междуречието,м у р.Тигър и Ефрат, преди около 450 000г
има и многоо..архелогически артефакти, и преки документи ( глинените таблички
те са изложени в Британският Музей..Лондон.. Зекария Съчин, има 10 книги
по тази Тема..
за какви..БолгАрии, и траки...говорим още??

https://istorianasveta/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82/%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%8F/605-%D1%88%D1%83%D0%BC%D0%B5%D1%80-%D0%B8-%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B4

-----------
цитирай
9. dobrodan - И аз мисля, че е объркала Дон Кихот със Санчо Панса,
03.04.2021 18:46
но проклета склероза ;).
Знаеш ли що е Елохим на стария език? Като казвам стария език, мисля, че и сама виждаш какво чудо е било тогава и къде чак са си го знаели :).
Ель - народ. Ой, йой - дом, стан, местоживеене. Им - йомъ. Общност, община. Или "живеещите заедно на едно място". Няма как да разбера точното изписване, но без съмнения тази дума произхожда от него, ще прегледам по-късно.
Арамейски, ммм? :):):) Както се изрази един приятел, булгар иврит.
Комай е прав....
цитирай
10. notfun - ...даа, близко сме..с теб) може би, моожее би,Прецесията, е тази, която ни обърква!!..
03.04.2021 20:35


Ель - народ. Ой, йой - дом, стан, местоживеене. Им - йомъ. Общност, община. Или "живеещите заедно на едно място". Няма как да разбера точното изписване, но без съмнения тази дума произхожда от него, ще прегледам по-късно.
Арамейски, ммм? :):):) Както се изрази един приятел, булгар иврит.
Комай е прав....

...може би, сме били на Екватора..близо до Египет, и Шумер..? чудя се, и се мая...)
цитирай
11. dobrodan - Юли....започнах работа по No-Vacuum.
03.04.2021 22:05
Ще разбереш защо е можело да съществуват огромни създания....и как с течение на времето :):):) ръстът им намалява :), защо Земята става по-голяма и по-тежка.....както и какъв може да бъде ходът на двупосочното време....
ТАКАВА фантастика мисля, че никой още не е писал....
Обяснено е на практика всичко. Предстоят някои проверки (познавам най-различни хора, някои от тях се занимават и с неща отвъд границите на човешкото познание и въображение.......дори са познати и в мрежата, не като екстрасенси и гледачи на кафе или боб :):):), на по-интересни места си общуват...... Мислех, че това са пълни глупости, но може да се окаже, че съм сбъркал.
Засега толкова.
цитирай
12. notfun - ....краси, давай, откога, те чакам..да "избереш"нещо!! ти имаш Вкус)
04.04.2021 08:53
dobrodan написа:
Ще разбереш защо е можело да съществуват огромни създания....и как с течение на времето :):):) ръстът им намалява :), защо Земята става по-голяма и по-тежка.....както и какъв може да бъде ходът на двупосочното време....
ТАКАВА фантастика мисля, че никой още не е писал....
Обяснено е на практика всичко. Предстоят някои проверки (познавам най-различни хора, някои от тях се занимават и с неща отвъд границите на човешкото познание и въображение.......дори са познати и в мрежата, не като екстрасенси и гледачи на кафе или боб :):):), на по-интересни места си общуват...... Мислех, че това са пълни глупости, но може да се окаже, че съм сбъркал.
Засега толкова.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: notfun
Категория: Тя и той
Прочетен: 1932295
Постинги: 1437
Коментари: 8951
Гласове: 1597
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930