Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2021 10:27 - Нулевият Самурай...
Автор: notfun Категория: Тя и той   
Прочетен: 2035 Коментари: 16 Гласове:
7

Последна промяна: 09.07.2021 15:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 



image


Българите, Слави и чалга-патриотизмът

https://www.dw.com/bg/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D0%B8-%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%B3%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D1%8A%D1%82/a-57140076

Почти една трета от българите в чужбина гласуваха за Слави Трифонов. Защото музиката за тях е родина. Слави е разбрал, че във всеки патриотизъм има едно дълбоко усещане за загуба, желание за завръщане, пише Ивайло Дичев.

Слави Трифонов

Към политологическата терминология у нас след „комунист“, „турчин“, „олигарх“ и „джендър“ тазгодишните избори прибавиха понятието „чалгар“. Ако искате да мразите някого, а той не се вписва в предните категории – имате още един повод за чисто естетическо гнусене.

Нямам намерение тук да обсъждам политическите идеи на г-н Трифонов: те ми се виждат твърде прости и ултимативни, за да успеят. Може би тъкмо това се харесва на нашите съграждани, изморени от колебания, уйдурми, обжалвания, мнозинства и съдебни абракадабри.
 Новата звезда на политическия хоризонт обещава решителност – безапелационна като песните и скечовете му. А дали освен решителност той има и съответните политически умения, ще разберем скоро.

Чалгата като феномен
Струва ми се обаче време да се замислим за феномена чалга, който вече три десетилетия гневи и останките от социалистическата интелигенция, и приватизаторите на „автентичния“ фолклор, и новите проевропейски интелектуалци.

За чалга-патриотизма

Разбираме ли сега защо почти една трета от нашите сънародници в чужбина гласуваха за Трифонов? Музиката за тях е родина. Едва ли следят какво точно става в България, какви закони има да се приемат и кой какво е откраднал, но емоцията на родното е неустоима. Във времето на италианското Рисорджименто подобна роля играе операта; хорът от „Набуко“ на еврейските роби, оплакващи прекрасната си, загубена родина, е подхванат от публиката, която с пеене прогонва австрийските офицери от залата; подемат го улиците, барикадите...

Ще кажете Слави не е Верди. Не правя сравнение, просто опитвам да разбера емоцията, която успява да извика с „Облаче ле бяло“ в единствения си предизборен концерт. Разбрал е, че във всеки патриотизъм има едно такова дълбоко усещане за загуба, желание за завръщане – та дори у тези, които никъде не са заминавали.

Ще кажете – забравям простотиите на Трифонов. Фолклорната музика в нашия регион има две версии: бавна, тъжна и бърза, весела. Когато следва първата, чалгата не се различава много от социалистическата естрада; впрочем също така нежен и кахърен в този си вариант е и далеч по-бруталният югославски турбо-фолк. Г-н Трифонов е всъщност много емоционален - случва му се дори да плаче на сцената, което странно контрастира с фигурата, прическата, самостилизацията му. Помага на деца с увреждания, бори се за разни сънародници, дарява пари. За този тъжен образ работи и слухът, че сам е болен и публиката чувства, че е страшно усилие за него да излезе на сцената, да стои срещу прожекторите. Ореолът на лично нещастие вероятно го разграничава в очите на хората от новата чалга-класа на показното потребление.

Българската публика го подцени? 

В бързата си версия нашият фолклор пуска пиперливи шеги, осмива попове, султани, моми и ергени. При Трифонов тези трансгресии на добрия вкус в скечовете стигат много далеч – едни превключват канала, има и други, които завеждат съдебни дела. Понякога наистина е в повече. Но ще сбъркаме ако пропуснем самоиронията в онова, което прави. Виждаме го в розово сако, изплезен, на токчета, пее под акомпанимента на оркестър с име „Ку-ку“. Тоталният майтап може да е насочен срещу политици, като в емблематичната песен на анти-Виденов протестите: „Пътнико свиден, пътнико офф“. В други случаи кикотът е на нивото на детински абсурдизъм: „Вчера в детската градина ток удари двама-трима“. Или вземете прочутото „Ферари с цвят червен“, интерпретирано от умници като възхвала на комунизма заради червения цвят. Иска да се обади на господ-бог, да уредят някои работи като бизнесмени, само ако му намери телефона. С една дума: г-н Трифонов съумя не просто да овладее чалга културата, но и да ѝ се подиграе, благодарение на което и се задържа толкова дълго на един небосклон, където звездите иначе падат доста бързо.

 

Защо го подцени българската публичност, защо се направихме на изненадани от политическия му успех? Вероятно защото никак не ни харесва преходът с новите му богаташи, с върволиците от емигранти и крадливите управници. Не ни харесва животът, в който се озовахме. Е да, ама той е такъв: кахър, майтапи, попържни, шемет. С една дума – чалга.


следва..ИТдИбили...@


 

 




Гласувай:
9



1. dobrodan - Ще пропилеем поредните две години.
09.07.2021 10:35
Какво пък, пропиляхме 30 и не ни дойде умът в главите.
И Т. Н., И Т. Н.
цитирай
2. notfun - след киффлите, най мн обичам...Чалгата...@
09.07.2021 11:17


та, викам ,имам сериозен повод..да пусна и една америк, чалгариЯ..
и да поздравя наш'те ранобудни, 7 Самураи, без глави..

които имали, два дРвени Меча, и половина..)
цитирай
3. notfun - ....БГ Политика, е като Русский Влак, или като Китайски Чушкопек )
09.07.2021 11:18
dobrodan написа:
Какво пък, пропиляхме 30 и не ни дойде умът в главите.
И Т. Н., И Т. Н.

цитирай
4. fun1001 - ++ мн харесвам и доц Г Лозанов, шефа на СЕМ..
09.07.2021 11:27
Кой слуша чалга

Въпреки че чалгата е реверанс към музикалните традиции на „поробителя”, тя обслужва и провинциализма на параикономическия елит на прехода, който трябва да мине за патриотизъм. На чалгата се гледа като на нещо близко и свое, което има потенциала да се противопостави на чуждите образци със световна слава. И досега основен аргумент в защита на чалгата е: да не би Лейди Гага и Мадона да са по-добри от звездите на „Планет”?

Чалгата в резултат от чалгизацията на обществото се превърна в маркер за принадлежност към една социална прослойка, далеч по-широка от тази на мутрите. А и те вече не са това, което бяха. Откъснали са си опашките. Или поне са си изтънили вратовете. Тази прослойка поддържа или се стреми към техния лайфстайл, за нея далаверата, ксенофобията, шуробаджанащината, боят на жените и децата, преследването на „джендъри” и „соросоиди” не само е приемливо, но е и повод за гордост - „Много си як, братО!”. Тя е стожерът на социално-политическото статукво в страната, а изследването на „Тренд”, макар и индиректно, показва, че засега то е непроменимо.

Две думи за Слави

И без конкретни данни може да се предположи, че любителите на чалгата са равномерно разпределени в електоратите на двете големи партии - ГЕРБ и БСП. Онзи, който може да ги привлече изцяло към себе си, е Слави Трифонов. Ако успее да се превърне в политик. Но това е малко вероятно, защото изпълнителите на чалга си остават изпълнители. Поръчителите са други.
цитирай
5. notfun - https://vacsine1.blog.bg/regionalni/2021/07/09/nuleva-ovca.1768705
09.07.2021 11:32

не търся никакваа Самурайка

16:18 - go4iito
...ТЯ, сама ,ми идва..."на колене))))
цитирай
6. milady - некои самУрайки, са просто..-прайки, и бъркат редовно,грам за 4 клас...
09.07.2021 11:38

самоо, да не се домъкне и онази, с Фекалните илачи)))

Elenkoko6kov
-скритата
и бизпощадна, тежка артилерия.
цитирай
7. notfun - лесно му е на проф И Дичев, той живее..в Германия..
09.07.2021 11:44
...аз, в Швейцария )
отдалече, е лесно, да се дават съвети, и да се 'бие самара'..

в крайна сметка, кой, колкото, може да...носи..)

следва..ИТдИбили...@

цитирай
8. notfun - ...Явлението Чалга, не е БГ патент,споко! нито блоГейски) То е Универсално.на 12 измерения))
09.07.2021 11:55
dobrodan написа:
Какво пък, пропиляхме 30 и не ни дойде умът в главите.
И Т. Н., И Т. Н.


Всеобщото ЕнергоИнформационно поле, Акаша, е Мрежата на Паяка, разбирай Интернет..
тази клопка, ако щете Ласо, е захванала в мъртва хватка, около, и над 86%..
от така, посочените вече - Иматакива...де@или...
Уви, границите, боята, цвета, пр@днята, нз...
даже и Парите, повече, пречат..

наблюдавайте внимателно "пейзажа"...
цитирай
9. saankii - от Трън на Глог, та, по Висок..>> няма полезен Ход, люде..
09.07.2021 12:20
..ако, Изборите, променяха 'нещо',ТЕ, шяха, да ги забранят..

"Проблемът всъщност е един, и за беда се нарича Бойко Борисов.
изборната Кампания, премина и под знака на санкциите “Магнитски”. Колкото и да се твърди, че те нямали значение, това не е така. След тях едно управление на ГЕРБ с помагачи и патерици от ДПС и “патриотите” стана дори теоретично невъзможно. А това е коренна, съществена промяна.

Вратата към една друга България...Накъде??

Даниел Смилов, за Дойче Веле, БГ
цитирай
10. eva666 - Чалгата, е подобно на котило/ или котерия, особено в Анонимна среда !!!
09.07.2021 12:39

котило/ котерия

Синонимен речник
(същ.) свърталище, средище, бърлога, дупка, гнездо
(същ.) котерия, пасмина, банда
/ от 3ма Тролски бльокука

Тълковен речник
мн. котила, ср.
1. Всички животни от едно раждане. Тези котета са от едно котило. В първото котило имаше три кученца.
2. Място, където свободно се въдят животни; леговище. Тук е котилото на змиите. Открих едно котило на котки зад къщата.
3. Прен. Пренебр. Свърталище, бърлога, развъдник за вредни насекоми или за човешки пороци. Блатото е котилото на комарите. Тук било котилото на крадците
цитирай
11. ednalady - що? ти, не познаваш ,ли...vacsine 1-12..
09.07.2021 13:14
десперадa, ми звучи..като..родният англ - retarted

да ти дам..назаем, за Морално..назидание.
...хиихих..


цитирай
12. dobrodan - Гореписаното изцяло подкрепям.
09.07.2021 17:30
Вече съм го казвал: проблемът не е в неграмотността, а в това, че неграмотниците имат достъп до интернет. Това наистина е огромен проблем, дори и за днешното човечество.
Да му мислим ходилите на училище.

8. notfun - ...Явлението Чалга, не е БГ патент,споко! нито блоГейски) То е Универсално.на 12 измерения))
11:55
dobrodan написа:
Какво пък, пропиляхме 30 и не ни дойде умът в главите.
И Т. Н., И Т. Н.


Всеобщото ЕнергоИнформационно поле, Акаша, е Мрежата на Паяка, разбирай Интернет..
тази клопка, ако щете Ласо, е захванала в мъртва хватка, около, и над 86%..
от така, посочените вече - Иматакива...де@или...
Уви, границите, боята, цвета, пр@днята, нз...
даже и Парите, повече, пречат..

наблюдавайте внимателно "пейзажа"...
цитирай
13. notfun - ....mar4eto go4evo/ 16:18 - go4iito
09.07.2021 18:24
пак..спало..накривоо, и на студеноо..)
и бясно обикаля блокето..рита, хапе, лаее...плюва..
контактува с модерката, интимно.)
а,ТЯ е...точно, в тези 86.6%.)))

преди 2 мес . ликуваха с др.киффла1355
.че, ТЕХНИЯТ човек/ тъпомутрата,която е от партията на "меките" китки...
бил...спечелил Тура..!!

амии, ко да си пиша с такивИ...тролни.тиквеничетатааатаа..
най добре САМА, и така, до Победата над Селенията, у нас
и по Света..нали, бай ташункофф )

аз, никога, не пиша..тъпи коменти, за който..разбира ))

цитирай
14. fun1001 - цунка по муцунка @ ))
09.07.2021 19:08


13. dobrodan - Гореписаното изцяло подкрепям.
17:30
Вече съм го казвал: проблемът не е в неграмотността, а в това, че неграмотниците имат достъп до интернет. Това наистина е огромен проблем, дори и за днешното човечество.
Да му мислим ходилите на училище.
цитирай
15. notfun - ...Последни 20 регистрирани посетителя 19:39 - rosboz
09.07.2021 20:26
кое е "Туй"..полигоре? или, пантоффчо чушкофф..от село Лозенец, Бс..
или..кака мара866 Дългата Щафета..
....
цитирай
16. eva666 - ето го Електората на ""ша ти скъсам..г@з аа..
10.07.2021 21:36


Любима котке, на кого, се жалваш,отново?
на мен, на модераторката, на Пантофчо, на Краля??
аВе, вие сбъркани ли сте...с онова маратуйката, и Ултраса Пантата..за Бога!
наистина, ли, единствен, Георги, ви вълнува..чак толкова..
вие, го преследвате..а сега, реши и да ревеш...и, какво, очакваш?
Сапунката, Банда Одесса, да се сберете.. отново, за попарата..
да му се не види, не мога да повярвам..млади..моми, и булки..

явно, в България,само..пенсии и рОмани, битуват ))

и, Спасението...е в квази, "социал.'мрежи"..
добре, че сме...далечее...срам и резил...
Коментарът чака одобрение
Постинг: Уважаеми Гости на блога ми, как смятате
Автор на постинга: valdor1355
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: notfun
Категория: Тя и той
Прочетен: 1918992
Постинги: 1437
Коментари: 8951
Гласове: 1597
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031