Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2021 09:11 - алтернативна..история ..
Автор: notfun Категория: Тя и той   
Прочетен: 1122 Коментари: 7 Гласове:
8

Последна промяна: 31.10.2021 10:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


  ИСТОРИЯТА НА СКИТИТЕ - АЛТЕРНАТИВЕН ИЗГЛЕД

Скитите са често срещаното име на северните номадски народи (с ирански (вероятно)) произход) в Европа и Азия, в древни времена (VIII в. Пр. Хр. - ІV в. Сл. Хр.) Скитите също условно са наричали сродните си полу-номадски племена, които окупирали степните райони на Евразия до Забайкалия и Северен Китай.  

Херодот съобщава много интересна информация за скитите, които съставлявали по-голямата част от тогавашното население на Северното Черноморие. Според Херодот, което се потвърждава от археологически разкопки, скитите са обитавали южната част на Черноморския регион - от устието на Дунав, Долен Бъг и Днепър до Азовско и Донско море.

ПРОИЗХОД 

 / http://www.bulgarianassociation.co.uk/skitskite-narodil-ili-drevnite-bulgarski-plemena/ Къде е Скития и Сарматия?

Приведеното от Страбона е доста важно за разбиране на Скития и скитските народи. Според него скитите и сарматите живели отвъд реката Дон и „това море“, т. е Азовското море или там, дето Херодот посели скитите и амазоните. Обаче старите гръцки писатели наричали скити или келтоскити онези, които живеели над Черно море, Дунава и Адриа¬тическо море. От това ясно се разбира, че докато старите гръцки писатели са викали скити и келти на Дунавските жители и жителите по Адриатическо море, по-новите пренесли тези скити отвъд реката Дон, даже до Индия.

Тази критика на Страбона е доста важна, понеже баснословните работи на източните писатели и до днес се повтарят от модерни учени.
 

Към тази карта може да добавим, че Дакийските(Гетските) племена са сродни с племената от Скития и Балканите

Според Херодота и прочее стари гръцки писатели, както разправя Страбон, скитите са живели по Дунава и Адриатическо море.
От тези скити, готският историк Йордан извежда готите. Той най-напред приповтаря Орозия, че Везосис воювал със скитите, които се отбелязват като мъже на амазоните (Jord. Вg. V 44)21, след това описва Скития, която според него се е простирала от изворите на Дунава до Черно Море.

Готи=Гети=Скити?

 
image

Произходът на скитите е един от най-трудните и противоречиви въпроси в историческата етнография. Някои историци смятат, че скитите са етнически интегрален народ и в същото време ги приписват или на арийците, или на монголите (урал-алтайци), други учени, разчитайки на инструкциите на Херодот за културната разлика между западните и източните скити (земеделци и номади), помислете че името „скити“обхваща етнически разнородни племена и отнасят заседналите скити към иранците или славяните, а номадските към монголите или урало-алтайците, или предпочитат да не говорят за тях категорично.

 

Повечето от наличните данни говорят в полза на принадлежността им към един от клоните на индоевропейското племе, най-вероятно на иранците, особено след като учените, които признаха иранството на сарматите, думите на Херодот за родството на сарматите със скитите позволяват разширяването на заключенията, получени от науката за сарматите, до скитите.

ВОЙНА

Промоционално видео:  

Скитската армия се състояла от свободни хора, които получавали само храна и униформи, но можели да участват в разделянето на плячката, ако покажат главата на врага, когото са убили. Воините носеха бронзови каски в гръцки стил и верижна поща. Основните оръжия са къс меч - акинак, двойно огънат лък, четириъгълен щит и копия. Всеки скит притежавал поне един кон, аристократите имали огромни стада коне.

  image

Воините не само отрязаха главите на победените врагове, но и направиха чаши от черепите си. Украсявайки тези страховити трофеи със злато и гордо ги показвайки на своите гости. Като правило скитите воювали на коне, въпреки че с течение на времето, като установен начин на живот, се появила скитската пехота. Херодот описа подробно военните обичаи на скитите, но може би до известна степен преувеличи воюването им.

  image  
РАЗЦВЕТ

IV век - скитският цар Атей, живял 90 години, успял да обедини всички скитски племена от Дон до Дунав. Скития по това време достигна най-високия си просперитет: Атей беше равен по сила на Филип II Македонски, сечеше свои монети и разширяваше притежанията си. Тези племена имали специална връзка със златото. Култът към този метал дори послужи за основа на легендата, че скитите са били в състояние да опитомят грифоните, пазещи злато.

Нарастващата сила на скитите принуждава македонците да предприемат няколко мащабни нашествия: Филип II в епична битка успява да убие Атей, а синът му Александър Велики тръгва на война срещу скитите 8 години по-късно. Но Александър не може да победи Скития и е принуден да отстъпи, оставяйки скитите непокорени.

ЕЗИК  

Скитите не са имали писмен език. Единственият източник на информация за техния език са произведенията на древни автори и надписи от древната епоха. Някои скитски думи бяха записани от Херодот, например „пата“означаваше „да убия“, „ойор“означава „човек“, „арима“означава „един“. Вземайки откъси от тези думи като основа, филолозите приписват скитския език на езиците от иранското семейство на индоевропейската езикова група. Самите скити наричали себе си измамници, което най-вероятно може да означава „стрелци“. Имената на скитските племена, имената на божества, лични имена и топонимични имена също се слизат до наше време в гръцки и латински преписи.

image

 КАК ИЗГЛЕЖДАХА СКИТИТЕКак изглеждаха скитите и какво носеха, се знае главно от техните изображения върху златни и сребърни съдове от гръцки произведения, открити при археологически разкопки в такива световно известни могилни могили като Кул-Оба, Солоха и други. В своите произведения гръцките художници изобразяват скитите в спокоен и военен живот с удивителен реализъм.  

Те носеха дълга коса, мустаци и бради. Те се обличаха в ленени или кожени дрехи: дълги панталони с широк панталон и кафтан с колан. Кожени ботуши, прихванати от каишки за глезени, служеха като обувки. Скитите носеха остри шапки от филц на главата си.

Изображенията на скитите се намират и върху други предмети, открити в Кул-Об. Например двама скити са изобразени върху златна плака, пиеща от ритон. Това е обред на побратимяване, познат ни от свидетелствата на древните автори.

СКИТСКА РЕЛИГИЯ

Характерна особеност на религията на тези племена е липсата на антропоморфни изображения на боговете, както и специална каста от жреци и храмове. Олицетворението на бога на войната, по-почитан сред скитите, беше железен меч, забит в земята, пред който се правят жертви. Характерът на погребалните ритуали може да показва, че скитите вярвали в отвъдния живот.

Опитите на Херодот, изброяващ скитските божества по име, да ги преведе на езика на гръцкия пантеон, бяха неуспешни. Тяхната религия била толкова особена, че не можела да намери преки паралели в религиозните идеи на гърците.

  image   следва:1) Фиала (средата на IV в. Пр. Н. Е.); 2) Златнокифски грудник; 3) Златни обеци със висулка със скафоид. Злато, емайл; 4) Сферична чаша, златна
(IV в. Пр. Н. Е.).

СКИТСКО ЗЛАТО /2 част

image

 




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. notfun - https://www.clubz.bg/48229-holandiq_vryshta_krimskoto_zlato_na_ukrajna
31.10.2021 09:21
Апелативният съд в Амстердам се произнесе за принадлежността на кримската колекция от уникални археологически съкровища, известни като скитско злато. Според «Кореспондент» съдът е счел, че артефактите принадлежат на Украйна

следва...
СКИТСКО ЗЛАТО/2 част
цитирай
2. notfun - https://bg.greatplainsparanormal.com/6473434-scythian-gold-secrets-and-curses-alternative-view
31.10.2021 09:36



вижте повече и в сайта../ горе

цитирай
3. notfun - многоо голяма...Загадка, затова, решавам да го сложа, в неделя..
31.10.2021 09:40


Съд в Нидерландия счете скитското злато за украинско
27.10.2021 11:30

Става дума за колекция от уникални археологически съкровища: оръжия, скъпоценни камъни, ценни китайски лакирани кутии, златни бижута на скитите. Един от ценните образци на изложбата е древен скитски шлем, който е на повече от 2,4 хиляди години. Цената на цялата експозиция се оценява на над 1 милион евро.
Както припомня изданието, в началото на 2014 г. колекцията от скитско злато е била предоставена за изложба в музея «Алард Пиърсън» в Амстердам. По време на изложбата „Крим беше завзет от войските на Русия“. Оттогава правата върху скитското злато се оспорват в съда, отбелязва изданието.
Петя Паликрушева
цитирай
4. notfun - ...копи пейСЪ..да оди, да прай мармалаТ..
31.10.2021 10:08

у Долно Семьоноффци..къде, се буташ,след мен..

я скачай, на пУтетичният Пегас..на гърба ))))
цитирай
5. fun1001 - ...Боцоо, ще ядеш...хурки..
31.10.2021 10:27

не смей, да влизаш в блога ми, налудна Злодеидо!!!

казах, и ще пратя Оплакване с у теб, в СЕМ и БНР..
излагация, такава...Срамота е, да преследваш хората..
нали си уж дама, мома, хентелектуална...начална учителка
дръж си...зъбките, да не ги..обираш, по Земята..

Кой, е луд, да чете..твоите Хуйкендски помии..
сегаа, тихоо, и, вън, от тук!
цитирай
6. shtaparov - Хубава статия- браво!
02.11.2021 13:25
Хубава статия- браво!
цитирай
7. marana69 - Благодаря за вниманието, ангеле..
02.11.2021 20:59


аз съм..алтернативен...лаик.))
в крайна сметка, ние се въртим в КРЪГ @ ведно с Историята @

поздрави за твоят труд, на ползу Рода!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: notfun
Категория: Тя и той
Прочетен: 1935402
Постинги: 1437
Коментари: 8951
Гласове: 1597
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930