Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2021 08:53 - моля, за малко онлайн ФниманиЕ!
Автор: notfun Категория: Тя и той   
Прочетен: 1315 Коментари: 10 Гласове:
8

Последна промяна: 31.12.2021 09:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

   Американското движение „Кю Анон“ (QAnon), което доби популярност по време на мандата на президента Доналд Тръмп, е вдъхновено от италианска арт групировка от 90-те години на ХХ век, наречена „Лутър Блисет”, твърди арт критикът Еди Франкел в изданието „Арт нюзпейпър”.

Корицата от първото издание на романа „Кю“ от 1999 г.



Връзката между конспирологичната организация и авангардното арт движение е видима – привържениците на „Кю Анон“ възприемат много от методите и символите на „Лутър Блисет”, но за разлика от левите анархисти в Италия, те са дяснорадикална групировка и развиват теориите си твърде сериозно, а не като забавление, както са правели италианците преди трийсетина години.

Движението „Кю Анон“ възниква в края на 2017 г. Анонимен потребител, скрит зад никнейма Q, пише хиляди постове във форума 4chan, като намеква за таен план на президента Доналд Тръмп, призовава да бъдат разшифровани посланията му и опитва да дискредитира политическите му противници. Тази конспиративна теория събира десетки хиляди последователи, много от които участваха и в щурма над Капитолия през януари, когато Тръмп загуби изборите.

image



 

Опитите да се открие откъде тръгва „Кю Анон“ неочаквано водят до група италиански художници, твърди Франкел. Движението „Лутър Блисет” започва през 1994 г. и взима наименованието си от името на британския футболист Лутър Блисет – един от първите чернокожи футболисти в Италия, който е правил изявления срещу десните екстремисти в страната. След създаването си арт групата започва да устройва купища забавни и не чак толкова забавни номера. Първите флашмоби са тяхно дело – спонтанно рейв парти в трамвая например. През 1995 г. разпространяват слуха, че на Биеналето във Венеция ще бъдат изложени картини от женското шимпанзе Лута. Животното е представено като жертва на садистични експерименти във фармацевтична лаборатория, спасено от екоактивисти и станало талантлив художник. Доста медии отразяват новината, но се оказва, че Лута не съществува. „Блисетите”, към които се присъединяват всякакви хора, които усилват ефекта от шегите им, създават много ситуации, в които се налага да се намесва полицията – екстремни изяви в късни часове, предавани директно от специално радио на групировката, което също се нарича „Блисет”. В движението се включват и известни артисти – съвременните художници Ева и Франко Матес, арт критикът Матео Паскинели, писателят Стюарт Хоум и други. Проектът „Лутер Блисет” става тренировка за групово анонимно творчество и вкарване на лява идеология в културния мейнстрийм.

image
 

Но движението щеше да остане само местно италианско явление, ако през 1999 г. не бе издаден романът „Кю” („Q”), написан от четирима от членовете на „Лутър Блисет” – Роберто Буй, Джовани Катабрига, Федерико Гулиелми и Лука Ди Мео. Веднага след излизането си романът е преведен на английски, испански, немски, холандски, френски, португалски, датски, полски, гръцки, чешки, руски, турски, баски, сръбски и корейски език. През 2003 г. „Гардиън” го обявява за книга на годината.

Връзката между „Кю Анон“ и романа „Кю” не е само в името. В книгата се разказва за агент провокатор, който се присъединява към серия въстания в Европа през ХVІ век. Той е преследван от някой си Кю, агент на римския папа, който манипулира фактите и разпространява дезинформация. Той се опитва да посее в обществото семената на съмнението и помага на църквата да съхрани властта си, опитвайки се да предотврати поредния бунт. Съвременният Кю, основател на движението „Кю Анон“, има подобна история и методи на работа. Той се представя за „източник от Белия дом” и публикува информация „отвътре”. Педофили, заговорът на Ротшилдови, надигаща се „буря” – „Кю Анон“ отваря много фронтове и набелязва множество мишени.
 

Приликата между методите на „Кю Анон“ и „Лутър Блисет” – от съобщения за ритуални жертвоприношения до тайни „вътрешни лица” в правителството и недобронамерени медии – е поразителна. Например „блисетите” са избрали за една от основните си тези страха от „сатанинско ритуално насилие”, вълна от обвинения, заляла САЩ и Европа през 90-те години на ХХ век. „Блисетите” са измисляли екстремни, невероятни версии на тази конспирация, които са изпращали на доверчивите медии. Обвиненията са засегнали много знаменитости и политици.

През 1997 г. в градчето Витербо, недалеч от Рим, се забелязало струпване на сатанисти, които провеждали черни меси в гората. Група католици доброволци, наричаща се „Комитет за светостта на морала”, приела мисия да се бори с дяволопоклонниците. Те документирали техните ритуали и предавали доказателствата в пресата. Видео от една от черните меси дори попаднало в праймтайма на италианската обществена телевизия. В крайна сметка всичко се оказало постановка – и сатанистите, и католиците били „блисети” и целта им била да се покаже колко е нелепа паниката по повод „окултните общества”.

Методите на „Кю Анон“ са аналогични. Те разпространяват слухове за сатанински ритуали и захранват масите с тях. Абсурдният мит за канибали педофили, заемащи високи държавни постове, отрови доста умове. Разликата обаче е в това, че „блисетите” накрая винаги са разкривали своите шеги и са се гордеели с начина, по който са се подигравали с масовите страхове и конспиративното мислене.

Благодарение на проекта „Лутър Блисет” „Кю Анон“ има готов сценарий за действие. Но италианското арт движение е било ляво и анархистично, а „Кю Анон“ има крайно десни позиции.

След разпадането на „Лутър Блисет” през 1999 г. основните му учредители и автори на романа „Кю” създават писателски колектив, наречен „У Мин”. Под този псевдоним Роберто Буй, Джовани Катабрига, Федерико Гулиелми, Рикардо Педрини и Лука Ди Мео пишат още няколко романа. След появата на „Кю Анон“ писателският колектив коментира пред Еди Франкел теорията, че американското движение е изкопирало тяхната шегаджийска арт група, с думите:

„Ако това са съвпадения, то е впечатляващо колко много са всъщност”.


   
image



....@@@ беси , беси )))



Гласувай:
8



1. notfun - ...ludaaa...rabota..))
31.12.2021 08:57
hora, bez rabota,
цитирай
2. notfun - ...как, Дяволът..чете..
31.12.2021 09:18
Евангелието..))))

от 1г пиша, рекоментирам, глупотиите на тази..възрастна, жена, знаете я..
явно, тя е РЕЛИГИОЗНА, инак, не мога да..приема,чак такава..луд..Обсесия
нищо лично, Въпросът е остро полит и обществено социален..
тя, може и да е добра..баба, и добра готвачка...

все пак, 2/3 от Българите, имаме..здрав корен, и бистър акъл...
цитирай
3. fun1001 - ..тук, мога, да си развихря..
31.12.2021 09:29


тънките познания, и задоволителен стаж..
в областта, на когнитивната, и поведенческа Психология
на Личността/ обърнете се и към нашият психолог..

...каква е Диагнозата на Тръмпо..и ..неговите, следовници.)
след като, изключим..Осн Тема, за $$$$$$$$..и .3те МУ фалита..
/ само, го вметвам..)
цитирай
4. marana69 - ...99х го пиша, защото, е ОПАСНО!!
31.12.2021 10:07
Религията, е СЕКТА, в нашият случай- Християнска)
...то, се едно и също, как, се нарича...
как, ще Го наричаме,..Измамата , Е Измама, винаги..

върху Религията, се натрупват, още Лъжи...лъжи,секти, и измами..
т е..Архонтите, Кукловодите я надграждат..якоо!!
та, "Оттам", идат Големите потоци,"реки"..с пари €€€€€
$$$$$$$$$,
и, това, от 2 000, и повече години..та..и до днес..

"в Името на Религията', ще попиша, може би, утре..)
цитирай
5. dobrodan - Останал съм с впечатлението, че
31.12.2021 11:20
Baby пише, защото изпитва някаква вътрешна неудовлетвореност, своего рода същностна потребност да бъде поканена и тя за участие в сбирките на ритуалите......
Да я поканят на купона, така да го кажа.
Може да й дадат ролята на Дева Мария/Мери Ан Маклауд Тръмп и да изиграе сцената на зачатието му (светия дух не е канен на подобни събирания, свети мулат може да свърши работа) няколко пъти.......
Трябва в главата на човек да има вкиснала зелева чорба, за да си представи Доналд Тръмп като бог.........
Де дърво, де?!
цитирай
6. notfun - ...about my Baby 46, and Trump-o..only The Best ))))
31.12.2021 11:34

Epstein can't be isolated from the story of Trump needing Russian money

Annieli for Today ,In Heightened Contradictions
Thursday July 11, 2019 · 5:16 AM EES

just, follow the Link..)

https://www/stories/2019/7/10/1870826/-Epstein-can-t-be-isolated-from-the-story-of-Trump-needing-Russian-money
цитирай
7. notfun - ...как, да разпознаете..платените Суки , троли.)
31.12.2021 12:41
те, копират, и не могат да дебатират..Нямат база, т е..субстрат..

обикновено, те копират, за.."който им даде", некой лев..
като расата, и др кокош КИ, с 5 крака )

и ,как така става...Лява, и бедна България. която има, все още КОМУНИСТ.Партия,и
Лоби, от 1958г..от Банкя )...та, тези копирачи, тук.МНОГО, харесаха
ултрадесният КапиталоМошеник, и Въжеиграч, Дончо Тръмпчо..М?
куклата на Банкерското лоби..и първи Друг на Кремълската Кукла Хервейска
путина...М?

ето, това е платена..Диагноза- кинтоНемия, и вика..Боса...
която, попада, в същата..група...
цитирай
8. marana69 - ...който, е роден "в лъжи"...Лъжа, ще среща...кофти Синергия, брат ми )
31.12.2021 14:37
dobrodan написа:
Baby пише, защото изпитва някаква вътрешна неудовлетвореност, своего рода същностна потребност да бъде поканена и тя за участие в сбирките на ритуалите......
Да я поканят на купона, така да го кажа.
Може да й дадат ролята на Дева Мария/Мери Ан Маклауд Тръмп и да изиграе сцената на зачатието му (светия дух не е канен на подобни събирания, свети мулат може да свърши работа) няколко пъти.......
Трябва в главата на човек да има вкиснала зелева чорба, за да си представи Доналд Тръмп като бог.........
Де дърво, де?!

цитирай
9. blackjack13 - Несмислени люде ...
31.12.2021 22:04
Калпав матр'ял :)))
цитирай
10. notfun - ..пУтета, от Сириус, я си гледай в празната паничка..
01.01.2022 09:31


. blackjack13 - Несмислени люд
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: notfun
Категория: Тя и той
Прочетен: 1944527
Постинги: 1437
Коментари: 8951
Гласове: 1597
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930