Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2022 19:55 - ХАН КИЙ, е ОСНОВАТЕЛ на КИЕВ...
Автор: notfun Категория: Тя и той   
Прочетен: 2283 Коментари: 10 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

  image

  


https://pan.bg/view_article-69-375118-kiev-e-osnovan-ot-velikite-bylgari-han-kij-shambat-brat-na-han-kubrat.html



image

Паметник на дъщерята на хана и ханската фамилия на Кий в Киев - всички качени на ладия, както според поверието са дошли, за да основат сегашната украинска столица.


Град Киев е център на онази земя от която се поражда и разширява древната руска държава. В руската историография съществуват две антагонистични школи, норманска и южна. Около 882 г. малък отряд от нормани (по славянски варяги) превземат Киев и остават там. Норманистите приемат това събитие като условно началото на руската държава и на руския етноним (от финландската дума roods - гребци). Основното население на Киев и околността са били поляните, а южно от тях са живели росите. Самите роси, а също и живеещите на запад от тях дулеби и хорвати (Фиг. 1) са били най-вероятно източно-ирански племена, родствени на прабългарите от Стара Велика България. Съгласно южната теория, още преди норманите, около Киев се образува племенен съюз, основа на бъдещата руска държава, а етнонимът рус идва от племето роси и хидронима река Рос. И при двете школи, Киев се обявява за начало и център на древната Русь. Но всъщност Киев е създаден далеч преди да дойде норманската банда или да се образува съюзът от местни племена, даже може би и преди тези племена да се появят по тези места. Но кой е създал Киев, най-големият, а дълго време и единственият град на територията на източните славяни?


Фиг. 1. Руска историческа карта на района на град Киев.

Местоположението на град Киев е стратегическо, той стой на ключево място върху водните пътища от север към Черно море и Византия. От друга страна, на това място е имало древно селище, защото в основите на града са намерени римски монети от началото на новата ера. Обаче в един момент това селище е издигнато в ранг на важен и голям укрепен град. Според историческите документи и легендите, това са направили трима братя – Кий, Щек и Хорив. Действително, в близкото минало няколко височини около Киев са носили имената Хоревица, Щековица и Юркевица, което подкрепя тези сведения. Какви са тези исторически документи и легенди и кои са тези легендарни строители на град Киев - майката на всички руски градове?
Легенди за основаването на Киев са запазени при източните славяни, германските народи и арменците. Сходни мотиви съществуват и в легендите за основаване на Краков и Прага, които се смятат за по-късни заемки. Названия, близки до топонима Киев се срещат на различни места в Полша и Литва, а също в Силезия, Моравия, Угорщина, Сръбска Лужица [Брайчевский, «Коли i як», с. 82-83]. Например, в централна Полша има местност Куява, с която е свързана легендата за основанането на Полската държава и където се намират древните населени пунктове Киево, Киевица и други със сходни названия. Това дава повод на полският изследовател С. Распонд от 60-те години на XX-ти век да предположи, че името на град Киев не произлиза от лично име (защото името Кий изобщо не се среща сред славяните), а има топографически смисъл, примерно “пясъчен хълм”. Тази идея обаче не се приема, защото в много документи изрично е посочено, че Киев е основан от княз Кий.

Преселвайки се в района на Кавказ и Черно море, българските племена създават държава известна като Стара Велика България. Съдбата на тази държава е оставила трайни следи в паметта на източно-европейските народи. Най-известният и владетел е бат (кан) Кубрат. В легендата на източните славяни е отразено известното историческо събитие - оттеглянето на прабългарите на запад пред надвисналата опастност от хазарите. Даже има съвпадение с изходната точка на оттеглянето, известните Хипийски (Български или още Конски) планини в Северна Берсилия, които в легендата са предадени като “Руските планини”.
Съгласно една от версиите на славянската легенда, името Кий произлиза от името на бога-ковач Кий, който е изковал оръжието на бога-гръмовержец Перун в неговата битка със Змея. Странното за славяните име Кий се извежда от старославянския глагол КУЯ – кова, изковавам, който може да има връзка с иранския глагол КАВА - кова. За сестрата Либед – “белия лебед“ има по-малко данни. В руските народни приказки съществува митологичен сюжет за тримата братя и тяхната сестра, богатиршата Белия лебед, която владее “живата” вода и “подмладяващата” ябълка. Тримата братя са изпратени при нея да вземат тази ябълка и живата вода. Почти същият сюжет съществува и в българските народни приказки (“Тримата братя и златната ябълка”).

Най-вероятно Кий е бил владетел от по-голям мащаб, а не племенен вожд, за да има възможност и нужда да построи такъв голям за времето си укрепен град с вътрешна крепост. От представените по-горе данни за Кий може да се предположи, че това може да бъде раннобългарският владетел на Стара Велика България, Кубрат (598 – 658 г.). Времето на неговото управление влиза в установената хронологична рамка, а местоположението на град Киев влиза в границите на неговата държава. Той е бил не просто племенен вожд, чийто възможности и нужди са се ограничавали в това да се построи селище от стотина землянки и колиби. Той е бил владетел на голяма държава с многобройно население от българи. За мащабите на държавата можем да съдим по факта, че след като тази държава е разтърсена от удара на хазарите, от нейното българско население се изграждат три нови държави: Аспарухова и Куберова Българии и Волжска България. Освен това, половината от населението на разширената Хазария е било българско, а малка част от тези българи се заселват в Италия.
По това време, владетелите от такъв мащаб са имали по няколко столици и една от тези български столици очевидно е била Киев. Средновековният Киев се е наричал Киоава при византийците, Куйаба (Куйафа) при арабите, Kiu, Kio на скандинавските езици и Chyo, Cleva, Riona (Хио, Клева и Риона) на английски. В основата на тези названия стои "Кио" - името на основателя на града. Съществувало е и скандинавско (исландско) название на този град, KЦNUGARDR (Кенугард). Някои руски етимолози превеждат това название като “Кански град” или “Градът на Кана”, от скандинавската дума “gard” – град и българското КАН. Това показва, че Киев е бил столица на владетел, носещ титлата КАН, а това може да бъде само Кубрат.
Допълнителна прабългарска следа носи и византийския запис на името Киоава, сходно с названието на първата столица на България - Плискава или Плискова. Според историкът от Шуменския университет П. Георгиев, прабългарите са имали традиция да наричат своите центрове с имена, завършващи на -ава, -ав, -ев. Тук можем да посочим Плискава - Плискав, Абова (Абоба) и Преслав в България; Житков, Канев, Керчов, Салтов и Харков в Стара Голяма България, Басов и Бряхимов във Волжска България, Рустау и Харкев в Памир.

Още една важна прабългарска следа показва началният строителен план на Киев. Известно е, че ранните български градове в Дунавска и Волжска България са имали трислойна структура, подобно на всички големи източно-ирански градове от Средна Азия. В Дунавска България това са градовете Плискова, Преслав, Ловеч, Враца, Велбъжд, Мелник, Равен (град до Щип, където в 855 г. братята Кирил и методий са на покръстителска мисия, според откривателят му Микулчич това е втора Плиска) и др. От всички староруски градове, само Киев и Ладога (родината на Ягила хан, автора на Велесовата книга!) са имали подобна трислойна структура, всяка със свое име. Централната част на Киев, оградена с висока стена, където са били дворците и замъците на владетеля (по-старобългарски княжеските храмове) се наричала “подол” (т.е, "център", в българския език "надолу" = към центъра), това е крепостта Самбатос. Средната също заградена част, където са жилищата и работилниците на занаятчиите се наричала “град”, а външната част, където живеело по-голямата част от населението, занимаващо се със земеделие и скотовъдство – “поле”. Във външната част, полето, преминавала река, която служела като заграждение от неприятеля. В тази трислойна структура, полето първоначално служело като място за погребване на властелите и градската знат. С нарастване на населението, “полето” все повече се запълвало с домове и градини. В българската историческа литература тези зони се наричат “вътрешен град”, “външен град” и “предградие”. Сред българското население е запазено названието „варош” – „стария град”, което вероятно се отнася за същинската (вътрешна и външна) зона на старите български градове. В средновековния Балх се използвали следните названия за трите зони на града : кухиндиз (крепост), шахристан (градски стан) и предградие (рабад – араб.).

Предположението, че Кий това е Кубрат придобива допълнителна тежест, ако се анализира морфологията и семантиката на посочените имена. От “Именника на българските владетели” знаем, че Кубрат е имал още едно име – Курт. Трудно е да се отгатне какво означават тези имена, защото индо-иранският език на прабългарите се е смесил с езика на антите, от което се е пръкнал съвременния български език. За щастие, днес разполагаме с езика на осетинците, който е наследник на много близкия до езика на прабългарите алански език. На алански “курт”, по-точно "куърт" означава ковач, а близката аланска дума "гурда" означава стомана. Подобни думи има и в старобългарския език: кръчии – ковач, кладиво – ковашки чук, креждел – заключалка, глагола гърча - основно действие при коването. Всичко това подкрепя семантиката Курт = Ковач. Този извод се подкрепя и от следната езикова трансформация. Един от синовете (или племенниците) на Кубрат се е казвал Кубер. Във византийски източници двете близки имена Кубрат и Кубер са записвани и като Куврат (Konbratoz) и Ковар (Konbaroz) [В. Бешевлиев. Първобългарите. Бит и култура. София, 1981, с. 27]. Обаче, в българския език думата "ковар" има същия смисъл, както и "ковач", като основата "кова" или "кава" е иранска и означава "кова, изковавам, изчуквам". Една от най-древните и известни източноирански владетелски династии е династията Кава, което значи "ковачите"! Следователно, прозвището на Кубрат, Курт е означавало Ковачът, което съвпада семантично с името на Кий - “ковач”!
От записаната в Именика старобългарска форма Коуъртъ Бешевлиев предполага, че оргиналното произнасяне е било Коувратъ, аналогично на гръцкия запис Κούβρατος и Хоуврат в "Ашхарацуйц". Кубрат или Хоуврат може да означава „създаващ добро” от общоиранското *xub – добро и иронското rаtu kжnыn, дигорското rаtu kжnun – извършвам, rаttжg – творец. К. Мюленхов свързва Кубрат с авестийското hu-roda – хубав, красив. Фасмер го свързва с авестийското hu-urvada - приятел или авестийското haurvati – пазя, а Юсти посочва смислово сходното hva-urvada – обичан, имащ приятели. Според В. Мюлер името произлиза от авестийското hvar – слънце и осетинското uta – легло. Васо Абаев предлага друго смислово тълкуване, от осетинските xor – слънце и wac – дума, слово, т.е. “предвестник на слънцето”.

със съкр...

image

Паметник на хан Кий в Киев - отзад е дъщерята на хана - Лебед



Гласувай:
7



1. barin - Здравей, Юлия. За Шамбат Кий, брат ...
09.03.2022 21:46
Здравей, Юлия. За Шамбат Кий, брат на Кубрат зная от няколко книги от поредицата Тангра- Танакра, които излизаха преди десет- петнадесет години. Според някои историоци го отъждествяват със Само, като представят държавата за една. Според едните източници се споменавала само западната граница, а в други- само източната. Подлагам на съмнение тези факти, но не съм чел достатъчно, че да публикувам нещо. Гледам да не се изложа. Оттук идва близостта между българите и Киевска Рус. Точно между Волжка България и Киевска Рус има зарегистрирани 28 войни, т.е. повече, отколкото са се водили между ългария и Източната Римска империя( Византия).
Поздрави!
цитирай
2. dobrodan - Честит Осми март, окъснях, тия дни много работа и ангажименти,
09.03.2022 22:05
днес е по-добре.
Юлка, казано съвсем честно, никой не може със сигурност да каже кой и кога е основал Киев като бъдещ голям град.
С пълна сигурност обаче мога да твърдя следното.
Названието Киев няма абсолютно нищо общо с ирански и славянски език освен окончанието -ев. Това също е лесно обяснимо, има едно звуково преливане от -ого в -ово и преход от Б към В. Казано с други думи, наместо -оба, -уба - род, племе се получава при славяните -ова, -ов (за м. р.). Същото е и с -ев. Его=ево.
Кияу - зет. У нас се среща вече архаичното "гиве".
Кие - Ки + Ия. Божество-стопанин.
Ку-йаба. Пресъхнала заблатена територия.
Интересно е името Самбат. Сам - Само, Самоел. Мисля, че тук има нещо по-различно от видимото на пръв поглед...
За индо-иранския език на древните българи - тотал греда. Курт, Курбат - аз ирански произход на ономастиката у българските канове нещо не успявам да открия. Няма да се повтарям.
Шеке в тюркските езици е слепоочие, щека в руски език идва точно от тази дума.
Планина Хорив в Синай.
Ето ти за Либед, сестрата.
From Proto-Finnic *lipeda, related to Estonian libe, Karelian libei and Livonian libdi.
Спящата.
С написаното дотук искам да кажа, че очевидно някой е основал някакво селище преди то да стане град.
Напълно възможно е този някой да е Шамбат/Самбат/Само, брат на Кубрат.
Ще добавя, че по това време още никой не е чувал ни за роси, ни за бели ружи, ни за руси.
цитирай
3. notfun - ...аз, съм чела Хрониките на Ст Цанев, и други, но..това за 28те Войни, мн, ме впечатли..така е..
10.03.2022 08:57
barin написа:
Здравей, Юлия. За Шамбат Кий, брат на Кубрат зная от няколко книги от поредицата Тангра- Танакра, които излизаха преди десет- петнадесет години. Според някои историоци го отъждествяват със Само, като представят държавата за една. Според едните източници се споменавала само западната граница, а в други- само източната. Подлагам на съмнение тези факти, но не съм чел достатъчно, че да публикувам нещо. Гледам да не се изложа. Оттук идва близостта между българите и Киевска Рус. Точно между Волжка България и Киевска Рус има зарегистрирани 28 войни, т.е. повече, отколкото са се водили между ългария и Източната Римска империя( Византия).
Поздрави!

цитирай
4. notfun - краси, съкратих много материала, ако, искаш, погледни го, в линка...
10.03.2022 09:01
аз, визирам Истор, процес, а не етимологията, в случая..това, е важно, нали..

dobrodan - Честит Осми март, окъснях, тия дни много работа и ангажименти,

С написаното дотук искам да кажа, че очевидно някой е основал някакво селище преди то да стане град.
Напълно възможно е този някой да е Шамбат/Самбат/Само, брат на Кубрат.
Ще добавя, че по това време още никой не е чувал ни за роси, ни за бели ружи, ни за руси
цитирай
5. nikikm - Пиши
11.03.2022 21:41
Титлите на нашите владетели са князе,никога не сме имали ханове. На колоната пише КАНАСУБИГИ-КНЯЗ У БОГА,В ИМЕТО НА БОГА КНЯЗ. Фалшификаторите на историята ни гениално /всички права запазени/ са променили Хун. ът Аспарух,в хан,с което автомат ни пращат в Средна Азия с всички последствия от това. А Атила е също от рода Дуло и е хун,но никъде не може да се намери,че е българин,както поне е видно за Аспарух!
цитирай
6. dobrodan - Nikikm, станахте смешни с тия титли.
12.03.2022 08:54
Княз идва от същия език, от който и Хан.
Не Средна Азия автоматично, а Евразия по подразбиране. Последствията са, че сърбаме това, което ни надроби божият народ, като използва гърци, араби и монголи, а на запад католицизма, за да ни унищожи. И, четейки коментари като твоя, виждам, че е успял.
За да не се чудиш до утре по пладне, в едни апокрифни летописи князът ти Борис-Михаил и след него Петър Делян са наречени съответно каган и гаган. Информацията е напълно свободна и достъпна.
Препоръчвам преди да се пишат глупости, да се чете.
цитирай
7. dobrodan - Юлка,
12.03.2022 08:55
наистина няма достатъчни сведения кой е основал бъдещия Киев. Смятам, че към девети век българите са се претопили сред останалите жители и са минали на славянски език, но титлата "бояр" никак не е славянска.
Етимологията на трите имена ти показах с нарочна цел - хубаво е да се види от кои краища идват - за невярващите в старите книги, където ясно е описано българско управление от Финландия до днешен Израел и не само:):):).
Така че, който и да е бил Кий, връзката му с българите е много, много вероятна.
Ето и нещо прясно:).
"Освен Османската империя, големи части от тези земи са владели Полша и Литва поотделно или под името Полско-Литовска уния. От II в. там навлизат хунобългарски общности, през VII в. е разположена Урус Булгар - Велика България на кагана Кубрат със столица Балтавар, днес Полтава. Наблизо са открити гробовете на Кубрат и сина му Исперих. Брат му Шамбат гради Киев около временна крепост, оставена от Атила, като столица на подчинено канство."
Автор на цитата е д-р Илия Илиев.
Очевидно чете човекът :) където трябва.
цитирай
8. nikikm - Нещо
12.03.2022 19:38
dobrodan написа:
Княз идва от същия език, от който и Хан.
Не Средна Азия автоматично, а Евразия по подразбиране. Последствията са, че сърбаме това, което ни надроби божият народ, като използва гърци, араби и монголи, а на запад католицизма, за да ни унищожи. И, четейки коментари като твоя, виждам, че е успял.
За да не се чудиш до утре по пладне, в едни апокрифни летописи князът ти Борис-Михаил и след него Петър Делян са наречени съответно каган и гаган. Информацията е напълно свободна и достъпна.
Препоръчвам преди да се пишат глупости, да се чете.


не разбирам агресията ти.Какво грешно има и какво имаш в предвид.Пък и като не ти харесва не чети.Не е адресирано до теб. Има достатъчно историци,които споделят това.И е крайно време всички българи да говорят в един глас и по тази и по други теми.Но все се намира някой по-така.
цитирай
9. notfun - ето, това, ми хареса, краси..изв, че се забавих с отговора, на коментара, лични.дела..
12.03.2022 20:05


Етимологията на трите имена ти показах с нарочна цел - хубаво е да се види от кои краища идват - за невярващите в старите книги, където ясно е описано българско управление от Финландия до днешен Израел и не само:):):).
Така че, който и да е бил Кий, връзката му с българите е много, много вероятна.
Ето и нещо прясно:).
"Освен Османската империя, големи части от тези земи са владели Полша и Литва поотделно или под името Полско-Литовска уния. От II в. там навлизат хунобългарски общности, през VII в. е разположена Урус Булгар - Велика България на кагана Кубрат със столица Балтавар, днес Полтава. Наблизо са открити гробовете на Кубрат и сина му Исперих. Брат му Шамбат гради Киев около временна крепост, оставена от Атила, като столица на подчинено канство."
Автор на цитата е д-р Илия Илиев.
Очевидно чете човекът :) където трябва.
цитирай
10. dobrodan - Тия, които наистина са историци, прекрасно знаят за какво става дума.
13.03.2022 09:47
По нито един фонетичен закон последната съгласна С не може да премине в З, обратното е нещо съвсем обичайно. Така че трикът с канас-а не минава.
Не пиша агресивно, но мъчничко понасям глупости, поднесени в псевдонаучна обвивка.
Какво означава да ми "харесва" или да не ми "харесва"?
Искате уж истината, а като я получите, не ви "харесва"?!
Нарича се лъжа.
Да, сред дунавските българи има и местен народ. Напълно нормално е да стане така.
Да, българи са живеели по тия земи дори преди идването на Атила.
Племена, сродни на българите, са заварени тук още от гърците.
Това обаче не означава да го усукваме по килифаревски.
Чета, както може би си забелязал, дори и пиша. Правя го за вас, не за себе си.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: notfun
Категория: Тя и той
Прочетен: 1919233
Постинги: 1437
Коментари: 8951
Гласове: 1597
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031