Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2022 22:52 - ...прогресът върви ръка за ръка с варварството..
Автор: notfun Категория: Тя и той   
Прочетен: 692 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 


   image


Живеем в много странно време и с удивление отбелязваме, че прогресът върви ръка за ръка с варварството.

Всеки човек има право на свой живот, а войната унищожава животи; тя насилствено вкарва индивида в ситуации, които погазват човешкото му достойнство, като го задължава да убива събратята си човеци против неговата воля; тя опустошава материалните блага, плодовете на човешкия труд, а и не само.

Нещо повече, войните – така, както се водят днес, не дават възможност за героични постъпки съгласно старите идеали заради съвършенството на съвременните оръжия.

Те се свеждат до това просто да заличиш единия от сражаващите се, ако не и двамата. Това е толкова очевидно, че само можем да се чудим защо воюването не се забрани по всеобщо съгласие.

Културното развитие на човечеството (някои, доколкото знам, предпочитат да го наричат цивилизация) не е спирало от памтивека. На тези процеси дължим всичко най-добро в нашата същност, но и много от онова, което носи страдание на човека.

От психологична гледна точка две от най-важните явления в културата са, първо, засилване на интелекта, който обикновено укротява инстинктивния ни живот, и, второ, насочване навътре на агресивния импулс с всичките произтичащи от това ползи и рискове.

 

Сега войната най-категорично противоречи на психическата същност, наложена ни от растежа на културата; ето защо е неизбежно да ненавиждаме войната, да я смятаме за крайно непоносима.И изглежда, че естетическите безобразия на войната играят точно толкова ключова роля за тази неприязън, колкото и зверствата й.

Колко още трябва да чакаме, докато и другите хора
станат пацифисти?

Не може да се каже. И все пак, вероятно нашата надежда, че тези два фактора – културната същност на човека и основателният ужас от формата, под която ще се водят войните утре – ще допринесат за изкореняването на войната в близко бъдеще, може и да не е напразно въжделение.

Но по какви преки или непреки пътища ще се случи това, можем само да предполагаме.

Междувременно можем да сме спокойни, че онова, което тласка културното развитие, работи срещу войната.

Онова, което създава емоционални връзки между хората, трябва да послужи като противоотрова срещу войната.

Тези връзки биват два вида. Първо, отношения като тези, които изпитваме към любим обект, макар и да са лишени от сексуални намерения. Обичай съседа си така, както обичаш себе си. Богоугодна повеля, която е лесна да се изрече, ала мъчна за изпълнение!

Другата емоционална връзка е чрез идентифициране. Всичко онова, което подчертава съществените прилики между хората, предизвиква усещане за общност, идентифициране, върху което до голяма степен почива цялото здание на човешкото общество.

Фактът, че хората се делят на водачи и водени е още едно проявление на тяхното изначално и непоправимо неравенство. Втората група се съставлява от широкото мнозинство.

 

Те имат нужда от върховно ръководство, което да взима решенията вместо тях – решения, пред които те безропотно скланят глава.
https://chetilishte.com/progres/





Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. notfun - ....само, най Смелите Души, ще..издържат..разбирам те отлично,полина..
13.03.2022 23:32


23:01 - тук е тъмна Индия....
от: sladkotojelanienap
цитирай
2. marana69 - ...когато, си 'чупя'..устенцата..всеки ден..
14.03.2022 00:02
да говоря за Диалектика..имам,предвид, точноо това..

/ нищо, че З Фройд е гей, сбърканяк, и..западняк....

хухувци, сте вие..ама, ко да ви правя....
.тук попаднах заради..Батко Гош..и Съдбата..
представете си..даже и Той, избягаа.....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: notfun
Категория: Тя и той
Прочетен: 1918562
Постинги: 1437
Коментари: 8951
Гласове: 1597
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031