Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08 13:36 - и тъй, като съм БОХЕМа,
Автор: notfun Категория: Тя и той   
Прочетен: 567 Коментари: 6 Гласове:
8

Последна промяна: 10.08 13:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
 

   играя  "ва банк" , да заложа  и аз едни 6 000
  СуисФранк а...на масата....


Биографична справка

Иво Страхилов е докторант в катедра История и теория на културата, Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Изследователските му интереси са в областта на маскарада, идентичността, културното наследство и неговите употреби.

 мнение, от Форума..

Както и да е, темата не е за еволюцията и метаморфозите на Християнството и юдаизма, а за ню-ейдж глупостите на разни съвременни гурута, които се опитват да спекулират с откровени лъжи, за да изкопчат едно най-обикновено финансиране. Също и за изкривяването на историята и археологията, когато попаднат в ръцете на интернет лаици.

Статията е единствения смислен отговор, който съм виждал човек от научните среди да дава на претенциите на автохтонците.

Редактирано Септември 21, 2017
 от Last
romanhttps:

//www.forumnauka.bg/topic/19732-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%B8-%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE/
34.
 nedovolen - Върху твоите слагам още 5000€ който ...
08.08 15:06 Върху твоите слагам още 5000€ който докаже, че че си неправилен. Не се шегувам.
Благодарение на теб и такива като тебе се разкрива Истинската история на България.
Когато разберем кои и какви сме били, пак ще бъдем такива.
Преди седмица гледах предаване с историк, който казваше, че ние/Българите/, сме повече от милион години.
Това се покрива с Обследване по поръчка до мой приятел, по публикация на такъв, /само за това, че името Иван се е появило преди преди 800хиляди години, по-точно 820.
Едва ли някой ще повярва, но то и Тома беше неверни.
:)))Гласувай:
81. notfun - ...защо критикувам, винаги..защото, съм 99, 9 ПРАВА ))) нема се илзгам..хора ме четат..
10.08 13:45
Умният човек, всеки ден, добавя по нешо..
Мъдрият Човек, всеки ден, изхвърля, по нещо..

...простоо Аксиома, интернет потребителите,са в 99 % емоционални
латерни и страстни/ русские/ бала лайки..

хора, които нямат задоволителен личен живот...
наблягат, на Виртуалния..психолозите го нарекли- проекция..
това, ми е краткият отговор..

а ,Торбата с Доказателства..в линка...ТРЯБВА,да се ПРОЧЕТЕ..

аз чета, ВИНАГИ..най ДОБРИТЕ..просто, навик ми е от ранна възраст..

въпрос на вкус @
цитирай
2. notfun - ...ЗАЩО, и КОЙ, кой..има ПОЛЗА, да 'скрие' Старата БЪЛГ ИСТОРИЯ..
10.08 13:53
и да МЕ затрупва с плява, макар и/ Бронзирана..)

често, си пишем с моят приятел,добродан, по този ВАЖЕН въпрос..

а, ИСТИНАТА, е много проста, дорогие..тАварищи.../издишате и прозирате..
и от 3 000км се вижда )
и от ВИСОКОТО на АЛПИТЕ, ,
които,също,са били...БЪЛГАРСКИ, или, ХУНСКИ...

къде я четете, тази.''ваша'', Велико Тракийска Хисстерика Чалгарика. оБесика.)

цитирай
3. dobrodan - Казвам директно -
10.08 14:10
думите "кукер" и "друид" са конструирани през ТЮРКСКИ ЕЗИК!
Кук-Ер - небесен жител.
Друид - дару-иди.
" Друиди е явно тюркоезична дума. На съставни части тя се поделя така: дру-иди. Първата съставяща "дру" е древнотюркската daru (дару) без гласната и означава "лекарство". Втората съставяща "иди" е древнотюркската дума "idi" (стопанин, собственик, притежател). Изходна дума се явява "даруиди" със значението "притежаващ лекарствата" или "имащият средствата". Вероятно в дълбоката древност тези хора са се наричали жреци."

Отново срещаме прословутите бели дрехи?! В каквито се обличали и камовете на Чингизхан, също и папата, исмаилитите и тамплиерите!

" Съгласно писмените източници в древна Британия, както и в Галия, е съществувало съсловието на друидите. Смята се, че те са били свещенослужители, магьосници, учители и съдии. За да станеш друид, е трябвало да преминеш определена подготовка: "Школата на друидите се състояла от три степени. Най-ниската се явява тази на оватите. Нейните представители се обличали в зелен цвят (зеленият цвят символизирал "учащ се"). Оватите имали известни познания по медицина, астрономия, музика и поезия. Втората степен на друидската школа били бардовете. Цветът на дрехите им бил синият, означаващ хармонията и истината. Бардът е бил длъжен да научи 20 000 свещени песнопения. На рисунките бардовете са изобразявани с британска или ирландска арфа със струни от човешки коси. Едва третата степен на школата е била предназначена за тези, които наричали истински друиди. В нея можело да попадне единствено завършилият степента за бард. Друидите носили бели дрехи, които символизирали слънчевата светлина".
Семантиката на названията на трите степени на друидската школа могат да бъдат изведени на основата на тюркския език. Названието на първата степен - овати - на съставни части се дели така: ова-ти. Първата съставяща "ова" е леко изменената древнотюркска дума oba (оба) - род, племе. Втората съставяща "ти" е афиксът "ты". Изходната дума е била "обаты" със значението "родовити". Втората степен на друидското училище съставяли бардовете. На съставни части тази дума може да бъде поделена така: бар-ды. Първата съставяща на това название насочва към кореновата част на многозначния глагол "барырга", който в дадения контекст ще преведем като "тръгвам, отивам". Втората съставяща "ды" е афикс. Семантиката на названието "барды" е "странстващите, на обикалящите". Семантиката на названието на представителите на третата степен - друидите - вече разглеждахме по-рано. Изходната тюркоезична форма на това название е била "даруиди" с буквален превод "стопанин на лекарствата" или "притежаващият (някакви) средства за лечение". Названието на първата степен "овати" явно не се асоциира с религиозен култ. Названието "барди" и изображенията им с арфа посочва, че това са били пътуващи музиканти. Дори и да са изпълнявали свещени песнопения, това все пак не е била основната функция на свещенослужителите. Собствено друидите (даруиди) - притежателите на лекарствата - са били, съдейки по наименованието им, целители и врачуващи. Според естеството на тези им занятия те нормално са били възприемани като хора, общуващи с висшите сили и с боговете. Вероятно това им е давало правото да бъдат жреци и съдии. В Галия те били едно от висшите съсловия. "


Вече година и никой не се наема да опровергае тия етимологии...
Дроздов пише през 2011-та година.
Ученити? Де сти?

Ади ба, ко чакати?
:):):):):), ще опровергаят, ама точно никога.
цитирай
4. notfun - ...самият бърборко, там / недоволен/или,ванко Безистена, публикува, толкоззз
10.08 14:29
странни,и различни..взаимоизключващи се..Теоремо мастики.
и лингва гимнастики..))
та, нито един, нормален, не би му се вързал..
освен...пълни профани и лаици/ които, се 'хранят'' с популизъм
или, дежурни лъжЕопашки, и това е професия даа,
твърдя го всеки ден....гладна Меца, хоро, играе..казачок @

....краси, Друидите, ги..оставих за утре..но, ти си дал.ОСНОВНОТО..
етоо, мислим на 'една вълна'..имаме Резонанс @ )

благоадаря ти..
цитирай
5. notfun - / Заключение, по Тракистиката ) тракалъм тракологията, баш ''интелектуалната' Чалга, днес..
10.08 14:39

Вместо заключение: Ние ли сме новите траки?

Несъмнено, настъпила е промяна в начина, по който опознаваме и възприемаме наследството. Музейната витрина и екскурзоводската беседа не са достатъчни, туристите искат да си направят тракийска татуировка, да плават с древен тракийски кораб, да бъдат посветени в тайна обредност. От търсещи изживяване зрители хората незабележимо се превръщат в преки участници в утвърждаването на наследството. Някои от тях сами започват да произвеждат необходимите им приспособления, за да се доближат до миналото на предците. „Ние всички сме създатели“ („We are all makers“), родени сме такива, заявява Крис Андерсън (Anderson, 2012: 13), а съвремието ни предоставя нужните инструменти да творим, позволява ни да споделим страстта си с останалите обсебени като нас любители. Други хора пък решават, че трябва да „поправят“ миналото (Дичев, 2016: 61). Тази потребност, от своя страна, веоятно е породена от желанието на обикновения човек да се освободи от налаганите му наследства, да „премине от шанса към избора, от генетичната лотария, която ‘ни се стоварва отгоре’, към свободно избрано и активно търсено манипулиране/увеличаване“ (Ferry, 2016: 17–18, 31–43). Веднъж пренаписали историята обаче, част от доскорошните аматьори осъзнават, че техните открития не бива да остават само за собствена употреба и успешно се ориентират към реализирането на някаква изгода (срв. Anderson, 2012: 232). Тракистите, следователно, не просто се освобождават от контрола на държавата, но в известен мисъл го дублират, било то заради икономическо облагодетелстване или заради създаването на нови общности около себе си. Вече не става дума само за опитомяване на онова, което природата ни е отредила, с цел да бъдем по-свободни и по-щастливи, а за „контрол заради самия контрол, доминираш, за да доминираш“ (Ferry, 2016: 98).
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: notfun
Категория: Тя и той
Прочетен: 865102
Постинги: 1040
Коментари: 7000
Гласове: 1186
Архив
Календар
«  Септември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930