Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2022 17:49 - ГАЗЪТ е ПРИРОДЕН,а не шистов, рассоо, НЕлъжи х 28ч
Автор: notfun Категория: Тя и той   
Прочетен: 1328 Коментари: 8 Гласове:
6

Последна промяна: 07.09.2022 17:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Мистериозно убийство спира добива на газ от две наши находища край Добрич

https://www.voice-bg.com/29-glasat-na-bulgaria/8720-piyhfyr.html

image

ГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

България има собствено газово находище в Добруджа с доказани запаси от 15 – 17 милиарда кубически метра конвенционален природен газ! Има и готов проект за незабавното добиване на поне 5 милиарда от тях. При
потребление от 3 милиарда куб.м. годишно собственият добив само от този регион би ни дал независимост за години напред. Това енергийно съкровище засега е блокирано с дело за ОВОС, което се

точи вече 4 години. Край Добрич има и второ предполагаемо находище, но при проучванията ръководителят на компанията загива при мистериозни обстоятелства. Разследване на сайта BIRD доказва, че добивът на собствен газ в блок „Добрич“ е станал мишена на активно мероприятие, зад което очевидно стои дългата кървава ръка на руския монополист „Газпром“ и хунтата в Кремъл.

Ето и предисторията - в периода 2004 - 2016 проучванията в блок „Добрич“ край село Рогозина дават две геоложки открития на газ на дълбочина от 1700 - 2100 метра и на дълбочина над 5000 метра. На първия хоризонт има заявление за търговско откритие с прогнозните 15 - 17 милиарда кубически метра газ. За втория хоризонт има повече от добри перспективи, но все още няма яснота за количествата, тъй като при изпитанието, проведено между 9. март и 8. април 2013 г., се случва авария. Според Сашо Дончев, собственик на проучващата фирма, това не е случайно.

„За провеждане на изпитанията ние поканихме една от двете най-реномирани сервизни компании, а именно „Halliburton“. За наше голямо съжаление, тези опитни холандски инженери, които извършиха проучването на тази дълбочина – на хоризонта 5380 метра - направиха толкова много грешки една след друга, че всичко изглеждаше да е умишлено. В крайна сметка изпитанието беше неудачно, ние не успяхме да получим приток на газ, така че ние не знаем там реално има или няма залежи на тази дълбочина.“

Провалът на сондажите е съпътстван и с друго съмнително събитие – след неуспешното изпитание водещият инженер и мениджър на проекта Сергей Казанцев се разболява и умира в рамките на 6 месеца.

Дончев не крие подозренията си, че инж. Казанцев е бил сполетян от съдба, подобна на тази на Емилиян Гебрев, но с фатален край. Екипът на компанията и семейството на Казанцев правят опит да го лекуват в клиника в Турция, но без успех. Оттам просто връщат тялото му и то е кремирано, без да бъдат взети проби за наличие на токсини.

Дончев е разговарял за злополуките около сондажа с тогавашния премиер Борисов и му е поставил ребром подозренията си, че е обект на атака от страна на „Газпром“ и руската държава. Сезирал е и ДАНС, тъй като все пак става дума за проект от национално значение. Но Борисов не проявил интерес да се проведе активно разследване.

 image




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. notfun - https://euractiv.bg/section/%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/news/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B8%D0%BC%D0%B
07.09.2022 17:52
ВСЕКИ ДЕН, ще го, поствам...

Хаман от гладни мишки..
цитирай
2. notfun - Теодор, ми е приятел, а..кокошката, е тъ та Буля, от Сектата, на Ранната Манна )))
07.09.2022 17:55

Последни 20 регистрирани посетителя

17:44 - elenkokoschkov
17:41 - teodordetchev
цитирай
3. fun1001 - ее, затова сме ''бедни''...зараади тези Кръвопийци..и за наШте гладни..собаки...черт вас
07.09.2022 17:59


Десетгодишното затишие по темата “шистов газ” в България беше нарушено. Алармата беше задействана от спрените от Русия доставки на синьо гориво, което наложи спешно осигуряване на американски втечнен газ и даде повод експерти да извадят на дневен ред неконвенционалния газ. Управляващите вече обявиха, че договорът с “Газпром”, който изтича в края на 2022 г., няма да бъде подновяван.

За да бъде намалена силната зависимост на България от руски газ и нефт експерти от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ), от Българската асоциация природен газ и други експерти призоваха преди време да бъде вдигнат мораториумът върху шистовия газ. Но дали това ще извади от недрата на Северна България неконвенционален газ за стопански добив?

Колко са залежите

С налагането на безсрочен мораториум през 2012 г. върху проучването и добива му чрез технологията фракинг, предложен от първия кабинет на ГЕРБ и премиера Бойко Борисов, шистовият газ бе зачеркнат като енергиен ресурс.

цитирай
4. fun1001 - четете, в линка...
07.09.2022 18:01

Българска позиция – и европейски контекст

Както през 2012 г., така и десет години по-късно политическа воля да се разреши добива на шистов газ в България няма. Euractiv се обърна с въпрос към министъра на околната среда и водите Борислав Сандов съществуват ли обективни обстоятелства, които да наложат вдигане на мораториума.

“От екологична гледна точка няма никаква промяна в основанията, заради които бяха протестите преди години. Така че няма как да стане на този етап”, заяви той. .

Сандов, който е активен природозащитник, беше един от лидерите на мащабни протести срещу фракинга, а като представител на Зелено движение стана екоминистър от квотата на “Демократична България”.

Председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите Манол Генов (БСП) също беше категоричен, че мораториумът трябва да се запази. Пред Euractiv той заяви, че евентуален добив на шистов газ може да има “опасни екологични последици” за района, тъй като ще застраши подземните водни ресурси.

“Най-добре да си сондират в черноморския шелф. В Румъния и Турция вече чакат големи добиви, може и у нас да се случи”, каза той.

През 2014 г., когато войната в Украйна се “печеше” с анексията на Крим и прокламирането на сепаратистките републики в Донецк и Луганск, Европейската комисия (ЕК) обърна поглед към потенциала на шистите. В съобщение до Съвета и Европейския парламент относно проучването и добива в ЕС на въглеводороди (като например шистов газ) с използване на хидравлично разбиване с големи водни количества, ЕК информира, че “най-голям потенциал в Европа измежду неконвенционалните изкопаеми горива има добивът на природен газ от шистови образувания”.

Запасите на шистов газ, за които добивът е технически възможен, се оценяват на 16 трлн. m3, което е значително повече от запасите на газ в нископропускливи скални породи (tight gas): 3 трлн. m3, и на метан от въглищни пластове (coal bed methane): 2 трлн. M3.
цитирай
5. fun1001 - следва 2 ч, мръсната русска връзка..@
07.09.2022 18:02
Руската връзка

Десетина години след сондажите експерти, бизнесмени и бивш министър започнаха публично да назовават онова, което досега беше сред обоснованите предположения за забрана на шистовия газ. “Имаше неофициални сведения от службите, че руската държавна корпорация “Газпром” е финансирала през брюкселски фондации протестите срещу проучванията и добива на шистов газ в България”, съобщи по Нова телевизия на 11 май т.г. бившият министър на икономиката и енергетиката и настоящ кмет на столичния район “Средец” Трайчо Трайков. Докладът на “Дайрект петролеум” е входиран по времето, когато е бил енергиен министър.

В изявление по телевизията преди години и румънският президент Траян Бъсеску подчерта, че провалът при разработване на местни газови ресурси се дължи на руската компания “Газпром”.
цитирай
6. marana69 - нали, ви казах кога ще станем .по добре от Швейцария
07.09.2022 18:46
когато аз стана Президент)

Разбира се, аз ненавиждам политическите маневри
но, ако се наложи. бих жертваа
следващите 20 год.
от живота ми..

цитирай
7. olivie - И нефт има
08.09.2022 09:55
Кой луд строи нефтопреработвателен завод /Плама-Плевен/ далеч от находище и с Нефтохим на порта? Една софийска фирма има концесия за нефтодобив североизточно от София, /от 2000г, само на книга/, където нефтът е толкова плитко, че местните го събират от локвички в дупки и цяла зима нямат проблем с отоплението, ма нали Помпео дошъл след Клинтън да дава акъл, как по-лесно да ни ткв мамата... разбирачите пак напират. За това сме на това дередже, но и по-добре, че не могат да се разберат. Иначе ще повторят историята с Дънди Прешъз...
Ами битите френски командоси по времето на ББ не помните ли? Чак английската кралица се заинтересува от район Плевен. Затова е по-вероятно Путин да продължи насам, от което най-малко ще станем фронтова държава, защото имаме само продажни политици, и разбирачи най-вече....
цитирай
8. notfun - оливие, верно ее...и, НЕФТ ИМАМЕ...цяло Езеро, под РАЗГРАДСКО..
08.09.2022 11:23

.... затова, и ''организираха'' Юдете, тази Война..
за Власт, и контрол, и над Южна УКрайна/ там , също е многоо богат Регион

и да избият, маллко...гои, м у другото..
и Зеленото и пуТенската Кукла, са Хеверски марионетки
тоже и Трампо и БайДъна..и Килъри..

пиша, за тези 'неща' от 10г, а ,чета, от 25..
хубав ден, благопдаря за коментара..
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: notfun
Категория: Тя и той
Прочетен: 1933574
Постинги: 1437
Коментари: 8951
Гласове: 1597
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930