Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2023 16:24 - Русия,Гетю, Делиормана,нетните лакардии..и, факти...
Автор: notfun Категория: Тя и той   
Прочетен: 1278 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
image

Венцислав МихайловАвтор във Fakti.bg

Брест-Литовският мирен договор от 3 март 1918 г. между Четворния съюз в лицето на Германия, Австро-Унгария, България и Османската империя от една страна, и вече болшевишка Русия, от друга, слага край на руското участие в Първата световна война.

Това е един от малкото моменти в историята на Третото българско царство, в който родината ни подписва мирен договор като победител.

От друга страна Русия губи 1 милион кв. км територия и 60 милиона население, задължава се да изплати 6 млн. марки и контрибуции в натура, част от които получава и България, припомня БНТ.
 

Благодарение на това развитие Полша, Литва, Латвия, Естония, Украйна, Финландия излизат от Руската империя и възстановяват своята държавност.

На 7 март 1918 г. се подписва и едностранен договор с Румъния, която излиза от войната, връщайки отнети територии на България през Междусъюзническата война. Северна Добруджа остава кондоминиум на Централните сили, които на 25 септември 1918 г. предават почти цяла Северна Добруджа на България.

Така, заедно с останалите отвоювани територии, през 1916-1917 г. България със своята площ се доближава максимално до българското етническо землище, което се изчислява на близо 215 000 кв. км.
 

Договорът от 3.03.1918 г. не е двустранен, а многостранен. Второ, той не е предварителен, а окончателен и след задължителната ратификационна процедура влиза в сила. С него Първата световна войната на Източния фронт завършва с победа на Германия и нейните съюзници в това число България, обобщава сайтът "Консерваторъ".

Следващият важен момент, е че на конференцията в Брест – Литовск България участва със своя делегация за разлика от Сан Стефано, където по вина на Русия не е допуснат нито един българин. И това е неизбежно, защото в Брест-Литовск, за разлика от Сан Стефано България вече е суверенна държава.

  image



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. notfun - https://fakti.bg/bulgaria/759582-3-mart-1918-g-rusia-kapitulira-pred-balgaria
04.03.2023 16:26

Има свой държавен глава с титла “цар” Фердинанд, признат от всички велики сили през 1909 г. след уреждането на спорните въпроси, свързани с обявяване на независимостта от 22.09.1908 г.

България има и свое суверенно правителство, оглавено от д-р Васил Радославов, което защитава българските национални интереси.

Въобще през 1918 г., за разлика от 1878 г. България е легитимен субект на международното право. Тя е независима държава, скъсала едностранно чрез акта от 22.09.1908 г. с всички наложени ѝ зависимости от великите сили по Берлинския договор.

Брест – Литовският мирен договор от 3.03.1918 г. е датата на истинското освобождение на България от Русия, заключава "Консерваторъ".
цитирай
2. planinitenabulgaria - В кадровото досие на бать Венцо е записано, че докато е в тоалетната, където той
04.03.2023 17:53
прекарва дълго време оти цял живот страда от тежка форма на констипация, он чете. Мисля си, ако по времето, когато "снася" в тоалетната той отвори постинга Ви, акото му ще се върне обратно....
цитирай
3. blackpredator - туй сичкото е верно
04.03.2023 18:04
ама ти не смяташ ли, че ако не беше Русия щяхме сега да се намираме
в положението на Балкански Кюрдистан

нямали са Русия кюрдите да им направи държава,
макар че са по-многоброен народ

гнусния дърт анадолски педал над мене, не го броя
цитирай
4. leonleonovpom2 - Много грешки и неточности, Юлия
04.03.2023 18:28
В Сан Стефано се подписва договор между воюващи страни, ние нямаме работа там, ние не сме държава, воюваща официално!
Може би има предвид Берлин?
Там нямаме официална делегация, което е нормално, не сме държава, но е можело, като заинтересовани, да имаме наблюдатели!
Излизането от войната на Русия е конюктюрно То е платено на болшевиките от Германия, да н се оттеглят от военните действия Бушува революцията, как ще воюва Русия? Така ,че нямаме никаква заслуга, още повече пък, за победа? Даже, благодарение на революцията ни е опростен от Ленин заем! Който не можем да плащаме, но той го къса, защото болшевиките нямат отношение към него!
Само година след тази " победа" губим всички територии, плюс западните покрайнини А на Румъния освен Северна Добруджа, даваме и Южна!
Откъде са изчислени тези 215 хиляди квадратни километра? Санстефанска България е с 50 хиляди по-малко!
Все пак ,не си бебе, да се залъгваш, нали, задай си въпроса, защо само след година, ние победителите според статията, която не е исторически достоверна имаме територия наполовина по- малка?
Победители ли сме или някакви други?
цитирай
5. vencivaleri1951 - Брест -литовският мирен договор в който участва България като съюзник,
04.03.2023 18:30
ще ни се припомни, не от кого и да е, а от Чърчил/а договорът е денонсиран/ Когато го питат журналистите, не е ли прекалено жестоко наказана България в Ньой , той казва следното:
-Народ, която вдига ръка срещу освободителя си , в съюз с поробителя си заслужава тази участ.
Разбира се на Чърчил въобще не му пука за това, че някой дигнал ръка срещу русия и този някой бил освободен от руснаците/ Руско-турската война след която ставаме суверенна страна е на практика също прокси война на Запада срещу Русия-английски и германски офицери се бият на страната на османлиите, боеприпасите основно са от Европа-нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено/ Чърчил ни има зъб, защото остава аради нас безработен Първо нападаме след Румъния Сърбия и англичаните са принудени да подпомогнат сърбите, като за това изтеглят част от контингента си при Дарданелите и губят битката там. По жесток удар българите нанасят на англичаните при Дойран, след което Чърчил подава оставка като военен министър. Ще ни мрази до края на дните си-и той е един от архитектите на санкциите в Ньой срещу България, и за бомбардировките на София прев ВСВ.
Въпреки това думите му в ньой са в десетката и не могат да бъдат оспорени.
Бресткият мир е грешка на Ленин-при това двойна грешка-лична и политическа
Лична-заради този договор анархистите го застрелват-пиша застрелват защото е ранен във врата и долната част на черепа. След раняването , следват няколко инсулта , които за няколко години го пращат в Мавзолея. Политическата му грешка , не са отстъпените територии-Ленин е знаел, че Германия и Австроунгария ще загубят войната. Не е искал да воюва на два фронта и е искал неговата работа да свършат съюзниците на империята, а той да се справи с "белите" Естествено е, че след като Германия загуби войната , договорът от Брест ще бъде денонсиран, както и става. По късно Сталин именно на денонсирането на Бресткия мирен договор връща в СССР териториите без финландия
Политическата грешка на ленин е, че подписва този договор, когато германските комунисти в защита на Съветската държава вдигат въстание в самата Германия начело с гаджето на Ленин-Роза Люксембург. Вместо да подкрепи въстаниците, като не позволи на части от германската армия да се върнат в германия по този начин, Ленин всъщност предава въстаниците. Уговорка има преди подписването, Роза да не бъде съдена. Германците изпълняват точно уговорката-не я съдят-разстрелват я без съд и присъда. Тогава следва отцепването на анархисти, анархокомунисти и т н- правят и атентата срещу Ленин. Успех на въстанието щеше да доведе до втора голяма комунистическа държава и светът днес щеше да е друг.
Иначе знам кой е Чърчил, но не знам кой е Венцислав Михайлов . Статията му общо взето е клише от доста "демократични" години на 3 март. Те във факти объркаха/преписвайки от друг сайт/ объркаха Самарското знаме с руско, но грантове не се дават за знание и коректност, а за удобен и злепоставящ Русия материал.
Впрочем ти "геополитичке" що се качваш на "лека кавалерия"
цитирай
6. marana69 - Благодаря ви колеги, че се отзовахте по темата
04.03.2023 21:38
Днес видях материала във facebook,и затова реших да го поместя и тук,тъй като датата
по която спорим винаги, по това време Трети март, ми се наби впогледа
иначе, всички тези подробности и фактологии,които ми излагаш Венци,
няма, да разколебаят, моето мнение, относно комунистическия режим в Русия и ролята на другарят Ленин
и другарят Сталин
за прогреса на Съветите..
....
Венци,55 пъти съм казвала
вие,русофилите имате емоционално отношение към така наречените,политически теми
и в последния ти постинг, това забелязвам въпреки,че правиш опит за някакъв професионален анализ..
Същите грешки ги прави и другарят Иван симеонов, по-горе

Много добре осъзнаваш,предполагам
че тези,които пишем тук
нямаме никакво отношение към никакви грантове
Моля те поспри с тези. дребни и жалки клишета, хххх 3 на ден)

нищо лично знаеш.че.извън политиката имаш
моите симпатии )

Пиша на таблета и никак не ми е удобно утре ще се довърша темата
Още веднъж ,благодаря на всички, интересно ми беше
цитирай
7. notfun - иване, пише се..конюнКтурно...имаш, дребен лапсус @ ти не си историк, нали ) лека нощ..
05.03.2023 09:47


Излизането от войната на Русия е конюктюрно То е платено на болшевиките от Германия, да н се оттеглят от военните действия Бушува революцията, как ще воюва Русия? Така ,че нямаме никаква заслуга, още повече пък, за победа? Даже, благодарение на революцията ни е опростен от Ленин заем! Който не можем да плащаме, но той го къса, защото болшевиките нямат отношение към него!
Само година след тази " победа" губим всички територии, плюс западните покрайнини А на Румъния освен Северна Добруджа, даваме и Южна!

Откъде са изчислени тези 215 хиляди квадратни километра?
Санстефанска България е с 50 хиляди по-малко!
цитирай
8. notfun - ...''твоите'' локуми по ''историч. науки'',
05.03.2023 09:50
са 1 : 1 като на ванко дунДев-безистена..

затова, се дистанцирах от теб..много отдавнаа...

сега, остава, да ни кажеш, че Свети Свети Ленин..
е син на Петър Дънов, и брат на Левски,..)))))))))))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: notfun
Категория: Тя и той
Прочетен: 1918965
Постинги: 1437
Коментари: 8951
Гласове: 1597
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031