Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2021 09:37 - Срамота,и какво искате от СРМакедония!!!
Автор: notfun Категория: Тя и той   
Прочетен: 1595 Коментари: 15 Гласове:
3

Последна промяна: 28.12.2021 16:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Темата за отношението на България към югозападните съседи е разположена в най-болезнената зона на колективното ни въображение. Помиряването с миналото е неизбежно. То минава през горчивото осъзнаване, че вкаменяването на неговите образи е капитал, който политици умело обръщат в частен интерес. Проблемът със Северна Македония е резултат от пълния отказ на поредица български правителства да формулират държавна политика, адекватна на новите реалности. Ако преди век в някои зони на областта Македония са живели българи, то днес те са само няколко хиляди. Ако преди столетие българската книжовна норма е включвала говорите, употребявани чак до Корча в Албания и Южно Косово, то днес има литературен македонски език, създаден, подобно на българския, в академия на науките. Книжовният език не е взет от терена, а е конструиран по научен път. Важи за всеки книжовен език.

Примери от Европа....следва в коментарии..


image

Още сме в плен на национализма

 

Разказът за националната история, предназначен за широка обществена употреба, у нас не търпи почти никакво развитие. От учебниците беше премахната блендата "марксизъм-ленинизъм", но национализмът – явен или укрит – продължава да определя историческите знания на младите. Площадът и медийната среда усилват тези гласове. В политическото говорене омразата към комшиите не се смята за неприлична. Заставането срещу национализма е равносилно и на съпротива срещу определени политически субекти, които, ако не приемем монопола им над процедурите по получаване на български паспорти, то няма как да отхвърлим господството им над въображението на гражданството чрез фигури като българския характер на голяма част от териториите в съседство и величието на България и българите извън времето и пространството.


image


6.
 tota - 

 Сегашната наша позиция спрямо РСМ е ...
27.12 22:20
Сегашната наша позиция спрямо РСМ е наказание върху българите в Македония, които през изминалите години са били посръбчени, накомунизирани, с промити мозъци в резултат на сръбскоо-руско-коминтерновата полотика. Това към тях е било жестоко, голяма част от тях не са имали избор и са приели това насилие, преминало генно у децата им. Както българите, които са били исляминизирани и след 1975 година към тях се приложи ивквизицията Възродителен процес. Същите идиоти дърпат конците и сега чрез БАН-овите професори. Да си наказваме сънародниците в Македония, че идиоти са ги променили не е почтено. Нека им отворим път сами да стигнат до самоопределението си. А има и друг момент - Македония няма да издържи на сегашното положение в контактите си с Европа, ако не е неин член и няма необходимите квоти за търговия. Не написах в коментара си, защото всички знаят този факт - там също има маркспутинци, които се прикриват зад този спор, за да осуетят влизането и в ЕС.
Краят на този спор, който путинските мекерета в България искат да насочат в посока без изход се вижда. След не много години следващата загуба на Путин на Балканите ще бъде и самата Сърбия. Защото не може тя да остане да остане капсулирана от всякъде с приетел една държава, коато нищо не може да произведе и която само иска. И там чуждите маски ще паднат.

и,тотка  тотева :))

Коста, за съжаление е така. Но, атаката срещу нас, изопачаване на историята ни, несъгласието да се приеме, че до създаването на Македония, историята ни е обща, присвояване на исторически личности и т н.ни вооди в улица без изход. "Темата за недозрелия комерчески и нагъл историцизъм от съмнителни и некомпетентни експерти не е от днес. Специално руската теза е рожба на такива "експерти" още по времето на Сталин и Димитров.А днешните ни политици по нищо не отстъпват в подкрепата на Македония.Първи я признахме,подарихме им оръжия и танкове,които те нарязаха като скраб,провеждаха и провеждат антибългарска пропаганда без адекватен отпор и отговор.Просто сме си такива."



Гласувай:
3



1. notfun - г жа тотова, защо, ми скрихте..острият комент..
28.12.2021 09:41

отчаяна съм, тук, от вашата инфантилия, злоба , и натрупани
прастари психокомплекси..и Чалга, квази Хисторици, и злоба, до Небесата..
Ето, затова, и "вървим назад! а, КОЙ има полза..от това?
...срамота, Огледайте се, и мислете, хора..
цитирай
2. dobrodan - Дойче Веле да не се месят, ако обичат, в неща,
28.12.2021 09:44
от които не разбират.
Германци.
Два града помежду си не говорят на еднакъв език, те седнали за македонците да реват.
цитирай
3. notfun - ...това е, нечуван..профанизъм, краси, съжалявам, ако..ти.."харесва"..??
28.12.2021 09:49


А ето как балканският кореспондент на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ Михаел Мартенс коментира българските претенции:

„Българското правителство ще се откаже от своето вето, само ако македонците са готови да приемат доминиращия в България исторически поглед над темата. Според него, македонците са „измислена нация“ - за разлика от българската нация, която в София явно смятат за дарена от Бога, паднала от небето или възникнала в резултат от осмоза.“
цитирай
4. notfun - ...Защо София иска да решава за името и идентичността на съседите?
28.12.2021 09:53
Недоумение предизвиква българската твърда позиция към Скопие. През 21 век е нелепо да смяташ, че историческата истина принадлежи единствено на теб. Новини и анализи, свързани с развързването на един стегнат възел.

пак там...

Подобни възгледи за историята често пъти се срещат в националните академии на науките, и то най-вече по върховете им. Увита в пашкула на „националната“ историография, с ясни образи на врага и без никакви полутонове, такава изследователска дейност все повече губи връзката си с международните стандарти. В резултат възникват национално ограничени разговори със самите себе си. И все пак, във всички държави от региона има многобройни превъзходни историци, които не желаят да обслужват национализма, а искат да работят и да публикуват в съзвучие с най-високите стандарти. Тъкмо те проговориха на висок глас и в България.“

А някои в Западна Европа даже ще се зарадват..
....и Русия, и Путенската Феодална котерия..


В края на една от двете си статии във ФАЦ Михаел Мартенс пише:

цитирай
5. marana69 - ..ако, сте чели и геополитика ( т е Тайна, Окултна..наука)..ще можете, да усетите, СПОРА!!
28.12.2021 10:03


Поклащат глави, като чуят българската позиция

София иска македонците да признаят, че са били българи и че са говорили български език, преди да станат независима нация в резултат от историческа фалшификация. Сред посланиците на ЕС изявите на българския дипломат през последните седмици бяха посрещнати с неразбиране и поклащане на главата, пише ФАЦ.

Никой не го подкрепи, дори гърци, французи и нидерландци, които блокираха началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония (и Албания) преди година.

Германският вестник цитира още вербалната нота и меморандума, в които София представя исканията си: във всички европейски документи “Северна Македония” да се нарича “Република Северна Македония”, тъй като международно признатото име “Северна Македония” всъщност е географска област, която включва и разположени в България части от историческия регион Македония. България възприема това като опасност за териториалната си цялост. Освен това българите не са съгласни езикът в съседната им държава да се нарича “македонски”. В документите той трябва да се споменава като “официален език според Конституцията на Република Северна Македония”. Официалната позиция е, че София не оспорва правото на гражданите на Северна Македония да се самоопределят, но няма да толерира ревизия на „общата история“ или „отричане“ на общи етнически и езикови корени, нито финансираната от държавата „антибългарска идеология“.

София и Скопие: териториални претенции и идентичности

Въпросът за името ще бъде решен, ако Скопие веднъж завинаги заяви, че не предявява никакви териториални претенции към целия исторически регион Северна Македония
цитирай
6. fun1001 - сложих го заради..УМНИЯТ рекомент на Коста..с Емоции, Политика, не се прави, тотова!
28.12.2021 10:10

Сегашната наша позиция спрямо РСМ е ...
27.12 22:20 Сегашната наша позиция спрямо РСМ е наказание върху българите в Македония, които през изминалите години са били посръбчени, накомунизирани, с промити мозъци в резултат на сръбскоо-руско-коминтерновата полотика. Това към тях е било жестоко, голяма част от тях не са имали избор и са приели това насилие, преминало генно у децата им. Както българите, които са били исляминизирани и след 1975 година към тях се приложи ивквизицията Възродителен процес. Същите идиоти дърпат конците и сега чрез БАН-овите професори. Да си наказваме сънародниците в Македония, че идиоти са ги променили не е почтено. Нека им отворим път сами да стигнат до самоопределението си. А има и друг момент - Македония няма да издържи на сегашното положение в контактите си с Европа, ако не е неин член и няма необходимите квоти за търговия. Не написах в коментара си, защото всички знаят този факт - там също има маркспутинци, които се прикриват зад този спор, за да осуетят влизането и в ЕС.
Краят на този спор, който путинските мекерета в България искат да насочат в посока без изход се вижда. След не много години следващата загуба на Путин на Балканите ще бъде и самата Сърбия. Защото не може тя да остане да остане капсулирана от всякъде с приетел една държава, коато нищо не може да произведе и която само иска. И там чуждите маски ще паднат.
цитирай
7. dobrodan - Точно това мисля:
28.12.2021 10:20
Официалната позиция е, че София не оспорва правото на гражданите на Северна Македония да се самоопределят, но няма да толерира ревизия на „общата история“ или „отричане“ на общи етнически и езикови корени, нито финансираната от държавата „антибългарска идеология“.

Мисля също така, че Европейският съюз се меси в неща, които изрично не са негова работа.
Утре Македония ще поиска Пирин и македонско малцинство.
Не знам на Балканите да са се преселвали македонци, виж, за българи още преди Аспарух знам да са дошли и населили цялата земя до Солун.
Няма нищо окултно в тази истина, освен мераците на сърбо-русите да имат все повече и повече земя и съответно власт.
Толкова ли няма откъде да си прекарват шибаната дрога за Европата......
Македония не осъзнава ли какво я чака? Уточниха ли си бъдещата граница с Велика Албания и Велика Сърбия?
Рядко прости хора сме, обаче они ни водят с обиколки.
цитирай
8. fun1001 - Коментарът чака одобрение
28.12.2021 10:41

тота, амии, прав е Кърк!

27.12 21:47


/Драга, Ати Мил, скасъхте си гАза и ти, и тоз световнонеизвестен
тота, амии, прав е Кърк!
писна ми,отколе..тази ваша.примитивна..Чалгария, и любов..
към .лъжата ,и измамата..такива сте, зомбирана маса
.обречена, да бъде инфантилна..сбирщина..а, не Нация , народ, и общество!
не ставаа..защото, сте фалшиви..суетни и задръстени ,със 1 000г психични
комплекси..уви! срам меее..
/ Юлия

Коментарът чака одобрение
Постинг: Цочо Билярски: Македонците да кажат кой е вторият им цар след Самуил, загубиха таткото на нацията, време е да си намерят майката
Автор на постинга: tota
цитирай
9. fun1001 - окултното,беше, "точно" дрогата) красси, съгласна съм , че ни ВОДЯТ "на каишка"..другото е бля бля бляя..
28.12.2021 10:44

Няма нищо окултно в тази истина, освен мераците на сърбо-русите да имат все повече и повече земя и съответно власт.
Толкова ли няма откъде да си прекарват шибаната дрога за Европата......
Македония не осъзнава ли какво я чака? Уточниха ли си бъдещата граница с Велика Албания и Велика Сърбия?
Рядко прости хора сме, обаче они ни водят с обиколки.
цитирай
10. marana69 - ...има и друго "окултно:, т е..скрито..Красс..
28.12.2021 10:54
КОЙ, има полза от Скандала! ?

...имам гости..ти,дръж Дебата )
цитирай
11. notfun - ..Въпросът е сложен за "хора", с дуално мислене ) вижте "гората"!!
28.12.2021 15:56


Българската позиция предизвиква тревога

Десетилетия наред България не е имала претенции за името “Македония”. Освен това българското разбиране, че има само една “историческа истина” и това е собствената, която трябва да бъде преведена на всички европейски езици, не пасва в 21 век. Тъй като исторически спорове има и между други страни в региона, шестте държави от Западните Балкани, които са част от разговорите за бъдещо разширяване на ЕС, гледат с тревога на българската политика, обобщава ФАЦ.
цитирай
12. notfun - ...тота, срещу..кърка..четете, внимателно...дали, разбрахте, КЪДЕ Е ПРОБЛЕМАта?
28.12.2021 16:06


kirk написа:
Не ми носи вода от 9-ия кладенец - осъзнай се и разбери, че няма как да стане българската нация да има национални малцинства в чужбина, а в България другите нации да нямат национални малцинства. Признайте националното малцинство на македонците в България, заличете идиотският текст в конституцията и разрешете регистрацията на ОМО "Илинден", на арменските, гръцки и еврейски партии... Искаме и репарации за отнетите имоти и финансови средства!!! Не разбирате ли, че е по-добре да са регистирани и официални, отколкото да са спящи клетки и в нелегалност!?! Докога с тоя див и варварски аграрфашизъм по думите на Гоцето у Лайпциг?! Какви удари съм понесъл, че не разбрах - пенсиониран професор съм по българистика от Торонто, Канада?! Милионер и кефаджия!!! Опитвам се да ви вразумя, защото вие сте изкривени още от малки! Никакви права нямате не само над Македония, но над Тракия!!! Преподавам история в нейния обективен и логичен прочит! Но вие, ако сте жена, май няма да го разберете?! Относно езика - "български" е по начало сгрешено название, става дума за общосляванския балкански език, а иначе и македонски и български са преди всички мъртви езици! На античните македонци и на прабългарите!!!

тота :
Не, Вие, човек от фамилията ви. Не желая да водя диалог, защото Вие не вземате отношение, конкретно по интервюто. Билярски е изразил своето виждане относно "идеята на Радев за българско малцинство в Северна Македония". Преподавайте си каквото искате, говорете каквото си искате срещу България, кефете се, но отдавна не сте българин по дух.
цитирай
13. dobrodan - Питай Киркор има ли азерска партия в Армения, като смяташ, че е прав.
28.12.2021 20:28
Питай го защо една фамилия арменци (нищо, че живеят в България от сто, че и повече години, те са арменци, не са българи :):):)) е окупирала не само една телевизия и това на подтиснато малцинство ли прилича или на невероятния арменски талант, присъщ на всички арменци по рождение?

Един треньор събрал футболен отбор, който побеждавал наред - немци, бразилци, италианци... Журналисти го питат, как е успял?
Треньорът отговаря:
- В нападение играят чеченци - трудно е да ги удържиш, в полузащита са грузинци - с тях е трудно да се разбереш, в защита са азербайджанци - докато не платиш, няма да минеш, а на вратата е арменец - и да вкараш гол, не можеш да докажеш...
цитирай
14. notfun - ...ее, аз теб попитах .КОЙ има полза от скандала..с Македония/ и баба тота, питам..
28.12.2021 23:49


в ком @ 10..

след като ми отговориш,ще задам....нов ))

....извини, краси, нямам модерация, и не видях, къде си писал..лека...
цитирай
15. dobrodan - Полза от скандала с Македония имат сърбо-русите и "македонците" :):):).
29.12.2021 10:34
Още един троянски кон в Евросъюза, супер.
Точно Европа е тази, дето ще ги разцепи, не помня само по коя река щеше да минава границата с албанците.
Мисля, че го знаят. Ние НЕ МОЖЕМ ДА ИМ ПРЕДЛОЖИМ НИЩО, остава Сърбия.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: notfun
Категория: Тя и той
Прочетен: 1945292
Постинги: 1437
Коментари: 8951
Гласове: 1597
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930