Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2022 18:52 - ....питам, за кой ли..път..
Автор: notfun Категория: Тя и той   
Прочетен: 609 Коментари: 5 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

    КАКВО, прави ТУК, тази 25часова..Черна Россскоя.Пропаганда...
    която, се вихри, под  Егидата на  Рооската 5 Колона, и Шайка троли..
   няма ли Закони в България, и, защо, търпим, още,.това Престъпление...
    моля  да  ме подкрепите...
   и да сигнализирате...


Руските власти продължават да твърдят, че нахлуването в Украйна е било необходимо, за да се извърши денацификация на страната. Над 150 учени от различни институти, изучаващи геноцида и нацизма, заявиха, че фактите не потвърждават руските обвинения.

 

Има ли фашисти сред управляващите в Украйна

   

Накратко - не. Фашистката идеология в Украйна е забранена със закон, като десните и крайнодесните партии, които руската пропаганда нарича фашистки, нямат почти никакво влияние.

През 2019 г. украинските националистически партии и радикални организации издигнаха единен кандидат за президент на Украйна, който спечели едва 1,6% от гласовете.

Победилият на изборите със 74% от гласовете Володимир Зеленски има еврейски корени. По време на Втората световна война трима негови роднини са станали жертва на Холокоста, а дядо му е воювал в състава на Червената армия и е награден с бойни ордени.

По време на управлението на неговия предшественик Пьотр Порошенко /когото някои коментатори в Русия обвиняват в симпатии към неонацистите/ три години премиер беше Володимир Гройсман, който също произхожда от еврейско семейство.

На последните парламентарни избори в Украйна (2019 г.) коалицията на националистическите и десни партии /в това число и обявената за екстремистка и забранена в Русия организация "Десен сектор"/ спечели едва 2,15% от гласовете и изобщо не влезе в Радата. Дяснорадикалната партия "Свобода" пък получи само едно депутатско място в мажоритарен район. Бившият лидер на "Десен сектор" Дмитрий Ярош загуби депутатското си място.

Подкрепата на населението за радикалните партии на Украйна стабилно пада от 2012 г. насам.
Тогава на изборите на Върховната рада партия "Свобода" спечели 10,44%. На изборите през 2014 г. радикалните партии получиха 6,4%, а през 2019 г. - само 2,15%.

 

Какво става с радикалните групировки?

Едно от най-известните формирования съществува на основата на полка "Азов" (обявен за екстремистки и забранен в Русия), който в момента влиза в структурата на Националната гвардия на Украйна. "Азов" отначало бе създаден като доброволчески батальон за борба с въоръжените привърженици на самообявилата се република Донбас.

Сега "Азов" е структура, в която влизат едноименният полк, политическата партия "Национален корпус", младежки организации и охранителна фирма. В разговори с журналистите членове на полка "Азов" нееднократно са изказвали ултрадесни възгледи, някои дори подчертават превъзходството на бялата раса. "Неонацисти в Украйна, разбира се, има - всяка "бяла" страна има свои неонацисти. Имат ли те политическо влияние в Украйна?
Не", поясни експертът по радикални партии и движения в Европа Антон Шеховцов.

През 2020 г. Службата за сигурност на Украйна задържа неонацисти в Херсон, които отбелязваха рождения ден на Хитлер и запалиха синагога. Бяха осъдени на четири години затвор.

 

Заявленията на Путин, че властта в Украйна се контролира от неонацистите, е "вероломна инсинуация", подчертава проф. Шмид. "Вярно е, че по време на протестите на Евромайдана през 2013 и 2014 г. в Украйна бяха активни отделни крайнодесни групи. Но днес те играят второстепенна роля".

  Какво се случва със символиката на СССР и нацистите?

 

От 2015 г. на територията на Украйна действа закон за осъждане на комунистическия и нацинал-социалистическия /нацисткия/ тоталитарни режими и забрана на пропагандата на техните символи. На това основание бяха демонтирани много паметници на Ленин и преименувани улици и градове. Споровете около закона продължават.

Има случаи, когато към отговорност са привлечени хора, появили се на обществени места със символика на СССР. През декември 2019 г. на една година условно беше осъден жител на Одеска област, който в деня на победата "открито носи червено знаме с надпис "Отечествена война". Същата година в Кривой Рог мъж получи една година условно за носене на тениска с герба на СССР. Глобена беше жителка на Одеса, който е провесила на балкона си георгиевска лента, символ на победата на СССР във Втората световна война.

Украинските и чуждестранни експерти отбелязват, че законът се прилага несиметрично. Например, в него не става дума за забрана на неонацизма и неговите символи - стилизирани форми на свастики и руни. Но това не означава, че привържениците на нацизма не се преследват. Такива случаи има, макар и да са по-малко.

През 2018 г. в Днепропетровска област е образувано наказателно дело срещу престъпна група, занимавала се с изготвянето и разпространението на символи на нацисткия режим.

През 2021 г. киевската полиция възбуди наказателно дело за използване на нацистка символика по време на марша в чест на годишнината на дивизията на СС "Галиция". Участниците в марша са заплашени от до 5 години затвор. Президентът Володимир Зеленски, министерството на външните работи и депутите от различни фракции в Радата осъдиха този марш. "Категорично осъждаме всякакви прояви на пропаганда на тоталитарни режими, в частност национал-социалистическия, и опитите да се преразгледа истината за Втората световна война", се казва в изявлението на Зеленски.

В Украйна, както и в много други страни на Европа, има проблеми с крайнодесните движения, но Украйна е далеч от държава, подкрепяща нацизма, се казва в изявление на 150 учени от цял свят, които изучават историята на геноцида, нацизма и Втората световна война.

"Ние не идеализираме украинската държава и общество. Както и във всяка друга страна, там има крайнодесни елементи и групи, изповядващи насилие и кнесофобия. Украйна трябва да има по-откровен поглед към тъмните страни на нейната болезнена и сложна история. Но това не оправдава руската агресия и лъжливото тълкуване на това, което представлява Украйна", се казва в изявлението.

https://segabg.com/hot/category-foreign-country/fact-check-upravlyava-li-se-ukrayna-nacisti




Гласувай:
3



1. notfun - още/ https://www.dw.com/bg/%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D0%B1%
12.06.2022 18:55


До каква степен може да се идентифицира надеждно присъствието им в политиката и медиите? Войната направи ли по-видима "петата колона" на Путин?

Тихомир Безлов:
Ако приемем дефиницията за "пета колона" на франкисткия генерал Мола, може да се каже, че тя в България стана доста видима 1-2 месеца преди началото на войната в Украйна и особено след това. Терминът "пета колона" се появява през 1936, когато генерал Мола казва, че е повел войниците си в четири колони към Мадрид, където имало и "пета колона", която щяла да подкопае усилията на Републиканското правителство отвътре.

Сега като че ли най-ясно "петата колона" в България се видя в политиката..
цитирай
2. notfun - ....защо, мълчите, тук има една дузина, около 12, които, оТРАВЯТ всяка Идея за контакт
12.06.2022 19:01


За мен най-голяма изненада бе огромният процент български бивши висши офицери, които се оказаха пропутински привърженици. Това от една страна бе очаквано заради факта, че България бе най-лоялният член на Варшавския договор, но от друга страна след 32 години демократично общество и 18 години членство в НАТО ситуацията в армията е шокираща.

Вероятно най-интересното направление, в което Кремъл се опитва да влияе в България, са медиите. Ние може да видим случаи на журналисти, които видимо получават финансиране от Русия, когато са пращани например в Сирия, за да правят репортажи за руските успехи. При това материалите на тези български журналисти сега се оказа, че се разпространяват и в други източноевропейски страни. Впечатляващо бе как тези журналисти са снабдявани от руските специални служби с документи от българските митници, българските военни заводи, български пристанища и летища, които очевидно те самите не са предоставили.
Друго място със силна "пета колона" според мен е българската контраразузнавателна служба. Изтичането на секретни документи през 2015 година е само един от многото примери за проблемите там. Да не забравяме и това, че случаят с опита за убийството на Емилиян Гебрев
цитирай
3. notfun - БПЦ част ли е от "петата колона"?
12.06.2022 19:02
Тихомир Безлов: Според хора, които са вътре в БПЦ и познават доста добре сложните отношения по върховете и, се е получил голям гаф с руското влияние.
Руският патриарх Кирил с високомерното си и арогантно отношение към проруските митрополити е успял да предизвика крайното им отчуждение. Неслучайно българският патриарх Неофит и митрополитите Николай и Йоан осъдиха експлицитно войната и смъмриха московската църква на Гергьовден. Отявлените русофили мълчат.
С други думи като структура и политика българската църквата в момента не е част от Путинската "пета колона". Разбира се, има много свидетелства, че отделни епископи и свещеници симпатизират на войната в Украйна

А криминалните групировки симпатизират ли?

Тихомир Безлов:
Интересното е, че представителите на силовите групировки като цяло симпатизират на Русия на Путин. Тяхното поведение е много противоречиво
От една страна се бият през 1990-те години срещу опита на руските криминални структури да завладеят техни източници на доход, а от друга страна помагат на руските служби да доставят нефтопродукти в Сърбия. Сега впечатленията ми са, че безспорно симпатизират на Русия. Едва ли е случайно, че при задържането в Украйна на Евелин Банев-Брендо е намерен позлатен телефон с лика на Путин.


ужаасссТ...
цитирай
4. dobrodan - Комунизмът е като раково заболяване.
12.06.2022 19:09
Рецидивира.
Докато има идиоти да вярват, че всички хора са равни, и такива, които най-подло ги лъжат, че това е възможно и утре-вдругиден така ще стане, няма какво да се чудим.
Някой няма ли да напомни на тия гъзоглавци, че Революцията задължително изяжда децата си?!
цитирай
5. notfun - ,,кажи, ма Рассо Ракетата..ЗАЩО, как така, Патриарх, ще Благослови Войната ??
12.06.2022 19:11

нали си вярваща, Голяма СлавяноХристиянка...мър а, нагла, и коварна..
къде ти е Господа, имаш дете, мислиш ли, какво правиш...?
Ти си, с тотално, промито Съзнание, като Сектантка/ ти си такава,
Елизабето Елисейвна..Лъжлива, ТИ СИ ЧЕРНА СТАНЦИЯ, КОЯТО..зарибяваш
тук, ежедневно..
такива, наивни, нефелни.и,.по възрастни, зрители, и участници в блог. живот..

Ше те дам под Съд, и ще ревеш
поне 3 год в Сливенския..
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: notfun
Категория: Тя и той
Прочетен: 1947057
Постинги: 1437
Коментари: 8951
Гласове: 1597
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930